Gearresteerde docent ontkent betrokkenheid bij bezettingspoging, universiteit gaat de gang van zaken evalueren

18 dec 2024 ,

Universitair docent Harry Pettit was maandag een van de arrestanten na een bezettingspoging in theaterzaal C. Hij zegt te kunnen bewijzen daar niks mee te maken te hebben. De universiteit gaat de zaak 'evalueren' en roept mensen op relevante informatie over de bezettingspoging met de politie te delen.

‘Op het moment dat de vernielingen in theaterzaal C werden aangericht, zat ik nog in de trein van Amsterdam naar Nijmegen’, vertelt Harry Pettit op woensdagmiddag. Hij kan er met zijn hoofd niet bij dat hij een paar uur daarna gearresteerd zou worden, op verdenking van precies die vernielingen. Dat hij vervolgens dertig uur zou worden vastgehouden op het bureau, snapt hij al helemaal niet. Hij zucht diep. ‘Ik ben in shock.’

Sociaal geograaf Pettit was een van de zes personen die afgelopen maandagmiddag door de politie werden gearresteerd in een Nijmeegse stadsbus. De verdenking: betrokkenheid bij openlijke geweldpleging tegen goederen. In theaterzaal C deden pro-Palestijnse actievoerders een poging tot een bezetting.

‘Ik was daar niet bij betrokken’, zegt Pettit. ‘Ik weet ook niet wie daarachter zaten.’

Pettits lezing van de gebeurtenissen van maandagmiddag: ‘Toen ik aankwam op de campus, zag ik al een politieauto staan. Zelf ben ik naar het grasveld gelopen waar we een pro-Palestijnse demonstratie zouden houden. Daar kwam ik erachter dat die afgelast was.’ De demonstranten lieten op social media weten dat ze zich niet veilig voelden met de politieaanwezigheid op de campus.

De groep van zes personen, onder wie Pettit, besloot daarop, met keffiyehs om de schouders, voor het Elinor Ostromgebouw een stadsbus in te stappen. Die bracht hen tot aan het Centraal Station, waar de chauffeur door de politie gemaand werd om de bus stop te zetten.

‘Onze vingerafdrukken werden afgenomen en we zijn in aparte cellen vastgezet’

Vervolgens gebeurde er volgens Pettit iets opmerkelijks. Een gebouwbeheerder en een beveiligingsmedewerker van de universiteit kwamen de bus in en wezen bij de politie Pettit en zijn groepsgenoten aan, waarna de arrestaties volgden. Andere bronnen bevestigen deze lezing.

‘Onze vingerafdrukken werden afgenomen en we zijn in aparte cellen vastgezet’, zegt Pettit. Daarna begon het lange wachten: pas de volgende dag werd de universitair docent, in aanwezigheid van zijn advocaat, verhoord en kon hij op zijn telefoon laten zien dat hij helemaal niet op de campus was toen de incidenten in theaterzaal C plaatsvonden. Aan het begin van de avond werd hij weer vrijgelaten.

Petitie

Medewerkers van de universiteit zijn vandaag een petitie gestart die het college van bestuur oproept om verantwoording af te leggen over de gebeurtenissen van maandag. De meer dan 600 ondertekenaars van binnen en buiten de universiteit willen dat het college een diepgravend onderzoek gaat doen en dat de medewerkers die aan ‘verkeerde profilering’ hebben gedaan ter verantwoording worden geroepen.

Ook moeten er publieke excuses en een schadevergoeding komen en pleiten de petitieschrijvers voor een plan dat moet voorkomen dat studenten en medewerkers opnieuw zonder goede reden vast komen te zitten.

‘Wat er precies is gebeurd is ook voor ons nu nog onduidelijk’

De universiteitswoordvoerder zegt dat er inderdaad ‘een evaluatie’ zal plaatsvinden van wat zich rondom de mislukte bezetting heeft voortgedaan. ‘De Radboud Universiteit heeft aangifte gedaan van vernieling. Dat is gebruikelijk bij vernieling. Wat er precies is gebeurd is ook voor ons nu nog onduidelijk.’

‘Onze zorgen gaan uit naar iedereen die betrokken is geraakt bij deze situatie’, gaat hij verder. Hij noemt expliciet ook beveiligers en beheerders, ‘die zich dagelijks inspannen voor ons allemaal’.

‘Voor iedereen is het van belang om eventuele relevante informatie te delen met de politie. De politie vraagt daar ook om. Opsporing en vervolging zijn taken van de politie en het OM. Het is onverstandig om nu voorbarige en tussentijdse conclusies te trekken.’

Vertrouwen geschaad

Het hele gebeuren heeft het vertrouwen van Pettit in de universiteit in ieder geval verder geschaad. ‘Ze hadden na de arrestaties op elk moment hun aangifte kunnen intrekken, maar dat hebben ze niet gedaan.’

Volgens Pettit is het tekenend voor hoe de universiteit de laatste tijd omgaat met protesten. ‘Studenten worden achtervolgd door beveiligers en zodra er ook maar iets dat lijkt op een demonstratie plaatsvindt, bellen ze de politie. Het hele idee dat protest ook verstorend mag zijn, wordt ondergraven.’

De politie laat vandaag weten dat Pettit en de vijf overige arrestanten nog steeds verdacht worden van openlijke geweldpleging tegen goederen. Het onderzoek loopt nog.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

11 reacties

  1. skeptic schreef op 18 december 2024 om 20:38

    30.000 euro schade voor een paar gaten en een kras? Voor dat bedrag kom ik het graag repareren!

  2. Bezorgde student schreef op 18 december 2024 om 21:36

    Een paar gaten in de deur en de uni wil 30.000 op tafel zien en arresteren er ook nog mensen voor die helemaal niet aanwezig waren. Schandalig en overdreven…

  3. Kees Bonkers schreef op 18 december 2024 om 23:51

    Billen branden is op de blaren zitten.

  4. Ter informatie schreef op 19 december 2024 om 08:44

    De gaten zijn gemaakt in brandwerende deuren, die met gaten erin dus niet meer brandwerend zijn. Daarom is het zo duur.

  5. Ja ach ja schreef op 19 december 2024 om 09:11

    Voor €30.000,- aan schade veroorzaken en daarna klagen dat je bij de minste verdenking van “demonstreren” door beveiligers achtervolgd wordt: de zelfreflectie is bij dit soort figuren soms ver te zoeken.

  6. Ari den Uyl schreef op 19 december 2024 om 11:18

    Die gebouwbeheerder en die beveilingsmedewerker worden toch zeker op staande voet ontslagen?

    • L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 19 december 2024 om 11:35

    • Medewerker schreef op 19 december 2024 om 11:36

      Omdat ze de politie bellen vanwege vandalisme? Het is erg vervelend als inderdaad de verkeerde mensen zijn opgepakt, ook omdat dan de echte aanrichters van de schade vrijuit gaan, maar er wordt te makkelijk aan voorbij gegaan dat dit naast demonstreren ook gewoon vandalisme is. Dit is een jaarsalaris aan schade dat even weggegooid wordt. Heel goed dat ze er nu eens werk van maken om te proberen dit soort acties te stoppen.

  7. democratie schreef op 19 december 2024 om 11:37

    Jij zag wel dat Harry bewijs heeft dat hij in de trein zat toen de schade veroorzaakt werd? En dat men in onze rechtstaat onschuldig is tot schuld bewezen is? En dat men in diezelfde rechtsstaat niet op basis van puur ’n verdenking achtervolgd mag worden, maar er concrete aanwijzingen moeten zijn dat een strafbare actie gepland is? En nee, het dragen van een Keffiyeh is niet genoeg aanwijzing dat vernielingen plaats zullen vinden…

    • Pieter schreef op 19 december 2024 om 12:07

      Als Harry bewijs heeft dat hij in de trein zat toen de schade veroorzaakt werd, waarom wordt hij dan nog steeds verdacht?

  8. Student schreef op 20 december 2024 om 21:18

    ‘Ze hadden na de arrestaties op elk moment hun aangifte kunnen intrekken, maar dat hebben ze niet gedaan.’

    Right, maar waarom zouden ze dat doen? Er zijn vernielingen geweest, natuurlijk doet de universiteit dan aangifte. En als vervolgens de politie de verkeerde persoon arresteert, maakt niet dat de aangifte ingetrokken moet worden. De universiteit heeft geen aangifte gedaan tegen Harry persoonlijk…

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!