Gemeente verdubbelt alsnog uitkering studenten met beperking
De toeslag voor studenten met een arbeidsbeperking wordt dit jaar in Nijmegen verhoogd. Dat heeft de gemeente laten weten in een raadsbrief. Lange tijd leek het erop dat de beloofde verhoging uitbleef.
De Individuele Studietoeslag heeft als doel om studenten met een beperking een steuntje in de rug te geven. Deze groep kan niet werken, waardoor ze aangewezen is op een lening of hulp van familie. Tegelijkertijd maken deze studenten ook hoge kosten, bijvoorbeeld voor een aangepaste woning of zorg en studeren ze vaak langer.
Studentenvakbond AKKU hoort van studenten dat de uitkering voor hun financiële situatie erg belangrijk is. ‘Het kan het verschil betekenen tussen rondkomen of niet’, zegt voorzitter Menno Uphoff.
Tussen wal en schip
In 2019 beloofde toenmalig staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark de toeslag landelijk gelijk te trekken naar 300 euro per maand. In Nijmegen zou dit een verdubbeling betekenen van het oude bedrag van 150 euro. De nieuwe wet zou per 1 januari 2021 ingaan, maar door de coronacrisis en de val van het kabinet liep dit vertraging op tot 1 januari 2022.
‘Voor mij is dat heel veel geld’
Wel benadrukte het kabinet dat gemeenten zelf alvast de uitkering konden verhogen. De gemeente Nijmegen deed dit lange tijd niet, wat leidde tot raadsvragen van de SP, PvdA en GroenLinks. Zij vonden dat studenten tussen wal en schip dreigden te vallen en dat de toeslag verhoogd moest worden.
Nu lijkt dat alsnog te gebeuren. In een raadsbrief van 1 juni schrijft het gemeentebestuur de verhoging voor het zomerreces in gang te gaan zetten. Als de gemeenteraad de plannen goedkeurt, ontvangen de studenten waarschijnlijk vanaf het nieuwe collegejaar het hogere bedrag.
Student moleculaire levenswetenschappen Renée Joosten (21) is daar erg blij mee. Zij zit vanwege een spierziekte in een rolstoel. ‘Over een jaar gezien scheelt uitstel van de verhoging mij bijna 2000 euro’, zegt ze. ‘Voor mij is dat heel veel geld.’ Ze baalde van de vertraging, maar is nu blij dat de gemeente inzet op een verhoging. ‘Heel goed nieuws’, vindt ze. ‘Wel hoop ik dat het zo snel mogelijk ingaat.’
Vindbaarheid
De brief aan de gemeenteraad gaat ook in op vragen over de vindbaarheid van de toeslag. Van de 20.874 in Nijmegen woonachtige studenten maken er 189 studenten gebruik van de regeling. AKKU-voorzitter Uphoff betwijfelt of dit alle studenten zijn die recht hebben op de toeslag. ‘Ik zou verwachten dat dit aantal hoger ligt.’
Eerstejaarsstudent artifical intelligence Meint Terpstra (18), bijvoorbeeld, vermoedt dat hij vanwege zijn autisme aanspraak kan maken op de regeling. Hij had echter tot een week geleden nog niet van de toeslag gehoord. ‘Niemand heeft mij hierover verteld. Ik zou het prettig vinden als de gemeente hier proactief over naar buiten zou treden.’ Ook geeft hij aan dat de stap naar de gemeente voor hem hoog is. ‘Dan moet ik mijn situatie weer uitleggen aan ambtenaren die me niet kennen.’
In de brief belooft het gemeentebestuur het bestaan van de regeling onder de aandacht te brengen van hulpverleners, begeleiders en belanghebbenden. Ook is het bestuur bereid samenwerking te zoeken met de Radboud Universiteit en andere onderwijsinstellingen.
Casper schreef op 7 juni 2021 om 23:53
Gemeente Nijmegen heeft blijkbaar geld zat.