Gemeente Nijmegen stopt met energietoeslag voor studenten

13 jul 2023

Nijmeegse studenten kunnen geen voorschot op hun energietoeslag meer aanvragen bij de gemeente. Wethouder John Brom vindt de regeling overbodig omdat er een landelijke compensatie aan zit te komen.

Studenten die in Nijmegen wonen, kunnen per direct geen 500 euro voorschot aan energietoeslag meer aanvragen. Het is niet meer nodig nu er dit jaar een landelijke tegemoetkoming komt. Maar: mocht die wet er tóch niet komen, kunnen studerenden wel weer aankloppen bij de gemeente.

Landelijke wet

Dat zegt wethouder John Brom (Stadspartij) op vragen die GroenLinks-raadslid Sander van der Goes hem stelde met PvdA, D66 en GewoonNijmegen.Nu.  De raadsleden vroegen de wethouder om opheldering. De gemeente communiceerde eerder deze week dat studenten geen vooruitbetaling van de energietoeslag meer kunnen aanvragen. Het geld, 500 euro, konden zij tot dinsdag krijgen op basis van de regels van 2022 en in afwachting van een landelijke wet.

Nijmegen stopt daarmee, vanwege een landelijke regel die eraan komt. Daarmee krijgen uitwonende studenten met een aanvullende beurs via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) eenmalig 400 euro als tegemoetkoming. Die maakt de gemeentelijke vergoeding overbodig.

Nieuw kabinet

Volgens de raadsleden bestaat door de val van het kabinet de kans dat de landelijke regel er helemaal niet dit jaar al komt. Pas de tweede week van september wordt bekend of de wet behandeld wordt in de Tweede Kamer, stellen ze. Er is kans dat het onderwerp ‘controversieel wordt verklaard’. Dan komt de wet pas aan bod in een nieuw kabinet.

‘We snappen dat er geen dubbelingen in regelingen moeten zijn. Maar hiermee hebben we het gevoel dat er heel erg wordt vooruitgelopen op de zaken’, zegt Van der Goes.

‘Gaat de wet toch niet door, dan zullen we het loket eind dit jaar weer openen’

Brom verwacht dat de wet er dit jaar wel komt. Dat de wet controversieel verklaard wordt, is volgens hem niet de verwachting. Daarom is aanvragen niet mogelijk, mede om te voorkomen dat studenten nog geld bij de gemeente willen vangen en later dit jaar bij DUO. ‘Gaat de wet toch niet door, dan zullen we het loket eind dit jaar weer openen’, zegt Brom.

Studenten die het voorschot al ontvingen, hoeven niks terug te betalen. Voor niet-studenten komt de energietoeslag dit jaar opnieuw op 1300 euro uit. Wie al een vooruitbetaling van 500 euro gehad heeft, kan dit jaar een nabetaling van 800 euro verwachten.

Dit verhaal van Mitchel Suijkerbuijk stond eerder in De Gelderlander.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!