Geneeskundestudenten onderzoeken studiebelasting tijdens coschappen

23 mrt 2022 ,

Een werkgroep van geneeskundestudenten gaat onderzoeken hoe studenten de studiebelasting ervaren in de masterfase. Op korte termijn sturen ze een enquête naar alle masterstudenten van de opleiding.

De werkgroep bestaat onder anderen uit geneeskundestudenten van de facultaire studentenraad (FSR). Aanleiding is, zeggen FSR-leden Nicole de Kort en Frederike Harthoorn, een enquête die in oktober 2021 in Arts in Spe werd gepubliceerd, een rubriek van artsenblad Medisch Contact gericht op geneeskundestudenten. Daaruit bleek dat Nijmeegse coassistenten tijdens coschappen gemiddeld 54,8 uren maken. Dat zijn er meer dan de 46 uren die zijn toegestaan volgens de richtlijnen van de NFU (de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, red.).

‘Die uitkomsten vonden wij opvallend’, zegt De Kort. ‘Niet lang na de publicatie van dat artikel in Arts in Spe besloten wij om te onderzoeken hoe studenten aan onze faculteit de werkuren tijdens hun coschappen ervaren. Daarom hebben we een werkgroep opgericht. Wij hopen meer inzicht te krijgen in de belasting die studenten ervaren tijdens de opleiding. Daaruit kunnen suggesties voortkomen om de opleiding te verbeteren.’

Te zwaar

De eerste grote actie van de werkgroep is het rondsturen van een enquête naar alle masterstudenten. Harthoorn: ‘Wij willen inventariseren of studenten inderdaad een probleem ervaren met het aantal uren dat zij maken en waar het probleem van de belasting dan precies ligt. Is dat het coschap zelf, of zit het in de reistijd of zelfstudie-uren?’

Op dit moment zijn de studenten bezig een vragenlijst voor de enquête op te stellen met de door hen opgerichte werkgroep. Deze bestaat uit studentleden uit de opleidingscommissie, het Onderwijs Management Team van de masteropleiding en de Ko-Raad, de belangenbehartiger van coassistenten. De studentleden koppelen de inzichten vervolgens terug naar hun achterban.

‘Wat de vervolgstappen zijn, hangt af van de uitkomst van de enquête’

Het initiatief sluit aan bij de klachten van geneeskundestudenten over overuren tijdens de master, waar Vox onlangs over berichtte. Zij berekenden op basis van hun eigen roosters dat ze qua urenbelasting ongeveer een half jaar aan studiepunten te veel maken. Bij sommige coschappen hadden ze zelfs weken van meer dan 50 uur, meer dan de NFU-norm. De opleiding bestrijdt dat er te veel uren worden gemaakt.

De Kort en Harthoorn, die allebei in het vijfde jaar van geneeskunde zitten, zeggen dat het onderwerp over de urenbelasting tijdens coschappen erg leeft onder studenten. ‘Met medestudenten praten we hier ook over’, zegt Harthoorn. ‘We nemen het onderwerp serieus, daarom gaan we kijken waar de belasting ligt. Wat daarna de vervolgstappen zijn, hangt af van de uitkomst van de enquête.’

3 reacties

  1. Marjolein van de Pol schreef op 23 maart 2022 om 14:43

    Opleiden doe je samen! Binnen de medische faculteit geven we de opleiding vorm in samenspraak tussen onder andere studenten en docenten. Studenten hebben samen met docenten zitting in de onderwijsmanagementteams en de opleidingscommissies. Werkuren en werkdruk zijn beide belangrijke onderwerpen die veel aandacht krijgen en waar met elkaar over in gesprek zijn. Vox doet het voorkomen alsof de studenten tegen de opleiding strijden. Dat is onterecht. Een nuance aanbrengen in een stelling betekent niet dat je een klacht niet serieus neemt, maar juist dat we in dialoog zijn over de opleiding. Polariseren van opleiding versus student wat Vox in dit artikel doet verstoort deze belangrijke en continue dialoog.

    • Sven schreef op 24 maart 2022 om 11:23

      Ik vind dit een opmerkelijke reactie. Er wordt wederom vrij aanvallend gereageerd op studenten die een probleem onderzoeken/aankaarten. Nu moet de media het ontgelden omdat die zou polariseren. Er wordt hier eigenlijk alleen bericht dat er een enquête uitgaat. Dat studenten zich genoodzaakt voelen om naar de media te stappen, geeft aan dat de dialoog onvoldoende werkt. Vox doet vervolgens gewoon haar werk en daar is niets mis mee.

      Uw reactie op het vorige artikel is meer dan een ‘nuance aanbrengen in een stelling’. De klachten worden zonder feitelijke argumentatie weggewoven en er wordt op de man gespeeld om te incinueren dat er slechts een select groepje een probleem ervaart. Dit alles terwijl er gerapporteerd wordt dat 1 op de 6 studenten met burn-out klachten rondloopt. Dit is polariserender dan wat Vox doet en zeker schadelijk voor de dialoog.

      Deze dialoog zou goed zijn en er is veel aandacht voor werkdruk. Hoe is het dan mogelijk dat veel van de roosters al bij voorbaat het maximum, niet het gemiddelde, aantal uren overschrijden? Dit kan bovendien niet gecompenseerd worden met rustigere onderwijsweken zoals u stelt omdat een overschreden maximum per definitie niet gecompenseerd kan worden.

      Ik hoop dat de werkdruk nu een keer echt verholpen wordt, maar gezien de reacties dusver heb ik weinig hoop meer.

  2. L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 24 maart 2022 om 14:29

    Werkdruk is meer dan simpelweg ‘(te) veel uren’ en veel moeten, want het gaat daarbij o.a. ook om de mate waarin je zelf over je werk mag beslissen (wat, hoe, welke volgorde, …) versus totaal geleefd wordt door patiënten, collegae en managers en vrijwel niks kan beslissen.
    Kijk naar kleine ondernemers en hogere managers, die maken uit intrinsieke motivatie heel veel uren (zeggen ze 😉 ), maar beslissen veel zelf. Dan is er balans tussen job demands en job control (zie Karasek 1972).
    Banen creëren waarin men veel moet en weinig mag is echter het recept om mensen richting burn-out te jagen. Zie WRR-rapport: Het betere werk; de nieuwe maatschappelijke opdracht.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!