Grand Café de Iris is voortaan volledig vegetarisch en gedeeltelijk vegan
Vanaf deze week zijn er geen frikandel- en saucijzenbroodjes meer in Grand Café de Iris. Het restaurant op de eerste verdieping van het Maria Montessorigebouw is voortaan volledig vegetarisch en gedeeltelijk veganistisch. ‘Ik kom nu niet meer in de verleiding om iets met vlees te bestellen.’
Het is woensdagmiddag 12.15 uur in Grand Café de Iris. Het café is al aardig druk met een mix van studenten die serieus bezig zijn op hun laptop en studenten die komen ontspannen onder het genot van een kopje koffie of een broodje. Teun en Rosan studeren allebei Environmental and Society Studies en houden pauze in het café. Beide vinden ze het een goed initiatief dat het restaurant focust op meer plantaardig eten.
Teun is vegan en geeft aan dat er ontzettend veel vegetarische en veganistische opties zijn. ‘Ik denk dat het goed is om aan de mensen die liever vlees eten te laten zien dat het niet zo moeilijk is om voor plantaardig te kiezen.’
Achterhaald
Teun en Rosan zijn ervan op de hoogte dat het deze week ook de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel is. Die campagne heeft als boodschap dat het inmiddels achterhaald is om elke dag vlees of zuivel te consumeren. Studenten Behavioural Science Lorenzo en Isar, die iets verderop zitten, wisten niks van de campagne af. Lorenzo: ‘Het zou voor mij niet uitmaken als ik wel had geweten dat het de week zonder vlees en zuivel is. Ik had dan nog steeds vlees gekocht.’
De studenten halen hun broodjes met vlees liever bij de supermarkt omdat het daar goedkoper is. Maar mochten ze wel iets halen in Grand Café de Iris, dan maakt het ze niet uit dat er minder dierlijke producten zijn. ‘We vinden het zeker een mooi initiatief om mensen meer bewust te maken van wat ze consumeren.’
Hoofddocente Gender & Diversity Els Rommes staat aan de balie om nog snel een kopje koffie te halen voor ze verder gaat werken. Ze vindt het geweldig dat het restaurant nu stappen zet naar een minder dierlijk assortiment. ‘Eigenlijk ontneemt deze ontwikkeling mij de keuze waardoor ik niet meer in de verleiding kom om iets met vlees te bestellen’, zegt ze. Ze vergelijkt het met groente en fruit dat opvallend en mooi wordt uitgestald en snoep dat ergens achterin verstopt ligt. ‘We moeten allemaal ons steentje bijdragen en ik denk dat dit een hele goede stap is.’
Suggesties
Op dit moment is 75 procent van het aanbod aan eten en drinken op de Radboud Universiteit vegetarisch of veganistisch. In 2025 wil de universiteit dit opschroeven naar minstens 80 procent. Teun en Rosan vinden het wenselijk dat alle horecavoorzieningen op het campusterrein voortaan volledig vegetarisch en gedeeltelijk vegan worden. Ook zouden ze het fijn vinden als er duidelijker bij broodjes vermeld wordt of ze vegan zijn of niet. En dat er bij het bestellen van koffie door medewerkers niet direct wordt uitgegaan van koemelk. Rosan: ‘Ik hoop dat vegan op zo’n manier meer de norm wordt.’
Ook docente Els Rommes heeft een tip: ‘Ik zou graag zelf een salade samenstellen uit bakjes met ingrediënten. Nu verkopen ze alleen verpakte salades en dat vind ik zonde.’
Onbegrip schreef op 9 maart 2024 om 15:11
De mensen bewust maken wat ze consumeren??? Bijzonder, dit is gewoon mensen dwingen wat ze moeten eten er is geen keuze meer.
C. schreef op 15 maart 2024 om 14:31
There is choice. You can choose to buy food here or not. Same as a vegan in a steakhouse or BBQ joint, where you’ll often find zero vegan options.
Arie Boerkamp schreef op 11 maart 2024 om 19:30
Het bewust worden van de gevolgen van mijn gewoonte om vlees te eten heeft bij mij zo’n twintig jaar geduurd. Toen ik echt begreep wat voor dierenleed gepaard gaat met mijn gewoonte ben ik helemaal gestopt met het eten van gedode dieren, ook geen uitzonderingen meer voor kerstkalkoen en dat soort dingen die ik me nog toestond.
Ik zie liever dat mensen een bewuste en bestendige keuze maken dan dat het ze simpelweg onmogelijk gemaakt wordt.
Dit is een voorbeeld van een zelfgenoegzame “selectieve diversiteit”.