Goede oogst voor Radboud Universiteit: zes Europese beurzen naar Nijmegen

23 nov 2022 ,

Zes wetenschappers van de Radboud Universiteit zijn door de Europese onderzoeksfinancier ERC blij gemaakt met een beurs van gemiddeld 1,5 miljoen euro. In totaal waren er 408 toekenningen, waarvan veertig in Nederland.

De starting grants zijn bedoeld voor wetenschappers die twee tot zeven jaar geleden gepromoveerd zijn. Voor deze ronde werden bijna drieduizend aanvragen ingediend, waarvan zoals gebruikelijk maar een klein deel kon worden gehonoreerd; dit jaar 15 procent.

Veertig

De meeste toekenningen gingen naar wetenschappers aan Duitse (81) en Britse instellingen (70). Nederland sleept 40 starting grants in de wacht en laat daarmee Frankrijk (39) net achter zich.

Binnen onze landsgrenzen hengelden de Radboud Universiteit en de Universiteit Utrecht de meeste beurzen binnen (ieder zes). In Nijmegen gaat het om Dmytro Afanasiev, Graziana Ciola, Anne-Sophie Hafner, Nils Jansen, Tessa Lansu en Luke Miller.

De Nijmeegse wetenschappers doen volgens een persbericht onderzoek naar energiezuinige dataopslag, geschiedenis van onmogelijke getallen, geheugenmechanismen in het brein, verificatiemethoden van kunstmatige intelligentie, beweegredenen voor pesten en een GPS in het brein.

Voorbehoud

De lijst van succesvolle kandidaten kan nog drastisch veranderen, waarschuwt de ERC. Het Verenigd Koninkrijk is namelijk officieel ‘niet-geassocieerd’ met Horizon Europe, het EU-financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie waaruit de beurzen betaald worden. Mocht dat zo blijven, dan krijgen succesvolle aanvragers van Britse gastinstellingen hun beurs alleen als zij die meenemen naar een gastinstelling in een land dat wél mee mag doen met Horizon Europe.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

2 reacties

  1. Chris Nijhuis schreef op 25 november 2022 om 16:13

    Jammer dat de auteur gekozen heeft voor het frame van wetenschap als een wedstrijd, met onderzoeksgeld als ultieme prijs. Volgens mij is veel belangrijker om de onderzoeksprojecten inhoudelijk aan de lezers voor te leggen, dan te pronken met het geld dat ‘binnengehengeld’ is. Ik had bijvoorbeeld graag gelezen over wat deze zes collega’s drijft om deze onderwerpen te gaan onderzoeken.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!