Geen luisterschalen aan de Waal, crowdfunding bracht te weinig geld op
De twee luisterschalen aan de Spiegelwaal, die door de universiteit aan de gemeente Nijmegen waren geschonken, komen er toch niet. Een crowdfunding voor het project bracht te weinig geld op.
De twee luisterschalen zouden aan de Lentse Warande komen te staan, langs de Spiegelwaal, op zo’n vijftig meter van elkaar. Werd iets gefluisterd in de ene schaal, dan zou dat te horen zijn in de andere. Via QR-codes zouden bezoekers toegang krijgen tot verhalen over de natuur, geschiedenis en cultuur van de omgeving.
De schalen waren een cadeau van de Radboud Universiteit aan de gemeente Nijmegen, ter ere van het honderdjarige jubileum van de universiteit. Partijen waaronder de gemeente, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, Waterschap Rivierenland, De Bastei en de provincie Gelderland waren betrokken bij het project, evenals buurtbewoners.
Collegevoorzitter Daniël Wigboldus droomde bij het jubileum luidop dat op de plek in Lent ook minicolleges gegeven zouden worden.
‘Niet haalbaar’
Maar zover komt het dus niet. ‘Het was onze intentie om dit bedrag op te halen via fondsenwerving’, zegt Pim van Zanen, projectmanager bij de Radboud Universiteit en voormalig kartrekker van het project. ‘Helaas viel dit tegen, zowel wat betreft donateurs als wat betreft fondsen.’
Door de forse bezuinigingen – de rijksbijdrage van de Radboud Universiteit daalt de komende jaren met zo’n 8 procent – wil het college van bestuur het bedrag ook niet zelf bijleggen, vervolgt Van Zanen. ‘We willen onze middelen nu vooral aanwenden voor onderwijs en onderzoek.’
Een exact prijskaartje voor de luisterschalen is niet bekend. Van Zanen wil enkel kwijt dat het bedrag voor de realisatie substantieel is en verwijst naar het Romeinse Masker op Veur Lent. Volgens Omroep Gelderland kostte dat kunstwerk 150.000 euro.
“Helaas blijkt het plan financieel niet meer haalbaar”, reageert Wigboldus op de universiteitswebsite, “maar de ambitie om kennis te delen met de samenleving en de band nog sterker te maken met de stad blijft.”
Latijnse School
Ter ere van de honderdste verjaardag kreeg de universiteit ook drie cadeaus van de stad Nijmegen: een zilveren erepenning, een collectie historische boeken en bruikleen van de Latijnse School, een rijksmonument in het centrum van de stad.