‘Gedraag u minder schaamteloos op de weg’

02 nov 2015

OPINIE ‘Collega’s, zou u ons niet de bocht willen afsnijden?’ Pieter Leroy, hoogleraar Beleidswetenschappelijke milieukunde, roept Radboud-medewerkers op zich ‘minder schaamteloos en intimiderend’ te gedragen in het verkeer rond de campus.

Illustratie: Roel Venderbosch
Illustratie: Roel Venderbosch

Je zal het maar lezen: een bericht dat een medewerker (m/v) van de Radboud Universiteit wordt aangereden door een collega-medewerker (alweer m/v). De eerste op de fiets, de tweede met de auto. De kans daarop is het grootst op de d’Almarasweg. Daar rijd ik, met vele collega-buurtbewoners op de fiets naar de universiteit, elke ochtend. En daar komen elke ochtend ook vele kleine en grote auto’s van collega’s langs: uit Kleve en Kranenburg (de KLE-nummerborden zijn talrijk), en uit Nijmegen Oost.

Ze komen over de Sophiaweg, en ze rijden daar al gemiddeld harder dan de toegestane vijftig kilometer per uur. Dan duiken ze naar beneden het kruispunt met de Groesbeekseweg over, de d’Almarasweg in. Die weg is volkomen ongeloofwaardig aangelegd: je mag vijftig tot aan de Van Durenstraat, en daarna mag je, inclusief verkeersdrempels, dertig tot aan de Heyendaalseweg. Vrijwel niemand houdt zich aan die snelheid. Tenzij het er zo druk is met collega’s en met fietsende scholieren, dat die fietsers de feitelijk belangrijkste verkeersdrempel zijn.

Pieter Leroy. Foto: Dick van Aalst
Pieter Leroy. Foto: Dick van Aalst

Onmogelijke rotonde
Mijn collega’s scheren elke dag langs me heen, rakelings, want gehaast: er moet zo nodig wetenschap worden bedreven! En ze snijden mij de weg af, hetzij om bij restaurant Beau de Driehuizerweg te kunnen nemen naar hun parkeerplaats, hetzij bij de afslag van de Heyendaalseweg – om dan in de file te staan bij die onmogelijke rotonde aan de Erasmustoren. Voor die tijd ben ik gelukkig alweer fietsend de campus opgedraaid: oef, ik heb de intimidatie van die auto’s weer eens overleefd.

Bert Haanstra, Joris Ivens of Charlie Chaplin: alle drie zouden er een absurde film van hebben kunnen maken: collega’s die elkaar de duvel aandoen voordat ze op het werk weer collega’s zijn. En tussen vijf en zes gebeurt dat nog eens, nu de andere kant op.

Behalve collega van de universiteit, ben ik ook buurtbewoner en burger. We zijn met de gemeente in een eindeloos gesprek over die halfbakken d’Almarasweg en zijn inrichting. Het schiet nog niet op. En de gemeente wijst ons ook fijntjes terug naar onze werkgever: de universiteit – en het Radboudumc – zou er ook wat aan kunnen en moeten doen. Een terechte constatering.

Politieke moed
Daarom is dit een oproep, en eentje in twee richtingen. Eerst de collega’s uit het oosten, wijze collega’s dus ongetwijfeld: zou u zich wat minder schaamteloos en intimiderend willen gedragen? Zou u op de d’Almarasweg gewoon maximaal dertig willen rijden? En zou u fietsers de ruimte willen geven? En zou u ons niet de bocht willen afsnijden? Het zou bijdragen aan het welzijn van veel van uw collega’s.

En dan de universiteit: u bent een verkeersaantrekkende activiteit, een van de grootste in Nijmegen. Dat brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Ik weet het, verkeersbeleid ligt moeilijk: intern, richting de eigen medewerkers en extern, richting de gemeente. Toch is dit een oproep er nu ook echt werk van te maken. In België hebben we er een uitdrukking voor: veel meer dan vijf minuten politieke moed is daar niet voor nodig. De rest is gezond verstand, en dat hebben we allen in overvloed, toch?

0 reacties

  1. Jacqueline Larosch schreef op 2 november 2015 om 14:52

    Goede zaak om de etiquette in het verkeer, danwel het toepassen van al bestaande regels, nog eens onder de aandacht te brengen. Wat mij betreft (fietser) geldt dat overigens voor alle categorieën verkeersgebruikers. En, ongeacht specifieke plaats. Hoewel ik het met Pieter Leroy geheel eens ben over de bijzondere kwetsbaarheid die je als fietser ervaart op bijv. de d’Almarasweg. Wellicht dat voorzichtige en oplettende automobilisten daar echter hetzelfde ervaren wanneer zij proberen om stug naast elkaar rijdende scholieren in te halen…

    Appende fietsers. Voorbijscheurende e-bikers. Door rood rijders. Links inhalers. Muziekluisterende afwezigen. Automobilisten die op de voetganger- en fietser rijke Comeniuslaan nog eens goed gas geven met de bolide (waar zijn hier eigenlijk de drempels? of borden met max snelheid?)… probeer gewoon eens rekening met elkaar te houden. Vertrek op tijd. Laat de agressie en stress achter in het sportcentrum, onder een kalmerende douche, schrijf het van je af of lees het weg. Wel zo aangenaam en zo veilig. Voor iedereen.

      • Peter schreef op 3 november 2015 om 11:20

        Spel: “rechtsinhalers”…

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!