Global Glass House op Erasmusplein gaat vooroordelen over ‘internationals’ te lijf

24 mei 2023

Op het Erasmusplein kunnen Nederlandse en buitenlandse studenten deze week in een glazen huis uitproberen hoe het is om samen te wonen. Het Global Glass House is een initiatief dat aandacht vraagt voor de moeilijke positie van internationale studenten op de woningmarkt.

Egyptische muziek klinkt op de achtergrond. In het Global Glass House op het Erasmusplein discussiëren studenten over de Spaanse en Arabische taal, terwijl er gelijktijdig een workshop linoleum snijden plaatsvindt. De tijdelijke bewoners werken geconcentreerd aan hun linoleumkunst rond een grote tafel, maar er wordt ook veel met elkaar gelachen tussen de glazen muren.

Vooroordelen

Wie op dinsdagochtend om negen uur richting collegezaal loopt, stuit plots op het glazen huis op het Erasmusplein. Het initiatief van Radboud Student Life and International Mobility (SLIM) brengt internationale en Nederlandse studenten samen. Deelnemers brengen een dag(deel) door in het glazen huis. Workshops en spelletjes moeten ervoor zorgen dat de gemixte groep met elkaar in gesprek gaat.

Foto: Jonas Kool

Het doel van het Global Glass House is het wegnemen van vooroordelen over het samenwonen met internationale studenten, vertelt coördinator Minke Omlo. ‘Door een krappe kamermarkt is het erg lastig voor studenten om een eigen plek te vinden. Voor internationale studenten is die zoektocht nóg lastiger.’ Werp maar een blik op Facebook-advertenties, zegt ze. ‘“Dutch only” of “No internationals” is vaak de eerste regel. Met deze campagne willen we ondermeer daarvan af.’

Iemand die bekend is met de problematiek op de kamermarkt is Luthiën Jonis, die als stagiair meewerkt aan de campagne. Hij is HAN-student internationaal sociaal werk en komt oorspronkelijk uit Curaçao. Jonis legt uit: ‘Na het aflopen van een tijdelijk huurcontract moest ik noodgedwongen bij vrienden couchsurfen. Als je soms wel drie keer per week op een andere bank slaapt, eist dat een mentale tol.’

Warme gesprekken

Van die moeilijkheden is vandaag in het glazen huis weinig te merken. Nigeriaans student Osato heeft het goed naar haar zin in het Global Glass House. ‘Niemand kende elkaar, maar vanaf de eerste seconde ontstond er een fijne band.’ De warme gesprekken in het glazen huis staan in contrast met de barre zoektocht die ze aflegde om een kamer te kunnen vinden. Osato heeft drie maanden moeten slapen bij vrienden en boekte soms een Airbnb als ze even nergens terecht kon. ‘Vooral de taalbarrière is een reden die vaak genoemd werd bij de afwijzing voor een kamer’, zegt Osato over haar ervaringen.

Foto: Jonas Kool

Ook de vooroordelen over verschillen in gewoontes en cultuur tussen Nederlanders en internationale studenten komen ter sprake in het Global Glass House. Voor Rebecca-Elisa, een aanwezige Nederlandse student, zijn die verschillen in cultuur júist wat het samenwonen met buitenlandse studenten zo waardevol maakt. Met name de Nederlandse keuken kan nog wel wat internationale invloeden gebruiken, vindt zij.

Zaadje planten

‘We planten een zaadje van bewustwording in de Nederlandse studenten,’ aldus coördinator Minke Omlo. Het is een zaadje dat volgens Luthiën Jonis kan uitgroeien tot meer acceptatie, openheid en diversiteit. Terwijl de Egyptische muziek nog altijd de glazen ruimte vult, praten de studenten door over hun woonsituatie. En dan zit er tóch ineens schot in de zaak. Tijdens het interview met Vox bleek namelijk dat een van de studenten iemand kende die een kamer beschikbaar stelt voor onderhuur: genoeg reden om nummers uit te wisselen en zo, wellicht, de sociale cohesie in de praktijk te brengen.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!