Gemeente overweegt meldpunt voor discriminatie op de kamermarkt
De gemeente Nijmegen gaat in gesprek met onderwijsinstellingen en studentenhuisvester SSH& over het instellen van een meldpunt voor discriminatie op de kamermarkt. Zo moet duidelijk worden hoe wijdverbreid dit probleem is.
‘No internationals’, ‘Dutch only’. Studenten die in Nijmegen een kamer zoeken via verhuursites als Kamernet en sociale media kijken niet meer op van dit soort berichten in advertenties. Zowel sommige verhuurders als bewoners die op zoek zijn naar een huisgenoot maken zich schuldig aan dit soort uitsluitingen.
Het maakt het voor internationale studenten extra moeilijk om een kamer te vinden op een toch al zeer krappe markt. Daar komt bij dat veel internationale studenten te maken hebben met problematiek rondom de short stay-contracten van studentenhuisvester SSH&: die mogen niet tussentijds worden opgezegd, waardoor veel internationale studenten tegelijkertijd op zoek zijn naar een kamer. Afgelopen zomer leidde dit ertoe dat studenten in hotels sliepen of bij vrienden op de bank.
Onvoldoende duidelijk
Signalen van discriminatie op de kamermarkt zijn er genoeg. Toch is voor het gemeentebestuur nog onvoldoende duidelijk hoe wijdverbreid het probleem is, laat Jan Wijnia, wethouder voor wonen, via zijn woordvoerder weten.
‘We keuren dit namelijk allemaal af en willen dit graag aanpakken’
Om daar inzicht in te krijgen, heeft het gemeentebestuur toegezegd om de mogelijkheden voor een meldpunt te onderzoeken. Het is hierover in gesprek met de Radboud Universiteit, HAN en studentenhuisvester SSH&. ‘We keuren dit namelijk allemaal af en willen dit graag aanpakken’, aldus de woordvoerder.
Het meldpunt kan daarbij helpen, maar er liggen nog andere opties op tafel. Nader onderzoek, voorlichting en sancties bijvoorbeeld. ‘Momenteel werken we deze opties samen verder uit.’
Gemeenteraad
De wethouder deed zijn toezeggingen over het meldpunt na vragen van de PvdA en Partij voor de Dieren. PvdA-fractievolger Mika Kraft – tevens student aan de Radboud Universiteit – is dan ook blij dat de wethouder het probleem serieus neemt: een meldpunt is hard nodig, vindt hij.
Ook Kraft wil met het meldpunt in de eerste plaats inzicht krijgen in de omvang van het probleem. Daarnaast is het volgens hem belangrijk dat studenten die te maken krijgen met discriminatie weten waar ze terecht kunnen. Dat zou het meldpunt moeten zijn.
‘De universiteit internationaliseert, studentenhuizen moeten daarin mee’
Tegelijkertijd ziet hij ook hoe moeilijk het is om het probleem aan te pakken. Want: wanneer is er sprake van discriminatie? Vaak is er sprake van een grijs gebied. Studenten kunnen vanwege de taalbarrière bijvoorbeeld huiverig zijn om een niet-Nederlands sprekende huisgenoot uit te kiezen.
‘We moeten daarom vooral werken aan een cultuurverandering en bewustwording’, zegt Kraft. Blijkbaar staat het traditionele Nijmeegse studentenleven niet voldoende open voor internationale studenten, concludeert hij. ‘Terwijl diversiteit juist een verrijking is. De universiteit internationaliseert, studentenhuizen moeten daarin uiteindelijk mee.’
Geen rooie rakker schreef op 25 februari 2022 om 10:42
Ik vind het heel grappig dat een probleem wat uiteindelijk echt door slecht beleid van de universiteit wordt veroorzaakt, wederom opgelost moet worden door (Nederlandse) studenten. Uiteindelijk is er voor de universiteit ook een rol weggelegd, bijvoorbeeld in het ervoor zorgen dat er voldoende woonruimte beschikbaar is, en in het véél minder aantrekken van internationale studenten. Uiteindelijk blijft de Radboud Universiteit een Nederlands instituut, met een sleutelrol voor het opleidingen van studenten uit (jawel) de nabije regio.
Daarbovenop snap ik het echt heel goed dat je geen internationale studenten in je huis wil hebben. “Diversiteit is een verrijking” is dan ook een non-argument.
Pieter schreef op 28 februari 2022 om 11:07
Dat diversiteit niet altijd een verrijking is, kunnen veel oorspronkelijke bewoners van de Amsterdamse Bijlmer, het Utrechtse kanaleneiland, de Haagse Schilderswijk en vele andere oude stadswijken beamen.
Eva schreef op 26 februari 2022 om 12:04
Er is al een meldpunt discriminatie in Nijmegen: Vizier. Daar kun je ook met uitsluiting voor verhuur terecht, naast discriminatie op allerlei andere terreinen. Zij bemiddelen en helpen iedereen, ook internationals en niet-studenten. Misschien kan hier een samenwerking mee gezocht worden?