Instituut voor Genderstudies stopt

09 sep 2015

Het Instituut voor Genderstudies stopt als zelfstandig instituut. De universiteit wil genderstudies onderbrengen bij de faculteiten. Het onderwijs en onderzoek op het gebied van genderstudies blijven gewoon bestaan, verzekert het college van bestuur.

Het college van bestuur wil dat genderstudies ophoudt als overkoepelend instituut ophoudt als overkoepelend instituut. Foto: Daveynin, Creative Commons.
Het college van bestuur wil dat genderstudies ophoudt als overkoepelend instituut. Foto: Daveynin, Creative Commons.

Hoogleraar Vrouwenstudies Willy Jansen, die begin november met emeritaat gaat, krijgt gewoon een opvolger. Daarvoor wordt een nieuwe leerstoel in het leven geroepen: Gender en diversiteit. De procedure om die hoogleraar aan te stellen loopt nog. Maar net nu het Instituut voor Genderstudies dertig jaar bestaat, is bekend geworden dat het ophoudt als zelfstandig instituut.

Jansen betreurt het dat genderstudies straks niet meer boven de faculteiten staat. Een overkoepelend instituut heeft zo zijn voordelen, heeft de ervaring uitgewezen. ‘Het interdisciplinaire leverde ons nou net zo veel succes op, bijvoorbeeld bij het werven van onderzoeksgelden.’ Tegelijkertijd bleek het in de praktijk best ingewikkeld om voor projecten steeds meerdere faculteiten op één lijn te krijgen.

Geen bezuiniging
Jansen zegt dat ze wel had verwacht dat er veranderingen zaten aan te komen. ‘Dat gebeurt overal waar een hoogleraar vertrekt.’ Ze heeft er alle vertrouwen in dat de universiteit genderstudies zal blijven koesteren. ‘De Radboud Universiteit is altijd een emancipatie-universiteit geweest en wil dat ook voortzetten.’ Ze is blij dat er een opvolger komt ‘en dat de verandering in ieder geval geen bezuiniging is’

Woordvoerder van het college van bestuur Martijn Gerritsen meldt dat nog niet duidelijk is hoe genderstudies er straks precies uit gaat zien. ‘Er wordt nagedacht over de organisatorische inbedding naar aanleiding van de benoeming van de nieuwe hoogleraar.’ / Martine Zuidweg

0 reacties

    • T schreef op 9 september 2015 om 16:57

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!