‘Geflipte professor’ niet blij met Dumpertfilmpje

10 okt 2016

'Rechtenprofessor flipt compleet'. Het is de titel van een van de populairste filmpjes van de dag op de website Dumpert. Het gaat om een opname waarin Corjo Jansen, hoogleraar Rechtsgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, tijdens een college op geheel eigen wijze van leer trekt tegen een zaal 'lamzakken'. Jansen hoopt vooral dat de ironie in het filmpje duidelijk is.

De rode draad van het betoog van hoogleraar Corjo Jansen is dat de rechtenstudenten gerust wat trotser mogen zijn op de studie die ze doen. In tegenstelling tot psychologie- (‘dat stelt geen donder meer voor’) en geneeskundestudenten (‘binnenkort kunnen ook mbo’ers opereren’) volgen zij wél een mooie studie. Of, in de woorden van Jansen: ‘Jullie zijn juristen! Laat dat dan zien. ‘I love Law’ op de borst! We nemen de UB over, daar zitten allemaal sukkels van bedrijfskunde, van geneeskunde, van psychologie…’ Even later leren we dat natuur- en scheikundestudenten ook niet veel voorstellen: ‘Nerds zijn het! Daar komt geen stom woord uit – slecht in bed.’

‘Ik vind het jammer dat zoiets wordt geknipt’

Jansen is niet heel blij dat een deel van zijn college op Dumpert staat. ‘Ik heb niet zo veel zin in nog meer aandacht’, mailt hij. ‘Ik vind het jammer dat zoiets wordt ‘geknipt’. Het was inderdaad een beetje satirisch bedoeld (…) om de rechtenstudenten wat op te peppen. De verontwaardiging in het college is uiteraard gespeeld. Hopelijk is de ironie duidelijk.’

Het filmpje heeft op moment van schrijven meer dan 100.000 views en ruim 1500 ‘kudo’s, van mensen die het een leuk fragment vinden.

10 reacties

  1. Gerda schreef op 10 oktober 2016 om 18:55

    Oeps, diegene die dit openbaar heeft gemaakt, heeft de disclaimer voor het gebruik van weblectures niet goed bestudeerd..

  2. Pien schreef op 10 oktober 2016 om 21:09

    Geweldig toch, hij probeert de zaal tenminste enthousiast te krijgen, is trots op z’n vak! Ik zie er de humor wel van in. En zo moet je het misschien ook wel brengen aan een zaal vol studenten die uit alle studies voor ‘rechtsgeschiedenis’ hebben gekozen…zzzz

    • Simone schreef op 11 oktober 2016 om 14:18

      Dit is niet vrijwillig gekozen, dit is verplicht in het tweede jaar van Rechtsgeleerdheid.

  3. Simone (UvA 2e jaars Rechten) schreef op 11 oktober 2016 om 18:27

    Ik ben blij dat ik het fragment heb kunnen zien, want ik heb er hard om kunnen lachen en het zal me zeker bijblijven. Hadden we deze hoogleraar maar aan de UvA!!

  4. L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 11 oktober 2016 om 20:03

    Nou heb ik toch altijd gedacht dat we juristen hadden om vooroordelen te verhelpen … maar nu (b)lijkt die gedachte toch een vooroordeel te zijn.
    Ach ja, ik ben ook maar een bedrijfskundige sukkel. 🙂

  5. Jan-Kees Helderman schreef op 11 oktober 2016 om 20:04

    Ik vind het geniaal. Goede grappen, perfecte timing, en de bedoeling van de docent is meer dan duidelijk. Ik ga ook graag los in colleges, om het vuur er in te brengen.

    Ja, het had nooit op internet gemogen, en dat stemt tot nadenken over regels rondom weblectures en de veiligheid van onze colleges, etc. Denk aan de hoogleraar Forensische Anotomie die in de beslotenheid van een college veilig dacht te kunnen praten over de MH17 ramp.

    Maar ik ben blij dat ik van deze oprechte bevlogenheid van mijn collega heb mogen mee genieten. En het staat ons allemaal vrij om onze eigen discipline zo neer te zetten. Hulde voor deze docent/jurist! Ook ik hou een beetje meer van Law na zijn betoog.

    Jan-Kees Helderman
    universitair hoofddocent bestuurskunde

    (Bestuurskunde is met recht de mooiste studie!)

  6. Oud student schreef op 11 oktober 2016 om 20:27

    Ik heb meneer Jansen altijd geweldig gevonden. Energiek en vol humor! Goed om te zien dat hij afgelopen jaren niets is veranderd!

    • Nog oudere student schreef op 30 oktober 2016 om 13:56

      Ik kan me voorstellen dat de mensen die hem niet kennen en alleen dit filmpje van 2 minuten zien, hun wenkbrauw hierbij optrekken. Maar als je wel een college bij hem gevolgd had, wist je wel beter. Een enthousiaste docent met humor en zelfspot vond ik het. Ik heb de colleges van meneer Jansen dan ook met veel plezier gevolgd. Ik moet na al die jaren nog steeds lachen om hoe volgens hem een fiets in de Romeinse tijd genoemd zou worden…

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!