Frans Kusters vereeuwigd in Grotiusgebouw

30 nov 2018

De Nijmeegse campus speelde vaak een rol in de boeken van de overleden schrijver Frans Kusters. Vandaag wordt op de rechtenfaculteit, waar hij medewerker was, een literair baken onthuld.

Jarenlang liep Frans Kusters rond op de Radboud Universiteit. Hij studeerde aan de rechtenfaculteit, waar hij later wetenschappelijk medewerker werd. Tegelijkertijd schreef hij columns, romans en korte verhalen – vaak met de Nijmeegse campus als decor. Vanmiddag wordt zijn werk hier vereeuwigd: dan onthult Gabriella Brige het literaire baken van haar inmiddels overleden echtgenoot in het Grotiusgebouw.

‘We streven ernaar zo veel mogelijk bakens te plaatsen in Nijmegen’, vertelt Will Tromp, lid van de werkgroep Literaire bakens in Nijmegen. ‘Dat zijn plakkaten met een gedicht of tekstfragment dat direct verwijst naar een plek in de stad.’ Op dit moment zijn 21 bakens te vinden in Nijmegen. Van A.F.Th. van der Heijden in café De Tempelier tot Jan Wolkers bij de Krayenhoffkazerne. Het baken van Kusters krijgt een plaats in de bibliotheek van het Grotiusgebouw.

Verhalenbundels

Kusters bracht tientallen verhalenbundels uit bij De Bezige Bij, waar hij ook voorzitter was van de Schrijversvereniging. Daarnaast schreef hij columns en verhalen voor Ex Libris en KUNieuws, het toenmalige tijdschrift van de universiteit. Die werden verzameld in de bundel ’s Avonds op het Galgenveld. ‘Het fragment op de baken komt uit Omtrent de verloedering, een verhaal uit deze bundel’, vertelt Tromp.

Om welk fragment het gaat, wil Tromp nog niet zeggen. ‘Maar het kan goed worden gelezen zonder het hele verhaal eromheen. Ondanks dat hij het fragment nooit als zelfstandig bedoeld heeft, is het ook zo een krachtige tekst.’

Om 16.30 uur onthult Gabriella Bige het literaire baken van haar overleden echtgenoot in de bibliotheek van het Grotiusgebouw. Schrijver Thomas Verbogt, goede vriend van Kusters, en emeritus-hoogleraar Peter Tak, zullen daarbij spreken.

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!