Goede voornemens: universiteit wil meer aandacht voor welzijn en digitale veiligheid
Om het welzijn van haar studenten en medewerkers op te krikken, wil de Radboud Universiteit in 2022 extra mensen aanstellen. Dat zei voorzitter Daniël Wigboldus tijdens de nieuwjaarsrede vanochtend. ‘We putten uit onze reserves om veel extra mensen aan te stellen.’
‘Helaas is de bijeenkomst weer online.’ Met die noot begon Daniël Wigboldus de nieuwjaarsrede van 2022, die plaatsvond in een lege Aula. ‘Ook ik ben mijn zolderkamer beu’, aldus Wigboldus. ‘Als mensen zijn wij sociale dieren en ik mis de campus.’ Alleen rector Han van Krieken en het nieuwe collegelid Agnes Muskens waren aanwezig.
De coronapandemie heeft de Radboud Universiteit nog steeds stevig in de greep, bleek een paar keer in de nieuwjaarsrede. Zowel door de coronamaatregelen zelf als de discussies die daarvan het gevolg zijn, bijvoorbeeld over vaccinaties of proctoring.
Een pasklare oplossing voor die problemen heeft de universiteit niet. ‘We zullen naar elkaar moeten blijven luisteren’, aldus de collegevoorzitter. ‘Luisteren leidt niet als vanzelfsprekend tot begrip. Het kan tot nog meer onbegrip leiden. Maar, het is de essentie van samenleven, studeren en werken.’
Goede voornemens
Digitale veiligheid is, naast welzijn, een van de speerpunten voor de universiteit in 2022, zo staat te lezen in haar jaarplan. De universiteit reserveert er dit jaar 2 miljoen euro voor. Zo komt er onder andere een Cyber Risico Raad die risico’s rond informatieveiligheid gaat monitoren.
Ook op het vlak van onderzoek, onderwijs en corona heeft de universiteit zichzelf doelen gesteld. Zo wil ze structurele financiering realiseren voor laser- en magnetenlab HFML-FELIX en interdisciplinair onderzoek op de campus verder stimuleren. Ook moet een andere manier van erkennen en waarderen van wetenschappers concreet vorm krijgen en wordt een universiteitsbrede gedragscode ingevoerd.
Daarnaast moet er meer geld naar kleinschalig, persoonlijk onderwijs en docentprofessionalisering. De universiteit presenteert dit jaar een aangepaste onderwijsvisie, waarin lessen en ervaringen uit de coronacrisis zijn meegenomen. Tot slot moet de ondersteuning voor medewerkers beter die deels thuis, deels op de campus werken. Daarvoor loopt in het Berchmanianum momenteel al een pilot.
Welzijn en werkdruk
In zijn terugblik op het afgelopen jaar stond collegevoorzitter Wigboldus uitgebreid stil bij het welzijn van studenten en medewerkers. Uit landelijke en lokale enquêtes blijkt dat de flexibiliteit en extra inspanningen die nodig waren, ten koste van het welzijn zijn gegaan. Toch hebben het afgelopen jaar – net als in 2020 trouwens – zich niet meer medewerkers ziek gemeld en ook de studievoortgang is niet achteruitgegaan.
Maar, zo vertelde Wigboldus, veel mensen voelen zich nu mentaal slechter dan voor de pandemie. ‘Ik denk hierbij in het bijzonder aan studenten die in coronatijden gestart zijn met de studie en collega’s die zijn komen werken bij ons zonder dat ze de kans hebben gekregen om de Radboud Universiteit en de campus te ervaren in gezonde tijden.’
De collegevoorzitter deed dan ook een oproep aan studenten en medewerkers. ‘Blijf elkaar in de gaten houden, geef om elkaar en mocht je mentale energie over hebben, besteed die dan aan die collegastudent of -medewerker die het op dit moment tekortkomt. Een luisterend oor kan al van grote betekenis zijn.’
‘We trekken flink wat geld uit om in 2022 aan welzijn te werken’
Maar de universiteit wil ook extra mensen aannemen om het welzijn en de werkdruk aan te pakken. ‘We trekken als Radboud Universiteit flink wat geld uit om in 2022 hieraan te werken’, aldus Wigboldus. ‘We putten uit onze reserves om veel extra mensen aan te stellen. Niet alleen in de faculteiten, maar ook in Radboud Services (de ondersteunende diensten, red.).’
Ook vroeg Daniël Wigboldus aandacht voor digitale veiligheid. ‘Achter de schermen wordt hier ongelooflijk hard aan gewerkt’, aldus de collegevoorzitter. In 2021 werden zowel NWO, het Radboudumc als de HAN slachtoffer van hackers en datalekken. Aan de Radboud Universiteit werden het afgelopen jaar ook 150.000 phishingmails onderschept. De voorzitter riep studenten en medewerkers op om extra waakzaam te zijn en om eventuele onregelmatigheden meteen te melden bij de helpdesk.
Uitreiking Hermesdorfprijzen
Rector Han van Krieken reikte tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst de Hermesdorfprijzen uit. Dat gebeurde, geheel in coronastijl, via een videoverbinding. Die prijzen gaan naar wetenschappers die prominent in de media aanwezig waren in 2021. Marlies van Eck, docent belastingrecht, kreeg de Hermesdorf Talentprijs voor haar onderzoek naar de juridische aspecten van technologie. Zo pleitte ze voor een ‘kafkaknop’: medewerkers van uitvoeringsorganisaties als het UWV of de Belastingdienst zouden die moeten kunnen gebruiken als ze merken dat burgers van het kastje naar de muur worden gestuurd. De reguliere Hermesdorfprijs overhandigde de rector virtueel aan acht onderzoekers van het Centrum voor Migratierecht (zie hieronder), voor hun publicatie Ongezien onrecht in het vreemdelingenrecht. Hierin beschreven zij de juridische problemen waarmee asielzoekers en andere migranten soms onterecht te maken krijgen in Nederland.