Goedkope huizen en legale wiet voor Nijmeegse studenten

14 mrt 2018 ,

Negen Nijmeegse partijen gingen vanavond in het Grotiusgebouw in debat over kwesties die voor studenten van belang zijn. Ze kwamen niet lijnrecht tegenover elkaar te staan. Wel buitelden ze over elkaar heen met goede plannen voor studenten, zoals goedkope huizen en wiet van topkwaliteit.

Ze waren de studenten goed gezind, de negen lokale politici die deelnamen aan het Nijmeegs Studentendebat vanavond. Studenten komen makkelijker dan voorheen aan een kamer, maar er is weinig woonruimte beschikbaar als ze zijn afgestudeerd.

‘Je hebt niet meteen een hoog inkomen als je net bent afgestudeerd’

‘Daar moeten we snel wat aan doen’, zei Inge van Dijk van de VVD. Paul Eigenhuijsen van Voor Nijmegen.Nu wil de woningen van de SSH& goedkoper maken, want die huur is een blok aan het been van studenten.

GroenLinks-vertegenwoordiger Quirijn Lokker verwacht dat (ex-)studenten ook baat hebben bij meer sociale huurwoningen. ‘Je hebt niet meteen een hoog inkomen als je net bent afgestudeerd.’ Hij hield ook een pleidooi voor ‘een woonvorm uit de jaren tachtig’: de woongroep. Mensen die een woning willen delen – hij nam een oud klooster als voorbeeld – zou je als gemeente moeten helpen aan een hypotheek.

Bussen

De thema’s waarover de politici met elkaar in debat gingen, waren natuurlijk afgestemd op het studentenleven. Zo ging een van de stellingen over bussen in de stad. Zouden bussen het stadscentrum ontsieren? Debatleider en rechtenhoogleraar Roel Schutgens wilde eerst wel eens weten welke student er nog van zo’n ouderwets vervoermiddel als een bus gebruikmaakte. Gezien het aantal vingers dat omhoog ging in de zaal, bleek de bus nog altijd onverminderd populair.

‘Wij zijn voor bussen’, zei de Partij voor de Dieren (Michelle van Doorn), ‘maar ze hoeven niet door de binnenstad. Daar willen we nou echt een groen wandelgebied van maken.’ De lokale partij Voor Nijmegen.Nu ziet de bus liever vandaag dan morgen uit het centrum verdwijnen. Ze verstoren je rust als je lekker op een terrasje zit. ‘Er rijden er 56 per uur. Als je wilt oversteken, schrik je je helemaal de tering’, vatte Eigenhuijsen het standpunt van zijn partij kernachtig samen.

‘Laten we wiethoofdstad van Nederland worden!’

Heel even dreigde diezelfde Voor Nijmegen.Nu de sfeer te verpesten met een zure opmerking over de sluitingstijden van clubhuizen ‘een uur na de laatste activiteit’. Zouden ze de bar niet dichtgooien, dan zouden ze vals concurreren met echte horecabedrijven. Hij doelde onder meer op voetbalclubs. ‘En de studentenverenigingen?’ vroeg debatleider Schutgens. De sociëteit al om één uur ’s nachts dicht, je zag studenten in het publiek de wenkbrauwen fronsen.

Maar na afloop deed Eigenhuijsen het af als ‘onzin’. ‘Ik weet zeker dat een studentenvereniging als Carolus Magnus gewoon een horecavergunning heeft. Zo’n club kan de hele nacht doorgaan.’

Eigen kweek

Rector Han van Krieken baarde opzien door aan het begin van het debat de vraag op te werpen of de Radboud Universiteit wellicht in haar eigen kassen wiet kon gaan kweken. De stad Nijmegen is immers een van de kandidaten om te gaan experimenteren met gelegaliseerde wietteelt. De politici kregen helaas niet de gelegenheid om in te gaan op zijn suggestie.

Quirijn Lokker van GroenLinks liet wel weten groot voorstander te zijn van deelname aan de proef met eigen kweek. ‘Nijmegen is al Green Capital, dus…’ De Nijmeegse Fractie deed er nog een schepje bovenop: ‘Laten we de allerbeste wiet gaan kweken in Nijmegen. Wiethoofdstad van Nederland worden!’ Hoe voorman John Brom dat precies voor zich zag, lichtte hij niet toe.

Heel veel vuurwerk kwam er niet vanaf, van het debat. Stonden de verkeerde politici tegenover elkaar bij de stellingen? Opvallend vaak waren ze het gewoon met elkaar eens.

Onrust

Daagden de stellingen zelf te weinig uit? ‘Onrust in de buurt moet mede door huisbazen worden opgelost’, was een stelling. CDA-er (en oud-student) Mark Buck kon er lekker op los gaan. ‘Ik denk dat iemand drugs heeft gebruikt of te veel heeft gedronken toen deze stelling werd bedacht. Ik vind het totale onzin. Als ik onrust veroorzaak, hoop ik dat mijn buren aanbellen en mij op de overlast wijzen. Dan lossen we het onderling op.’ Wie kon het daar nou niet mee eens zijn?

Het Nijmeegs Studentendebat was een initiatief van Vox, Carolus Magnus, asap en de Juridische Faculteitsvereniging Nijmegen (JSV).

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!