Geen Wim Hof Methode-cursus voor studenten na beschuldigingen huiselijk geweld

02 okt 2024

De Wim Hof Methode-cursus voor studenten in de Studentenkerk, die dit najaar zou plaatsvinden, is afgelast. Aanleiding zijn recente onthullingen rondom jarenlang huiselijk geweld van de wellness-goeroe. Een workshop voor de personeelsvereniging gaat wel door.

Op je gemak zijn met ongemak. Dat leren studenten onder andere in de Wim Hof Methode-cursus, die sinds vorig academisch jaar in de Studentenkerk plaatsvond. Aan het einde van de vijf sessies durende cursus kunnen studenten, net zoals de echte Iceman, gefocust in een ijsbad zitten.

Na een succesvol eerste jaar krijgt de cursus geen vervolg. Volgens een artikel in de Volkskrant van afgelopen weekend heeft Wim Hof zijn ex-vriendin, hun zoon en haar twee oudste kinderen zeker dertien jaar lang fysiek en psychisch mishandeld. Journalisten citeerden onder andere uit gerechtelijke vonnissen en een rapport van de Raad voor de Kinderbescherming.

Wim Hof. Foto: Emmily van Oeveren

Na de onthullingen werd de productie van een speelfilm over Hof stilgelegd. Hof zelf ontkent alle aantijgingen.

Ademhalingsoefeningen

“Hoewel de cursus erg populair was bij studenten, kan ik hem nu niet meer in deze vorm geven”, schrijft Katja Teunissen, die de cursus gaf, in een e-mail. Naast haar werk als studieadviseur bij de bètafaculteit is Teunissen gecertificeerd mindulfnesstrainer én gecertificeerd trainer van de Wim Hof Methode, waarvoor ze naar de koude toppen van de Spaanse Pyreneeën reisde.

Teunissen denkt er wel over na om de cursus in de toekomst in een andere vorm te geven. “Bijvoorbeeld als een combinatie van mindfulness, ademhalingsoefeningen en mindsettraining.”

Heilzame werking

Een workshop over de Wim Hof Methode voor de Personeelsvereniging van de Radboud Universiteit later deze maand gaat wel door zoals gepland. “Naar aanleiding van het nieuws heb ik overwogen om de workshop af te blazen, maar uiteindelijk heb ik besloten om de deelnemers zelf te laten beslissen”, schrijft Teunissen. “Ik kan me alleen baseren op en oordelen over mijn rechtstreekse ervaringen met Wim Hof en met de methode. Wat nu exact waar is en wat niet, weet ik niet.”

“Wat exact waar is en wat niet, weet ik niet”

In een e-mail aan deelnemers van de workshop schrijft ze nog steeds achter de heilzame werking van de methode te staan. “Die staat, wat betreft het voor iemand kan betekenen, verder ook los van Wim Hof.”

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!