Gebrek aan organisatoren zorgt mogelijk voor afgelasting Batavierenrace

24 sep 2024

Er zijn te weinig vrijwilligers om de Batavierenrace door te laten gaan. Als er niet binnen twee weken voldoende studenten gevonden zijn die de organisatie op zich willen nemen, gaat er een streep door de populaire estafettenrace van Nijmegen naar Enschede.

Er zijn dringend studenten nodig die willen helpen met het organiseren van de Batavierenrace. Als er niet vóór 1 oktober een voltallige organisatiecommissie is, dan last het stichtingsbestuur, bestaande uit medewerkers van de Radboud Universiteit en Universiteit Twente, ‘een tussenjaar’ in. Dat zou betekenen dat de 53e editie van de studentikoze estafette dit studiejaar niet doorgaat. Dat schrijft de organisatie in een persbericht.

De organisatiecommissie, waar zowel studenten uit Nijmegen als Enschede in zetelen, is slechts voor de helft gevuld. “Met deze bezetting is het onverantwoord om de race in te gaan”, valt te lezen in het persbericht. “Er gelden strengere regels voor de veiligheid en duurzaamheid, die voor extra uitdagingen zorgen.”

Langstudeerboete

Al sinds 1971 rennen studenten jaarlijks de 175 kilometer lange estafetterace. Vorig jaar deden er nog zo’n 8.500 studenten uit heel het land mee. De wedstrijd begint ’s nachts in Nijmegen, en eindigt ruim anderhalve dag later in Enschede, waar een groot feest wordt gehouden. De 53e editie staat vooralsnog gepland op 9 en 10 mei 2025.

Oorzaak voor het tekort ligt volgens het stichtingsbestuur bij de toenemende studiedruk en de mogelijke langstudeerboete. “Dat zorgt ervoor dat studenten terughoudender zijn om een bestuursjaar op zich te nemen. Hierdoor zijn er dit jaar te weinig aanmeldingen voor de organisatiecommissie.”

Chronisch gebrek

Of het tussenjaar gaat betekenen dat er helemaal niet wordt hardgelopen, is nog niet duidelijk. ‘De race gaat dan in ieder geval niet in traditionele vorm verder’, zegt Chantal Hilgeholt namens het bestuur tegen UToday. ‘Eventueel vindt de race plaats in een andere vorm, maar hoe en wat is op dit moment onduidelijk.’

De organisatorische problemen van ‘de Bata’ zijn overigens niet nieuw. Al jaren kampt het evenement met een chronisch gebrek aan vrijwilligers. En dat tekort is sinds dat corona er twee jaar op rij (2020 en 2021) voor zorgde dat het evenement geen doorgang kon vinden, alleen maar gegroeid.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. Bata-skepticus schreef op 24 september 2024 om 14:52

    mooi. ik zou er niet rouwig om zijn als ze ermee stoppen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!