Geen nieuw onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag hoogleraar Psychologie
Er komt voorlopig geen nieuw onderzoek naar de hoogleraar Psychologie die zich tussen 2017 en 2020 grensoverschrijdend heeft gedragen ten opzichte van een masterstudente. Dat staat te lezen op de website van de Radboud Universiteit.
Het bestuur van de faculteit Sociale Wetenschappen en het college van bestuur van de Radboud Universiteit zien geen aanleiding om het onderzoek te heropenen naar de hoogleraar Psychologie, die zich grensoverschrijdend heeft gedragen ten opzichte van een masterstudente. Dat onthulde radioprogramma Argos afgelopen zaterdag.
“Na het opleggen van de waarschuwing (…) hebben wij geen signalen gevonden of gekregen dat dit gedrag zich opnieuw heeft voorgedaan, ook niet na de uitzending van Argos”, staat te lezen in het bericht op de website van de Radboud Universiteit. Maar als er alsnog nieuwe meldingen opduiken, kan dit voor de universiteit een aanleiding zijn om nieuw of aanvullend onderzoek te doen.
De universiteit heeft sociale veiligheid hoog op de agenda staan, aldus het bericht. Om het thema in de toekomst nog beter aan te pakken, willen de universiteitsbestuurders graag in gesprek met de melder en betrokkenen.
Burn-out
Uit de Argos-reportage bleek dat een prominente hoogleraar Psychologie van de Radboud Universiteit zich schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag ten opzichte van een masterstudente. De hoogleraar, die scriptiebegeleider was van de studente, bestookte haar tussen 2017 en 2020 met appjes over haar uiterlijk. In 2020 bekende hij verliefd op haar te zijn.
De studente deed in eerste instantie melding bij de studiecoördinator, die de hoogleraar aansprak op zijn gedrag. Toch ging de hoogleraar daarna gewoon door met het sturen van ongepaste berichten aan de studente. Pas nadat de inmiddels ex-studente thuis kwam te zitten met een burn-out en een melding deed bij een vertrouwenspersoon, kwam de universiteit in actie.
Onprofessioneel
In een officiële brief, die aan rector magnificus Han van Krieken is voorgelegd en door de toenmalige decaan is ondertekend, werd de hoogleraar medegedeeld dat hij zich onprofessioneel en ongepast heeft gedragen. De brief werd toegevoegd aan het personeelsdossier van de hoogleraar en geldt als een ‘gele kaart’.
Al voor de melding kwam, blijkt nu, is de hoogleraar in kwestie op eigen verzoek minder aan de universiteit gaan werken. Ook begeleidt hij geen studenten meer.
Kim schreef op 20 september 2023 om 10:40
Tja… in Argos zeiden ze het heel treffend:
“Het is reflex die je natuurlijk vaak ziet: niemand wil graag dat de vuile was buiten gehangen wordt. Je probeert dat dan toch maar even binnenskamers te houden. Je zou ook kunnen zeggen, op de lange termijn is het eigenlijk veel beter voor het imago van de RU als ze klip en klaar zeggen “dit soort gedrag hoort hier niet thuis, en als het plaatsvindt gaan we niet proberen dat binnenskamers te houden.”
Als er vuile was is, dat weten we toch wel, dan kan je beter laten zien dat je ‘m aan het wassen bent en dat ie droogt buiten komt te hangen. Imagoschade is geen goed argument. Die imagoschade is pas echt erg, als blijkt dat jij niks hebt gedaan om grensoverschijdend gedrag aan te pakken.”
Anoniem schreef op 21 september 2023 om 08:26
Ik heb zoveel vragen:
Is deze man na die 2 jaar weer terug gekomen op de bedrijfsvloer?
Waarom is zijn naam nog aan het bedrijf verbonden?
Waarom heeft deze man nog een aanstelling bij de universiteit?
Wat voor signaal geeft dit af naar de slachtoffers en potentiële melders van grensoverschrijdend gedrag?
Ik vind echt dat de universiteit meer had moeten gaan staan voor deze vrouwen.
Anoniem4 schreef op 21 september 2023 om 16:45
Ik vind dat de (Radboud) universiteit hier een actievere rol zou kunnen spelen. In plaats van te wachten op eventuele andere meldingen, zelf uit gaan vragen (in algemene zin) of er in deze groep in vergelijking met andere groepen binnen de uni meer gevoel van sociale onveiligheid leefde en/of leeft b.v. De universiteit kan meer verantwoordelijkheid nemen.