Dossier

‘Gaan we op zwarte scholen minder werven?’

20 mei 2014

Terwijl de studenten lekker in het gras in het zonnetje lagen, ploegde de universitaire gezamenlijke vergadering (UGV) zich maandagmiddag door een stevige agenda. Opmerkelijk: de universiteit gaat studenten werven op ‘goede scholen’.

Foto: Thomas Hawke (Wikimedia Commons)
Foto: Thomas Hawke (Wikimedia Commons)

De vergadering begint met een discussie over het energiebeleid. De universiteit stelt zich iedere keer weer ten doel om het energiegebruik met twee procent te laten dalen. ‘Maar dat lukt nooit. Is het niet verstandiger om de doelstellingen wat bij te stellen?’, vraagt OR-lid Dorian Schaap. Collegevoorzitter Gerard Meijer blijkt dat niet van plan. ‘We doen ons best. Maar als we er voor kiezen de openingstijden te verruimen, studenten meer aan de campus te binden, dan heeft dat invloed op het energiegebruik.’

Prima, goede argumenten, vindt ook Schaap. ‘Dan nog kun je de doelstellingen wat bijstellen.’ Daar is de collegevoorzitter het niet mee eens. ‘Het is goed om een dergelijk streven uit te spreken en daar aan vast te houden. We moeten ambitieus zijn.’ Bovendien gaat de nieuwbouw energiebesparing opleveren, denkt het college.

Troost
Wat een vuurwerk. Het is de dag van de ambities, zo blijkt. Op het ambitieuze energiebeleid volgt de uiteenzetting van het strategisch plan. Meijer legt uit waar de universiteit – u, ik, wij allen samen – zich de komende jaren op gaat richten. Een troost: de koers die is ingezet, die blijft. De Radboud Universiteit blijft een brede universiteit, hoewel er binnen de verschillende stromingen (alfa, bèta, gamma, medisch) wel keuzes gemaakt zullen moeten worden.

Onderzoek, onderwijs, dat gaat prima. ‘Het zijn harde feiten dat het goed gaat met de universiteit’, zegt Meijer. ‘Helaas blijft de reputatie daarbij achter. Daar gaan we zwaarder op inzetten.’ Dat wil het college van bestuur doen door de focus te leggen op internationalisering en internationale samenwerking. Nijmeegse studenten moeten vooral een tijdje in het buitenland gaan studeren, of er stage gaan lopen. Ook wil de universiteit meer internationale studenten naar Nijmegen halen.

Interessant is de opmerking dat de universiteit het wervingsgebied gaat vergroten en zich qua werving op de samenwerking met ‘goede’ scholen gaat richten. Dat levert wat gefrons op, zeker bij de leden van de studentenraad. ‘Dat klinkt wat… vreemd. Gaan we vooraf selecteren op basis van de middelbare school? Betekent het dat we op zwarte scholen minder gaan werven?’ vraagt USR-lid Esra Hageman. Meijer: ‘We blijven breed werven. Maar er zijn scholen waar we in het verleden veel mee te maken hebben gehad, die succesvolle studenten hebben afgeleverd.’ Daar wil de universiteit de banden mee aanhalen, geeft de collegevoorzitter aan.

Slotstuk is de notitie Studeren op de Campus. Die hoeft niet uitgebreide besproken te worden, vinden de verschillende partijen. Het college van bestuur is van plan een groot deel van de aanbevelingen over te nemen. / Mark Merks

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!