Geen minimumloon van 14 euro voor schoonmakers: ‘Waar is de empathie?’
Het college van bestuur gaat niet in op de vraag van de medezeggenschapsraad om alle medewerkers op de campus van de Radboud Universiteit minstens 14 euro per uur te betalen. De ondernemingsraad reageert teleurgesteld. ‘Je zou haast zelf een inzamelingsactie starten.’
Betaal alle medewerkers die voor de universiteit werken minimaal 14 euro per uur. Dat was de boodschap in een brief van de voltallige medezeggenschapsraad aan het college van bestuur, die afgelopen oktober werd verstuurd.
Op de Gezamenlijke Vergadering van vorige week bleek dat het college van bestuur niet ingaat op de vraag van de medezeggenschap. ‘Wij vinden het schrijnend voor deze mensen, maar op dit moment kunnen we vanuit de Radboud Universiteit niets voor hen doen’, zei Agnes Muskens. De vicevoorzitter beloofde het verzoek wel onder de aandacht te brengen van de werkgeversvertegenwoordiging op het cao-overleg.
Namens de ondernemingsraad reageerde voorzitter Amarins Thiecke erg teleurgesteld tijdens de vergadering met het college. ‘Waar is de empathie?’, vroeg ze zich hardop af.
Asito
De oproep die de medezeggenschapsraad afgelopen oktober deed was bedoeld voor medewerkers van externe bedrijven die gelieerd zijn aan de universiteit, want medewerkers van de universiteit of Campus Detachering verdienen al minimaal 14 euro per uur. Maar uitbestede diensten, en met name de schoonmakers die via Asito voor de universiteit werken, verdienen volgens de ondertekenaars van de brief te weinig om rond te komen – zelfs als ze fulltime werken. Hetzelfde geldt voor bewakers en sommige portiers.
Uit een brief die eind november aan de medezeggenschap werd verstuurd en die kort in de Gezamenlijke Vergadering werd besproken, zegt het college van bestuur niet in te kunnen gaan op dat verzoek. “Hoewel wij sympathie kunnen opbrengen voor uw oproep, zien wij een aantal bezwaren met betrekking tot uw voorstel”, klinkt het in de brief, die is ondertekend door collegevoorzitter Daniël Wigboldus en secretaris Marijke Pe.
Sociale partners
In de brief geeft het college tal van redenen. De eerste is formeel van aard: de Gezamenlijke Vergadering gaat niet over de arbeidslonen van externe medewerkers van de universiteit. Bovendien is het volgens het college niet gebruikelijk dat bij aanbestedingen vooraf eisen of wensen worden ingebracht met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden waar organisaties zoals Asito aan moeten voldoen. “In tegendeel, sectoren en andere branches en de sociale partners binnen die sectoren / branches hebben en dragen die verantwoordelijkheid zelf.”
Bijkomende moeilijkheid, aldus het college: lopende contracten met externe organisaties kunnen niet eenvoudig worden opengebroken. Zo is met schoonmaakorganisatie Asito op 1 september 2022 een nieuw contract aangegaan voor een periode van tien jaar. Het openbreken van dergelijke contracten zou volgens het college leiden tot een “enorme, zo niet ondoenlijke administratieve en/of juridische operatie.”
Tot slot wijst het college in de brief op “landelijke en Europese ontwikkelingen” die medewerkers met een minimumloon kunnen helpen, met name dat het wettelijke minimumloon per 1 januari 2023 wordt verhoogd met 10,15 procent en dat een plafond op de energieprijzen wordt ingevoerd. Ook de verlaging van de loon- en inkomstenbelasting en de overheidsbijdrage die alle Nederlandse gezinnen in november en december krijgen op de energierekening komen tegemoet aan deze medewerkers. Tot slot is volgens het college de kans groot dat het minimumloon binnen twee jaar wordt verhoogd naar 14 euro per uur.
Noodfonds
Voorzitter van de ondernemingsraad Thiecke is erg teleurgesteld in de brief van het college van bestuur. ‘Ik mis empathie en creativiteit om wel iets te doen voor deze mensen’, zegt ze. ‘Zo moeilijk hoeft het toch niet te zijn? De Radboud Universiteit heeft ook een Noodfonds voor studenten, zoiets zou je ook kunnen maken voor medewerkers.’
‘Ik vind deze brief heel erg zonde’
Thiecke wijst erop dat het college van bestuur in april 2021 zelf heeft gekozen voor een gefaseerde uitbesteding van de schoonmaakdiensten. ‘De ondernemingsraad was daar altijd op tegen’, zegt ze. ‘Wij hebben er altijd op aangedrongen dat schoonmakers in uitbestede diensten dezelfde arbeidsvoorwaarden zouden hebben als schoonmakers die in dienst zijn van de universiteit. Dat blijkt nu dus niet het geval te zijn.’
De ondernemingsraad beraadt zich op verdere stappen, zegt Thiecke. ‘Ik vind deze brief heel erg zonde. Je zou haast zelf een inzamelingsactie starten voor deze mensen.’
Mieke schreef op 20 december 2022 om 11:15
Het wordt tijd dat de universiteit ‘Je bent nodig’ verandert in ‘Je bent in elk geval lekker goedkoop en zoekt u het vooral maar uit de komende jaren’.
Sven schreef op 20 december 2022 om 12:04
‘…op dit moment kunnen we vanuit de Radboud Universiteit niets voor hen doen’, wordt er gezegd, maar als je naar de ‘bezwaren’ kijkt dan zegt men eigenlijk ‘…op dit moment willen we niets voor hen doen’. Niet het eerste voorbeeld van een CvB dat willens en wetens doof is voor de wensen van de medewerkers, maar dit is wel bijzonder schrijnend.
Merel schreef op 21 december 2022 om 14:46
Als de universiteit studenten kan betalen om lekker Tiktok’s te maken kunnen ze toch ook wel hun schoonmakers een acceptabel loon geven? Maar ja, een schoon gebouw is blijkbaar geen goede reclame.
(ik ben geen boomerige Tiktok hater, het is goed dat studenten daar betaald voor worden, maar je zou dat respect ook verwachten voor de mensen die dag na dag de plek hier leefbaar houden).