Gezamenlijke Vergadering: ‘Betaal schoonmakers minimaal 14 euro per uur’

17 okt 2022

Betaal alle medewerkers die voor de universiteit werken minimaal 14 euro per uur, ongeacht of ze in dienst zijn van de universiteit of van een externe partner. Daarvoor pleit de medezeggenschapsraad van de Radboud Universiteit. ‘Onze schoonmakers verdienen niet genoeg om rond te komen.’

Alle medewerkers die actief zijn bij de Radboud Universiteit zouden minstens een minimumloon van 14 euro per uur (zie kaderstuk) moeten krijgen. Dat vindt de voltallige medezeggenschapsraad van de Radboud Universiteit. In een brief, die op 6 oktober werd verzonden aan het college van bestuur van de universiteit, roepen ze op om hier werk van te maken.

Bewakers en portiers

De oproep is specifiek bedoeld voor medewerkers van externe bedrijven. Wie medewerker is van de universiteit of via campusdetachering in dienst is, verdient namelijk al minimaal 14 euro per uur.

Amarins Thiecke (eigen foto)

Voor uitbestede diensten ligt dat anders. Met name de schoonmakers die nu via het externe schoonmaakbedrijf Asito voor de universiteit werken, verdienen volgens de ondertekenaars van de brief te weinig om rond te komen – zelfs als ze fulltime werken. Ook medewerkers van andere uitbestede diensten, zoals bewakers en sommige portiers, krijgen soms minder dan 14 euro betaald. Voor hen komt op korte termijn echter een nieuwe beveilings-CAO, die een minimumloon van 14 euro zal hanteren.

De oproep aan het college komt er niet op verzoek van schoonmakers van Asito, vertelt Amarins Thiecke, voorzitter van de ondernemingsraad. ‘Maar uit breder onderzoek komt naar voren dat 14 euro een minimum is om rond te komen. Ik vraag me overigens af of dit bedrag in tijden van hoge energieprijzen en toenemende inflatie nog steeds volstaat.’

Dochterbedrijf

De briefschrijvers stellen drie manieren voor waarmee het college van bestuur het probleem volgens hen kan oplossen. Zo zou de universiteit bij nieuwe aanbestedingen de voorwaarde kunnen stellen dat externe partners een minimumloon van 14 euro aan hun medewerkers betalen. ‘In de tussentijd kan de universiteit dan aan medewerkers van reeds uitbestede diensten een bonus betalen, om de laagste lonen op te hogen’, zegt Thiecke.

Volgens de medezeggenschapsraad is het ook mogelijk om alle medewerkers die actief zijn op de campus in dienst te nemen.

Een tweede manier is om schoonmakers en beveiligers voortaan aan te nemen via een dochterbedrijf van de universiteit, zoals campusdetachering. De medewerkers zijn dan officieel niet in dienst van de universiteit – wat goedkoper is – maar de universiteit heeft wél zeggenschap over hun arbeidsvoorwaarden. Thiecke: ‘Zo creëer je een eigen bv met eigen regels, waarop de CAO Nederlandse Universiteiten van toepassing is.’ Tot slot is het volgens de medezeggenschapsraad ook mogelijk om alle medewerkers die actief zijn op de campus in dienst te nemen.

Harmonisering

De discussie over het al dan niet uitbesteden van diensten speelt al langer in de Gezamenlijke Vergadering van de Radboud Universiteit. Enkele jaren geleden wilde het college van bestuur de schoonmaakdienst van de universiteit harmoniseren. Daarbij leek het college in te zetten op het uitbesteden van de schoonmaakdiensten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatie, de enige faculteit met een eigen schoonmaakdienst.

Mede door kritische vragen vanuit de medezeggenschapsraad heeft het college destijds gekozen voor een gefaseerde uitbesteding: huidige medewerkers mogen tot het einde van hun dienstverband blijven, nieuwe medewerkers komen alleen via schoonmaakbedrijf Asito in dienst.

Toch betreurt Thiecke dat de universiteit nog steeds geen beleid heeft ontwikkeld. ‘Dit heeft als gevolg dat er nog steeds mensen rondlopen op de universiteit die minder dan 14 euro per uur verdienen. Een harmonisering zou dat kunnen veranderen.’

Verdere stappen

Wat als het college van bestuur niet ingaat op de oproep van de medezeggenschapsleden? ‘Dan beraden we ons op volgende stappen’, zegt Thiecke. ‘Voor nu willen we het signaal afgeven dat medewerkers van uitbestede diensten gelijk zijn aan andere medewerkers op de campus.’

Het college van bestuur heeft de oproep van de medezeggenschapsraad ontvangen, zegt universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen. ‘Zoals afgesproken in het agendaoverleg zal het college van bestuur op 7 november reageren.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 20 oktober 2022 om 12:04

    De RU moet een voorbeeld nemen aan het Rijk:
    https://www.rijksschoonmaak.nl/

    Probeer ook maar eens te achterhalen wat de in overhead verborgen kosten zijn van uitbesteden: het hele aanbestedingscircus, de overleggen tussen RU en Asito op vele niveaus, enz.
    Bij beslissingen tot uitbesteden ziet men deze kosten graag over het hoofd.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!