Geheugen trainen met Google Glass

21 mrt 2014

Nijmeegse onderzoekers gaan kijken of Google Glass kan helpen bij geheugentraining. Onderzoeker Martin Dresler van het Donders Instituut kreeg hiervoor 50.000 dollar van Google. Zijn promovendus, zelf geheugenkampioen, gaat de software ontwikkelen.

Foto: Michael Praetorius, creative commons
Foto: Michael Praetorius, creative commons

De oude Grieken hielden zich al bezig met geheugentraining. Ze gebruikten daar geheugentrucs bij, zogenaamde mnemonische technieken. Eén techniek is de plaatsmethode waarbij je willekeurige informatie, zoals een boodschappenbriefje, koppelt aan een visuele route, bijvoorbeeld door je huis of langs de weg van huis naar werk (de melk staat op het toilet, de kaas ligt in de kelder etc.). Of neem de fonetische methode, waarbij cijfers een klank krijgen. Een reeks getallen kun je op die manier onthouden als een woord.

Bij geheugenwedstrijden worden die oude technieken nog steeds veel gebruikt. Want geheugenkampioenen zijn niet uitzonderlijk intelligent, blijkt steeds weer uit onderzoek, ze maken alleen handig gebruik van de bestaande geheugentrucs. Promovendus Boris Konrad weet dat als geen ander. Zelf haalde hij ook de top-tien bij geheugenwedstrijden. Dresler en Konrad, beiden van Duitse afkomst, deden eerder al onderzoek naar geheugentraining in het Max Planck Instituut voor Psychiatrie in München.

Tijdens zijn onderzoeksperiode in Stanford Universiteit afgelopen jaar, kwam Dresler in contact met een van de ontwikkelaars van Google Glass. ‘Google biedt research grants aan en een van de voorwaarden is dat je een contactpersoon hebt bij Google. Deze persoon werd ons contact.’

Konrad gaat de software maken voor verschillende mnemonische technieken voor Google Glass. Zodat mensen bijvoorbeeld een route kunnen lopen en bij een object zoals een kerk een foto kunnen maken en tegelijk zoiets als ‘pak melk’ onthouden. Op die manier kan Google Glass ze helpen om de plaatsmethode aan te leren, zodat ze die later ook zonder Google Glass kunnen toepassen.
Konrad en Dresler gaan proefpersonen vergelijken die de klassieke training in mnemonische technieken volgden met proefpersonen die trainden met Google Glass. Voor en na de training krijgen alle proefpersonen een MRI-scan om het brein in kaart te brengen.

Of de software van nut kan zijn voor bijvoorbeeld patiënten met Alzheimer? Dresler hoopt van wel. ‘Deze technieken blijken ook het geheugen van oudere mensen positief te stimuleren, al zien we sterkere effecten bij jonge, gezonde mensen. We verwachten wel dat Alzheimerpatienten met behulp van Google Glass meer kunnen profiteren van de mnemonische technieken.’ / Martine Zuidweg

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!