Gemeente wil einde aan bewoning dispuutshuis T.H.O.R.

18 mei 2019

De bewoners van dispuut T.H.O.R. aan de Bijleveldsingel dreigen uit hun huis te worden gezet. De gemeente heeft een vergunning om kamerbewoning toe te staan, geweigerd. De studenten zouden te veel overlast veroorzaken.

Al jaren klaagt de buurt over de overlast die studenten van dispuut T.H.O.R. aan de Bijleveldsingel veroorzaken. Overbuurman Jeroen Vanheste, vorig jaar tegen Vox: ‘De zomers zijn het ergst. Dan zitten we met oordopjes in op het terras.’

Met de studenten valt niet te praten, zeggen buurtgenoten. Ook worden het er steeds meer: de gemeente legde pandjesbazen lange tijd geen strobreed in de weg om hun woningen te verkameren. ‘Ik heb echt het gevoel dat de buurt van ons is afgepakt’, klaagde Vanheste.

Er kwamen 64 klachten binnen over overlast en 27 over afval en verkeerd geparkeerde fietsen

Maar nu dreigen de bewoners van T.H.O.R. aan de Bijleveldsingel 80 op straat te worden gezet. In februari weigerde de gemeente een essentiële vergunning te verlenen. Het gaat om de omzettingsvergunning, die een huiseigenaar moet aanvragen om kamerverhuur legaal te maken. Sinds vorig jaar vaart de gemeente een strengere koers op dit gebied. Studentenhuizen moeten aan meer eisen voldoen en de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) maakt namens de gemeente jacht op illegaal verhuurde panden, om te beginnen in de wijken rondom het centrum. De huisbaas van T.H.O.R. bleek de papieren niet in orde te hebben.

De gemeente heeft de omzettingsvergunning geweigerd, omdat ambtenaren stellen dat het dispuutshuis de leefbaarheid in de wijk aantast. Bij de ODRN kwamen in een jaar tijd 64 klachten binnen over overlast in de directe omgeving van T.H.O.R., de Afdeling Toezicht & Handhaving telde 27 klachten over afval en (verkeerd geparkeerde) fietsen en de politie kreeg 12 meldingen over T.H.O.R. Samen met de Afdeling Wijkmanagement adviseren de instanties géén kamerverhuur in het pand toe te laten.

Rechtszaak

De eigenaar van het dispuutshuis is het niet eens met de beslissing van de gemeente. Hij – een oud-lid van T.H.O.R. –  heeft bezwaar aangetekend tegen het weigeren van de vergunning. Advocaat Samuel Vermeulen, die vroeger eveneens aangesloten was bij het dispuut, laat weten dat op 4 juni een hoorzitting dient. De huisbaas zal dan beargumenteren waarom er volgens hem helemaal geen vergunning vereist is. Blijft de gemeente bij haar standpunt, dan volgt waarschijnlijk een rechtszaak.

‘Als ik de gemeente zou adviseren, dan zou ik deze zaak niet voor de rechter laten komen’

Advocaat Vermeulen heeft er om twee redenen alle vertrouwen in dat de negen T.H.O.R.-leden die nu aan de Bijleveldsingel wonen, daar gewoon kunnen blijven. Eén: het pand wordt al sinds de jaren tachtig verhuurd als kamerpand en is in die tijd drie keer gewisseld van eigenaar. Voor het omgezet houden van een kamerverhuurpand kan, volgens Vermeulen, alleen een vergunning worden vereist indien het pand in het verleden illegaal is omgezet en daarna is doorverkocht om de vergunningsplicht te omzeilen. ‘Daarvan is geen sprake’, zegt de advocaat.

Twee: het pand heeft in 2005 een gemeentekeuring ondergaan voor brandveiligheid. In de brief die daarop volgde staat volgens Vermeulen letterlijk dat het pand voldoet aan de normen en dat het wordt goedgekeurd als kamerverhuurpand. ‘De eigenaar wordt er vervolgens niet op gewezen dat hij nog een andere vergunning nodig heeft.’

‘Goede zaak’

Vermeulen maakt zich daarom geen zorgen. ‘We hebben een goede zaak. Als ik de gemeente zou adviseren, dan zou ik deze zaak niet voor de rechter laten komen. De gemeente maakt een betere kans haar nieuwe beleid succesvol te verdedigen bij andere studentenhuizen, die niet al bijna veertig jaar kamergewijs worden verhuurd.’

Als het gemeentebesluit overeind blijft, moeten de bewoners uiterlijk in augustus het huis verlaten. Theoretisch kan T.H.O.R. het pand dan blijven gebruiken als dispuutshuis, maar dan zou de eigenaar het huis moeten aanhouden zonder huurders die erin wonen.

De huidige bewoners van dispuut T.H.O.R. wilden niet reageren op vragen van Vox.

2 reacties

  1. Joost van der Wal schreef op 20 mei 2019 om 10:32

    Kan de vox ook eens uitzoeken hoeveel van die klachten van dezelfde persoon waren? Ik zie namelijk bij elk artikel over kamerverhuur dezelfde namen staan als ‘buurtbewoner’. Het zou me niks verbazen als die 3 mensen (Van Heste en Kamerbreed) verantwoordelijk zijn voor alle klachten. Het lijkt immers hun missie om elke manier aan te pakken om het aantal studentenhuizen te verminderen. Kunnen jullie ook zien hoeveel klachten gegrond waren, oftewel hoe vaak die studenten een boete hebben gekregen voor geluidsoverlast? Dankzij Kamerbreed en Van Heste zijn is de term ‘melding van overlast’ namelijk een beetje uitgehold. Ze roepen namelijk actief op om zo snel mogelijk klachten te sturen naar het ODRN om zo de vergunningsaanvragen van studentenhuizen te bemoeilijken.

  2. Sander schreef op 28 mei 2019 om 16:28

    Terecht, alle Nijmegenaren worden het centrum uit gejaagd in ruil voor studenten die hier 4-5 jaar wonen en meer betalen door geld te lenen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!