Geen kerstpakket maar wel 35 euro voor alle medewerkers van de universiteit

14 dec 2023 ,

Geen doos vol lekkers of waardebon dit jaar. Als kerstattentie maakt de universiteit naar alle medewerkers 35 euro extra over bij het salaris van december. Het is een nieuw hoofdstuk in een lange traditie van (het ontbreken van) kerstpakketten op de Nijmeegse campus.

Teenslippers, badhanddoeken, koffiemokken, gebakschalen, taartstollen, balsamicoazijn, chocolade, kerstballen, servetjes en een fles mousserende wijn. Het is een greep uit de spullen die medewerkers in het verleden in hun kerstpakket aantroffen, tot de universiteit in 2012 een streep zette door het traditionele kerstpakket.

Dit jaar gooit de universiteit het opnieuw over een andere boeg. Elke medewerker krijgt 35 euro extra loon in december. ‘We vinden het belangrijk om te uiten dat we iedereen enorm waarderen die zich het afgelopen jaar heeft ingezet voor de Radboud Universiteit’, licht een woordvoerder toe. ‘Iedereen kan dit bedrag vrij besteden aan iets moois; dit kan bijvoorbeeld iets duurzaams zijn of een donatie aan een goed doel.’

De afgelopen twee jaar mochten medewerkers van de Radboud Universiteit in de kerstperiode zelf een zogeheten Radboudgeschenk kiezen. Te kiezen viel onder andere uit een boekenvoucher, een bon bij LUX of een donatie aan een goed doel.

Kritiek

Vroeger ging het er anders aan toe. Tot 2011 ontvingen medewerkers een speciale bon die ze in de Refter mochten omruilen voor een grote doos, waar ze vervolgens onhandig mee op de fiets naar huis manoeuvreerden. Overigens viel dat lang niet bij iedereen in goede aarde; elk jaar klonk er wel kritiek omdat het pakket niet duurzaam zou zijn, of omdat het geld beter besteed zou kunnen worden.

Vanaf 2012 brak er een moeilijke periode aan voor kerstpakketgezinde medewerkers. Het was het jaar waarin Rutte II haar regeerakkoord presenteerde en er fors bezuinigd moest worden. Door het kerstpakket te schrappen bespaarde het college van bestuur toen 275.000 euro.

Ook toen kwamen er heel wat teleurgestelde reacties. Medewerkers zeiden het kerstpakket toch te missen, omdat het een “bedankje van de organisatie is voor alle inspanningen die we verrichten”.

Zelfs jaren later dachten medewerkers nog met weemoed terug aan het kerstpakket. In 2016 noemde filosoof René ten Bos in een opiniestuk het afschaffen van het kerstpakket “weer een traditie waar aan gemorreld wordt.”

De afschaffing van het kerstpakket betekende niet dat medewerkers vanaf 2011 helemaal niets meer kregen in de kerstperiode. In 2019 ontvingen alle medewerkers bijvoorbeeld een glazen dopper. Ook daar kwamen weer klachten over: de glazen doppers zorgden bijvoorbeeld voor een gevaarlijke schervenregen in het sportcentrum.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

11 reacties

  1. Anoniem schreef op 15 december 2023 om 12:21

    Altijd leuk om een cadeautje te krijgen, dus CvB: dank! Maar toch. Voor die medewerkers die in de hogere salarisschalen zitten (zoals ikzelf) valt een bedrag van 35 euro amper op. Zeker in de maand december, waarin ook de eindejaarsuitkering wordt bijgeschreven. Ik sta met liefde en plezier mijn 35 euro af aan die collega’s die in de lagere salarisschalen zitten. Voor hen maakt het een veel groter verschil. Zeker wanneer het bedrag verhoogd zou worden omdat de grootverdieners hun bijdrage inleveren. Een mooie manier om degenen wier werk vaak minder aandacht en waardering krijgt eens goed te bedanken en in het zonnetje te zetten. En een teken van onderlinge solidariteit. Lastig uitvoerbaar voorstel, vast en zeker, maar wel de moeite waard om over na te denken.

    • FM schreef op 15 december 2023 om 19:03

      Makkelijker uitvoerbaar is om te doneren aan stichting Financieel in Balans (voorheen Radboud hulpfonds). Daarmee steun je collega’s die het financieel moeilijk hebben. https://www.ru.nl/hulpfonds/

    • Anoniem schreef op 15 december 2023 om 20:09

      Uitstekende suggestie, FM! Dank daarvoor en zegt het voort!!

    • Medewerker schreef op 20 december 2023 om 16:55

      Het is beter (structureel) meer geld te geven aan de mensen met lagere lonen, dan het te doneren aan het hulpfonds. De mensen in lage schalen werken kei hard voor hun geld. Die zouden niet geholpen moeten worden vanuit een hulpfonds als ‘liefdadigheid’ met donaties van de mensen uit hogere schalen. Die zouden eerlijker betaald moeten worden voor het harde werk dat ze verrichten.

  2. Saskia schreef op 16 december 2023 om 15:50

    Prima oplossing!
    Dit cadeau kan je perfect overal inzetten!
    Dank hiervoor.
    Wil je een ritualsbon, chocolade, boekenbon, een bijdrage aan het kerstdiner met je familie of een kleine verlichting van je vaste lasten, je kan dit bedrag overal inzetten.
    Wil je het doneren, dan kan je zelf je goede doel uitkiezen zoals het Radboudfonds, het goede doel van de sponsorloop/knutselactie van je lokale basisschool of het glazenhuis in Nijmegen.

  3. Medewerker schreef op 18 december 2023 om 11:54

    Tsja, het is niet dat ik niet dankbaar ben voor een paar euro extra aan het einde van de maand, maar het voelt toch ook niet heel Kerstig.

    Onderdeel van het krijgen van een cadeau is toch ook altijd een stukje verrassing en ervaring. Ik vond het leuk om bij de Radboud-geschenken te kijken welke opties allemaal geboden werden (hoewel ik uiteindelijk alsnog tweemaal de boekenbon koos).

    Een envelopje met geld, bij de grotere envelop met geld die ik toch al kreeg, is toch niet even feestelijk.

  4. Dankbaar medewerker schreef op 18 december 2023 om 21:30

    Hartelijk dank. Ik vind dit leuker dan een kerstpakket, een bon of kado. Want nu kan ik het bedrag besteden zoals ik het zelf wil. Ik denk dat ik er pralines van ga kopen, of een fles wijn waar ik anders te gierig voor ben. Het geeft me alvast plezier om er over te fantaseren. Nogmaals dank.

  5. Medewerker schreef op 20 december 2023 om 16:48

    Liever 35 euro. Niet iedereen heeft het privilege nauwelijks verschil te zien op de rekening of de voorkeur te geven aan een gebaar. Suggestie: stuur de mensen in hogere schalen (die er met de CAO-loonsverhoging ook al structureel een groter bedrag per maand bij hebben gekregen dan mensen in de lage schalen!!!) en gebruik het geld om de medewerkers in lagere schalen meer te geven. Of structureel 35 euro erbij. De groeiende loonsongelijkheid aan de Radboud Universiteit aanpakken, dat zou pas een mooi Kerstgebaar zijn!

  6. RO schreef op 20 december 2023 om 17:34

    ik heb mijn 35 euro aan het hulpfonds overgemaakt, zoals hierboven gesuggereerd werd. Goede tip!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!