Geen colleges meer in het Engels kost Nederland veel geld op de lange termijn

03 okt 2024

Stel dat alle bachelorstudies Nederlandstalig worden, dan krimpt het hoger onderwijs met 8,6 procent, hebben Groningse onderzoekers uitgerekend. Internationale studenten en wetenschappers blijven dan weg en dat kost Nederland uiteindelijk veel geld.

Het kabinet-Schoof wil de verengelsing in het hoger onderwijs terugdringen. Er zullen dan minder internationale studenten hierheen komen en dat moet de schatkist een besparing van 272 miljoen euro per jaar opleveren.

Twee wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen onderzochten de economische effecten op de langere termijn. Wat zou er gebeuren als alle bacheloropleidingen Nederlandstalig worden? Platform ScienceGuide zette de schijnwerper op het in juli verschenen artikel, dat overigens nog niet door de peer review heen is.

Studenten zelf zitten niet te wachten op onderwijs in het Nederlands, blijkt uit een representatieve steekproef die de onderzoekers afnamen. De 400 internationals onder hen al helemaal niet. Het leeuwendeel – van binnen én buiten Europa – zou er flink wat extra collegegeld voor over hebben als de onderwijstaal Engels blijft.

De vijfhonderd Nederlandstalige respondenten maakt het gemiddeld weinig uit. Extra collegegeld hebben ze niet over voor Engels- of Nederlandstalig onderwijs. De bezorgdheid van de regeringspartijen delen ze klaarblijkelijk niet, concluderen de onderzoekers.

Driekwart vertrekt

Als het bacheloronderwijs Nederlandstalig wordt, zou nog maar een kwart van de Europese studenten voor Nederland kiezen en dat zijn dan merendeels Vlamingen. Van de niet-Europese studenten is dat 13,8 procent. Alles bij elkaar dreigt Nederland volgens de onderzoekers minstens driekwart van zijn internationale studenten kwijt te raken.

Het hoger onderwijs (universiteiten en hogescholen) zou dan met ruim 72.000 studenten, oftewel 8,6 procent, krimpen. Ter vergelijking: dat zijn er meer dan het totale aantal bachelorstudenten bij de universiteiten van Rotterdam, Tilburg, Maastricht en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Maar de taalswitch en het signaal dat internationals minder welkom zijn in Nederland zullen volgens de onderzoekers ook een negatief effect hebben op de internationale instroom bij de mastersopleidingen, zelfs als die Engelstalig blijven.

Braindrain

Nederland zal bovendien minder aantrekkelijk worden voor internationale wetenschappers. De onderzoekers gaan er vanuit dat er naar verhouding net zoveel wetenschappers zullen vertrekken als studenten (8,6 procent). Als dat gebeurt kan de wetenschappelijke output van Nederland tot wel 19 procent dalen, schatten de onderzoekers. Dat heeft negatieve gevolgen voor de economie. Het bruto binnenlands product zal dan met 1,6 procent krimpen.

Die schade kan niet zomaar ongedaan gemaakt worden, waarschuwen de onderzoekers, zeker nu andere landen om ons heen juist hun best doen om aantrekkelijker te worden voor hoogopgeleide internationals.

Het lijkt hun een beter plan om Engelstalige studies duurder te maken, zodat internationals kunnen blijven komen. Die zijn immers best bereid zijn om daar meer collegegeld voor te betalen.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

6 reacties

  1. RUG-hoogleraar schreef op 3 oktober 2024 om 21:51

    Het is een nogal eenzijdig stuk dat voorstanders van meer Nederlands verdacht maakt als ‘nativisten’ en bezwaren tegen verengelsing wegzet als ‘angsten’. Typisch een economenverhaal. Aan de faculteit waar de twee auteurs werken, FEB aan de RUG, spreekt iedereen steenkolenengels en schrijven studenten scripties in werkelijk dramatisch slecht Engels. Het wordt tijd dat daar wat oogkleppen worden afgezet, maar dat gaan deze auteurs duidelijk niet doen.

  2. Ger Essers schreef op 4 oktober 2024 om 10:19

    Het aantal EU studenten aan de Universiteit Maastricht was vorig jaar (2023-2024) 59% en nu 61% van totaal aantal studenten.

  3. Jan Hein Furnée schreef op 7 oktober 2024 om 09:14

    Wetenschappelijk niet te onderbouwen om de brede waaier aan argumenten voor het Nederlands als voertaal voor Bacheloropleidingen in Nederland simpelweg te reduceren tot ‘nativisme’ (o.a. titel, p 2-4, 39-41). Politiek sluw om progressieve kritiek op ‘nativisme’ te gebruiken als dekmantel voor voortzetting van onversneden neoliberaal beleid gericht op de maximalisering van het aantal studenten (gereduceerd tot ‘consumenten’, p. 3) en daarmee te behouden en verhogen marktaandeel van universiteiten. Moreel verwerpelijk en wetenschappelijk flinterdun om tot twee cijfers achter de komma uitspraken te doen over de verwachte impact van de vermeende uittocht van wetenschappers uit Nederland op basis van een vergelijking met Joodse en andere ‘ongewenste’ wetenschappers die Nazi-Duitsland en Oostenrijk moesten ontvluchten (p 36). Ik ben nieuwsgierig hoe dit concept-artikel door peer reviewers zal worden beoordeeld.

  4. D. Koremaat schreef op 7 oktober 2024 om 11:41

    Interessant dat dergelijke pleidooien steeds lijken te komen van auteurs werkzaam aan faculteiten die direct belang hebben bij een hoge instroom aan internationale studenten, terwijl je daarbij steeds de vraag bij kunt stellen of het echt gaat om tekortberoepen en essentiële opleidingen voor Nederlandse universiteiten. Zou in dit geval denken dat er meer dan genoeg economen worden opgeleid in Nederland, en dat ook modieuze richtingen als “social work” in het HBO, of studies in de hoek van communicatie en bedrijfskunde, vooral bedoeld zijn als melkkoe. Totaal ander verhaal voor o.a. de techniek en zorg, waar een navenant grotere internationale instroom wenselijk zou kunnen zijn.

  5. Verstraten schreef op 9 oktober 2024 om 10:58

    Het is volledig uit de hand gelopen als 60% van je studenten internationaal zijn. Er zijn studies waar hey nuttig kan zijn om in het Engels te geven, maar veel studies absolutely niet bijv psychologies (oa TU)
    Goed om eens kritisch te kijken wanneer wel en waarom niet. Nu toch vaak een vorm van een verdienmodel.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!