Geen Europees Kampioenschap Wielrennen voor studenten in Nijmegen

09 apr 2021

Het Europees Kampioenschap Wielrennen en Mountainbiken voor studenten, dat in juni in Nijmegen zou plaatsvinden, gaat niet door. ‘We hebben alles geprobeerd wat mogelijk was’, zegt Gijs Jongeneel, een van de organisatoren.

Nadat ze vorig jaar het WK wielrennen voor studenten in Nijmegen moesten afgelasten wegens corona, besloten de organisatoren – voornamelijk studenten van de Radboud Universiteit en de HAN – een jaar later een EK te organiseren. Omdat er te veel onduidelijkheid is rondom de coronacrisis is ook dat evenement nu afgelast.

De teleurstelling bij de organisatoren is groot. ‘Door de coronacijfers werd langzaam duidelijk dat een EK in juni opnieuw heel spannend zou worden’, zegt Gijs Jongeneel, een van de organisatoren. ‘We hebben alles geprobeerd wat mogelijk was. Dit is een overwogen besluit, gezien de omstandigheden kan het helaas niet anders.’

Ingewikkelde bubbels

Op dit moment is het in Nijmegen niet mogelijk om een vergunning te krijgen voor een evenement zoals een EK Wielrennen, zelfs niet op een gesloten parcours en zonder toeschouwers. ‘Alleen voor professionele wielerwedstrijden, zoals de Ronde van Vlaanderen afgelopen weekend, worden uitzonderingen gemaakt’, legt Jongeneel uit.

De banner van het WK Wielrennen aan TvA1. Foto: Vox

De organisatoren onderzochten tal van andere opties, zoals het evenement laten doorgaan op een andere locatie of het organiseren in bubbels, helaas zonder succes. Met name het organiseren van bubbels, waarin alleen negatief geteste atleten zitten, bleek heel ingewikkeld.

‘Het idee is dat die bubbels helemaal afgesloten zijn van de buitenwereld, waardoor je zelfs aan hotels moet vragen of er geen andere gasten in dat deel van de accommodatie zitten. Dat maakt alles heel ingewikkeld. Daarnaast was zelfs met protocollen voor een dergelijke bubbel op dit moment geen vergunning te verkrijgen.’

Subsidieverstrekkers

Ook het evenement een tweede keer verplaatsen, bijvoorbeeld naar het najaar, was geen optie. ‘We zijn een groep jonge, gedreven mensen, die dit allemaal naast een studie of vaste baan doen en deze daar vaak ook deels voor opzij zetten’, zegt Jongeneel. ‘Wij zijn al sinds collegejaar 2018-2019 bezig met dit evenement. Als je werk en studie om aandacht vragen, kun je zo’n EK niet oneindig voor je uitschuiven.’

‘Als je werk en studie om aandacht vragen, kun je zo’n EK niet oneindig voor je uitschuiven’

Door het evenement nu af te gelasten, zal de organisatie geen financiële put achterlaten. ‘We hebben goede afspraken gemaakt met de bedrijven van wiens diensten we gebruik maken, vanuit het idee dat corona wel eens roet in het eten kon gooien. Het is wel nog afwachten hoe subsidieverstrekkers, waar we ook afhankelijk van zijn, omgaan met de afgelasting van een evenement. Maar ik denk dat we dat redelijk goed hebben geregeld.’

Zwift

Een paar evenementen die in de marge van het EK zouden worden georganiseerd, gaan normaal gesproken wel door. Zo komen er in mei en juni nog een paar activiteiten waarop kinderen in beweging worden gebracht, in samenwerking met HAN Sport en Bewegen.

Mogelijk komt er ook nog een Europees Kampioenschap online fietsen voor studenten via Zwift, dat sowieso in de weken voor het echte EK was voorzien. ‘Of we dat nog groter maken of laten plaatsvinden op de datum van het oorspronkelijke EK, weten we op dit moment niet’, aldus Jongeneel.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!