Gemeenteraad kleurt Radboudrood

03 apr 2018

Van een goede afspiegeling van de Nijmeegse bevolking is in de nieuwe gemeenteraad geen sprake. 21 van de 39 gemeenteraadsleden studeerden aan de Nijmeegse universiteit. Het overgrote deel van de raad bestaat net als voorgaande jaren uit hoog opgeleiden.

De Radboud Universiteit domineert de gemeenteraad, alweer. Meer dan de helft van de 39 nieuw gekozen leden studeerde aan de Nijmeegse universiteit. Het zijn er 21. In 2014 waren het er nog iets meer: 26. Van de nieuwe leden doorliepen er drie een studie aan een andere universiteit.

Hbo-diploma

Donderdagavond werd de samenstelling van de nieuwe raad bekendgemaakt. De faculteit Managementwetenschappen levert 6 leden, Letteren 7. Ook Sociale Wetenschappen en de bètafaculteit doen het goed met ieder 4 afgevaardigden.

‘Gemeenteraadswerk wordt steeds ingewikkelder’

Naast de 24 academici, telt de nieuwe raad 8 leden die een hbo-diploma op zak hebben. Daarmee komt het totaal aantal hoog opgeleiden in de gemeenteraad op 32 (82 procent). Van de overige 7 leden volgden er 6 een mbo- of andersoortige opleiding.*

April Ranshuijsen, lijsttrekker van GroenLinks, deed bijvoorbeeld een opleiding aan de theaterschool. Zij is daarmee een vreemde eend in de bijt van de grootste partij in Nijmegen. Haar 10 partijgenoten in de raad studeerden namelijk allemaal aan een universiteit of hogeschool. De zetels van D66 (6) en PvdA (3) worden volledig bezet door hoog opgeleiden, waarbij de PvdA-fractie zelfs geheel bestaat uit Radboudianen.

Diplomacratie

Hansko Broeksteeg, staatsrechtdeskundige aan de Radboud Universiteit en gespecialiseerd in gemeenteraden, staat niet te kijken van de ‘diplomacratie’ in Nijmegen. Hij zegt dat hoogopgeleiden in heel Nederland steeds meer de dienst uitmaken als het gaat om volksvertegenwoordiging. ‘Gemeenteraadswerk wordt steeds ingewikkelder’, aldus Broeksteeg.

‘Door de grootschalige decentralisatie compliceert het takenpakket van de lokale politiek, daar is dus een bepaald denkniveau voor nodig.’ Toch vindt hij dat gemeenteraden een afspiegeling zouden moeten zijn van de bevolking. ‘Politieke partijen mogen hier best wat meer rekening mee houden bij de werving.’

* Van 1 raadslid kon Vox de studierichting niet achterhalen.

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!