Geit, schaap en varken verlaten wellicht dierenlab

28 jun 2016

Binnen het Radboudumc is onrust ontstaan over een voorgenomen besluit van de Raad van Bestuur over het Nijmeegse Centraal Dierenlaboratorium. Het dierenlab zou volgens dat besluit voortaan geen boerderijdieren meer moeten huisvesten. Wetenschappers zijn bang dat hun onderzoek gevaar loopt.

Het maakt nogal wat uit of je het effect van een stof onderzoekt in een varken of in een muis. Een varken lijkt net wat meer op de mens, wat het beest voor veel onderzoek geschikter maakt als proefdier. Je kunt de resultaten immers makkelijker vertalen naar de patiënt. Het Radboudumc gebruikt behalve ratten en muizen daarom ook grotere dieren voor onderzoek èn om operatie-ervaring op te doen: geiten, schapen en varkens.  Een boerderij in Overasselt huisvest de dieren.

De Raad van Bestuur van het ziekenhuis nam eerder deze maand het ‘voorgenomen besluit’ om de boerderij in Overasselt op termijn te sluiten en het onderzoek met grote dieren af te bouwen. ‘Dit mede vanwege de financiële situatie (van het dierenlab, red.) en de dalende trend in de vraag naar proefdierenonderzoek. ’

Gevaar
Een groep wetenschappers van het Radboudumc is geschrokken van dit voorgenomen besluit. De onderzoekers zijn momenteel bezig met het opstellen van een brief aan de raad waarin ze hun verontrusting  uiten. De groep wil weten hoe het nu verder moet met het onderwijs en onderzoek waar grote dieren voor worden gebruikt.

Persvoorlichter Marcel Wortel van het Radboudumc wijst erop dat de medezeggenschapsorganen en adviesraden zich nog moeten buigen over het voorgenomen besluit. Pas daarna volgt een definitieve beslissing. Hij wijst ook op de passage in de besluitenlijst van de Raad van Bestuur over het stopzetten van onderzoek met grote dieren en de sluiting van de boerderij. Er staat tussen haakjes achter: ‘mits daardoor geen vitale onderzoekslijnen in gevaar komen’.

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!