‘Gun pedo geen podium’

30 jan 2015

Studievereniging BOW van bestuurskunde zag af van het uitnodigen van twee pedoseksuelen voor een debat over taboes. De faculteit, vakgroep en college van bestuur hadden daartoe geadviseerd. Reacties vanaf de campus.

Foto: creative commons, Marco Wessel
Foto: creative commons, Marco Wessel

Vincent Hunink, docent Griekse en Latijnse taal en cultuur:
‘Ik vind dat de universiteit een plek voor debat moet zijn, waar – als er tenminste geen wetten worden overtreden – elk debat moet kunnen plaatsvinden. De volgende stap is dat je protestanten weghoudt, of islamieten. Waar is de grens? De universiteit moet een plek zijn waar we óók moeten kunnen discussiëren over zaken die moeilijk liggen. Ging het bij Charlie Hebdo niet om de vrijheid van meningsuiting? Nu komt er iets wat een beetje moeilijk ligt en dan zijn we die vrijheid opeens weer vergeten. Koudwatervrees, noem ik het, voor een universiteit niet bepaald bewonderenswaardig.’

Jan Bransen, hoogleraar Filosofie van de gedragswetenschappen:
‘Ik vind het terecht dat deze heren geen ruimte wordt gegund in het debat. Mijn punt is dat er nergens over valt te debatteren. Welk verhaal wil je horen? Dat er pedoseksuelen zijn weten we al lang. En als de heren het debat aangrijpen om een oprekken van het gedrag te rechtvaardigen, dan hoeft daar voor mij geen ruimte voor te zijn. Het rare is dat het hier gaat om een debat over het doorbreken van taboes. Maar pedoseksualiteit valt daar niet onder te scharen. Van een taboe spreek je wanneer iets niet toegestaan wordt, terwijl daar geen heldere, inhoudelijk overtuigende en sterke redenen voor zijn. En die zijn er bij pedofilie juist wel, en dan bedoel ik niet alleen de juridische. Er zijn genoeg morele en pedagogische redenen. Ik zie geen enkel heil in een poging om pedofilie in morele zin gelijk te schakelen met homoseksualiteit. Het zit meer in de hoek van de necrofilie en de bestialiteit. Het gaat immers om ‘sekspartners’ die zelf niet op hun plaats zijn in het domein van het seksuele handelen.’

Markha Valenta, docent Amerikanistiek:
‘Ik vind dat een universiteit dé plek is voor een open debat, ook over controversiële onderwerpen. Maar ik zie het niet snel gebeuren dat een pedofiele spreker op een universiteit in Amerika wordt uitgenodigd. Het onderwerp is daar geen issue. Niet dat er in de Verenigde Staten nooit controverse is over sprekers hoor, maar vaak heeft dat dan te maken met Israël en Palestina. In Nederland heb je echt een groep die strijdt voor de rechten van de pedofiel, dat gebeurt in de VS niet. Het is ook geen onderwerp dat politiek inzetbaar is, de meeste Amerikanen zien pedosekualiteit volgens mij helemaal niet zitten.’ / Paul van den Broek, Martine Zuidweg, Timo Nijssen

0 reacties

  1. Janssen schreef op 2 februari 2015 om 15:11

    sorry maar ik zie geen argumentatie WAAROM ze niet werden uitgenodigt ? Alleen een opsomming van mede in het proces betrokken partijen ?

    • notpicnic schreef op 4 februari 2015 om 17:43

      precies, en met het compleet wegvallen van een officiële* argumentatie tav het WAAROM valt ook de bodem weg onder een officieel beargumenteerde VERANTWOORDING.

      Zowel het WOB als de zich nu achter het WOB verschuilende CvB & faculteitsbestuur hebben zich op deze wijze onderling in ‘bescherming’ genomen. Geen van de betrokkenen heeft de moeite genomen om een officiële verklaring te publiceren waarin ze het waarom van deze uitsluiting grondig beargumenteren.

      Dit onderling taboeïseren van een noodzakkelijke goed BEARGUMENTEERDE officiële verantwoording voor deze concrete daad van sociale- en academische UITSLUITING legt naar mijn mening een diep gebrek aan academische maar vooral morele ruggengraat aan de dag. En dat verontrust mij ten zeerste.

      Vandaar een open vraag aan het CvB, het faculteitsbestuur van Bestuurskunde , en het bestuur van de WOB:

      in hoeverre zijn Uw niet officieel beargumenteerde verantwoordingen waarom deze pedo’s uiteindelijk niet werden uitgenodigd Uw gezamelijke totempaal geworden ? Een totem waarmee U het academische debat tav pedofilie in onze universitaire arena de mond heeft gesnoerd ?

      En wat is de stellingname van de universitaire medezeggenschapsraad ?

      * zonder de redactie’s van postonline, ANS & VOX hadden we überhaupt niets geweten van deze uitsluiting laat staan over de CvB / WOB / Bestuurskunde moverende motieven.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!