Geen bewijs voor lekken over supergel

31 jan 2017

De Arnhemse rechter heeft geen bewijs gevonden voor het lekken van geheime informatie over de in Nijmegen ontwikkelde supergel. De rechter heeft het bedrijf Secmatix in het ongelijk gesteld. Secmatix, dat is gelieerd aan de Radboud Universiteit, beschuldigde een ander bedrijf van het doorspelen van geheime informatie.

Secmatix, het bedrijf dat de in Nijmegen ontdekte supergel op de markt mag brengen, spande twee weken geleden een rechtszaak aan tegen een bedrijf waarmee het tot voor kort samenwerkte. Dat bedrijf, NovioTech, zou op eigen houtje zijn begonnen met de productie van de supergel en vertrouwelijke informatie over de productie hebben gelekt aan een dochteronderneming.

Maar de Arnhemse rechter stelde Secmatix maandagmiddag in het ongelijk. Volgens de rechter is er te weinig bewijs voor de beschuldigingen aan het adres van NovioTech. ‘Als Secmatix een of meer van haar vorderingen toegewezen wil zien dan zal zij alsnog veel nauwkeuriger en onderbouwd met bewijsstukken uiteen moeten zetten waarop zij precies aanspraak maakt’, staat in het vonnis. De rechter veroordeelt Secmatix tot het betalen van de proceskosten.

Gat in de markt
De supergel, die scheikundige Alan Rowan ontdekte, leek bij de ontdekking vier jaar terug meteen al een gat in de markt. De eigenschappen zijn veelbelovend, bijvoorbeeld bij de behandeling van brandwonden. Je kunt de stof op de wond spuiten, die ter plekke – onder invloed van de lichaamstemperatuur – zo stijf wordt dat-ie gewoon blijft plakken. Het wondvocht kan door de kleine gaatjes in de structuur naar buiten sijpelen, maar de bacteriën kunnen niet naar binnen. En, last but not least: de pleister eraf halen is geen pijnlijk karwei. Een beetje koud water maakt de gel weer vloeibaar, waardoor je de pleister zo weer van de huid spoelt.

De gel gevuld met nanobolletjes zou ook goed van pas kunnen komen bij tandvleesontstekingen. Het grote voordeel van de gel is dat tandartsen die gemakkelijk kunnen injecteren en dat de gel, eenmaal in de mond aangebracht, vanzelf verstijfd.

De structuur in supergel
De structuur in supergel

De Radboud Universiteit deed een octrooi-aanvraag om het alleenrecht op de productie te krijgen, maar die aanvraag is nog niet toegewezen. De universiteit benaderde ook NovioTech dat zich bezighoudt met het op de markt brengen van nieuwe technologieën. Samen richtten ze een nieuw bedrijf op dat de supergel naar de markt zou gaan brengen: Secmatix. Secmatix, met de Radboud Universiteit en het Radboudumc als belangrijkste aandeelhouders, is op de campus gehuisvest. Vrij snel na de oprichting van Secmatix kregen de universiteit en NovioTech onenigheid.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!