Geheim rapport onthult ‘hoe goed we zijn’

22 okt 2015

Studenten van de Radboud Universiteit zijn hartstikke tevreden met hun opleiding. Alleen de Radboud Docenten Academie komt minder goed uit de bus, blijkt uit een ‘geheim’ rapport.

Foto: Wikimedia Commons
Per ongeluk publiceerde de managementfaculteit een rapport over studententevredenheid. Foto: Wikimedia Commons

Eens per jaar wordt studenten in het hoger onderwijs gevraagd voor de Nationale Studenten Enquête (NSE) hun gal te spuwen, of de loftrompet te steken, over de door hen gevolgde opleiding. De uitkomst hiervan biedt universiteiten en opleidingen een inkijkje in de studenttevredenheid. Ook niet onbelangrijk: toekomstige studenten kunnen op internet de uitkomsten per opleiding bekijken. Mede op basis van de waardering kunnen zij kiezen zich wel of niet in te schrijven.

De resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE) worden gepubliceerd via de website www.studiekeuze123.nl. Echter zonder de gedetailleerde scores per opleiding op alle onderdelen van de enquête. Deze gaan naar de universiteiten, faculteiten en opleidingen om te bespreken met de medezeggenschap en hun onderwijs te verbeteren.

Per ongeluk
Normaal worden deze cijfers niet in detail vrijgegeven, maar de uitkomsten van dit jaar zijn deze maand wel per ongeluk op de site van de managementfaculteit gepubliceerd. Niet de bedoeling, maar: ‘Pluspunt is’, aldus universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen, ‘dat iedereen kan zien hoe goed de Radboud Universiteit het doet.’

Is dat zo? Jazeker: de cijfers laten zien dat de studenten van de Radboud Universiteit over het algemeen zeer tevreden zijn over hun studie. Dat is geen verrassing – de Nijmeegse universiteit komt de afgelopen jaren ook in het onderzoek van weekblad Elsevier als beste brede universiteit uit de bus. Het gemiddelde rapportcijfer dat uit de NSE rolt: een acht voor de Radboud Universiteit als geheel, en een 7,8 voor de gevolgde opleiding.

Toch worden in het nieuwsbericht op de site van de managementfaculteit ook verbeterpunten genoemd: de terugkoppeling van cursusevaluaties, de voorbereiding op een beroepsloopbaan en het tijdig bekendmaken van toetsresultaten.

Docenten Academie
Het meest in het oog springende detail zit hem in de relatief lage score van de Radboud Docenten Academie, het opleidingsinstituut waar academische studenten hun lerarenbevoegdheid kunnen halen. Waar de zeven traditionele faculteiten allemaal tussen de 7,5 en de 8,1 scoren, scoort de docentenacademie een zes.

‘Toch zijn wij blij met dit resultaat’, reageert algemeen directeur Monique Scheepers, die sinds dit voorjaar leiding geeft aan de docentenacademie. ‘Je moet de context bij de cijfers weten. In 2011 scoorden wij een 5. De stijgende lijn is sindsdien ingezet.’ Toch is er ten opzicht van vorig jaar geen progressie geboekt, toen scoorde de docentenacademie een 6,3 gemiddeld. De kleine daling wijdt Scheepers aan de visitatiecommissie van accreditatieorganisatie NVAO die dit jaar langs is gekomen bij haar instituut. ‘Wij hebben keihard gewerkt om daar een voldoende voor te scoren. Dat is gelukt en daar zijn we trots op, maar het heeft veel tijd en energie gekost.’ / Mathijs Noij

Het rapport is inmiddels door de Faculteit der Managementwetenschappen offline gehaald.

0 reacties

  1. Klaas schreef op 22 oktober 2015 om 12:12

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!