Gratis cursus Engels voor Oekraïners: ‘Mijn Engels is niet goed genoeg om hier te werken’

19 jul 2022

Een aantal Oekraïense vluchtelingen hebben hun Engelse vaardigheden verbeterd, met geld van een crowdfunding en het Radboud Fonds. Vox sprak een drietal over hun ervaringen. ‘Veel van de studenten zijn ontzettend gemotiveerd.’

Een taalcursus Engels is niks nieuws – en een online cursus ook niet, zeker niet de laatste paar jaar. Maar de Radboud In’to Languages cursus die de afgelopen zes weken plaatsvond was bedoeld voor een speciale groep studenten: op dinsdagen en donderdagen kwamen achttien Oekraïnse vluchtelingen online samen om hun Engels te verbeteren. Engels is namelijk een cruciale vaardigheid voor het communiceren in hun – al dan niet tijdelijke – Nederlandse onderkomen.

Divers klaslokaal

Drie studenten die de verschillende cursusopdrachten maken zijn Nadiia, een web analist; Peter, een gepensioneerde journalist; en Anna, een verkoopmanager.* Alledrie hebben ze hun huis in Vinnytsia en Kyiv moeten ontvluchten door de oorlog en alledrie zijn ze beland in de omgeving van Nijmegen. Sommigen van hen – zoals Peter – zijn met hun familie gekomen, anderen alleen.

Nu zitten ze samen met andere Oekraïnse vluchtelingen in een klaslokaal waar de leeftijden schommelen tussen midden-twintig en vroeg-gepensioneerd. Om hun Engels te verbeteren. Sinds de start van de oorlog zijn meer dan vier miljoen vluchtelingen uit Oekraïne vertrokken naar andere Europese landen, waaronder Nederland.

‘Ik gebruik Engels erg veel op het moment’, zeg Nadiia. ‘Waar ik woon zijn niet veel andere Oekraïners, dus als ik met iemand wil praten moet het in het Engels.’ Door de taalbarrière zijn dingen als een afspraak maken bij de dokter of een nieuwe bril halen erg moeilijk.

Voor Anna is alledaagse communicatie het probleem niet, maar het vinden van een baan wel. ‘Mijn Engels is nog niet goed genoeg om een baan te krijgen in Nederland, dus wil ik het verbeteren – en de curses heeft daar zeker mee geholpen.’

Een tijdelijk thuis

‘Om echt goed Engels te spreken, moet je ook in het Engels denken’, zegt Peter. De grammatica is voor hem momenteel het moeilijkste deel van de cursus: ‘de woorden staan altijd op andere plaatsen in de zin –  in het Italiaans, in het Frans, en nu in het Engels weer.’

‘Ik had nooit gedacht hier naartoe te komen, maar het was noodzakelijk.’

Hij is wel erg dankbaar voor de cursus: ‘Ik had nooit gedacht hier naartoe te komen, zelfs een half jaar geleden niet, maar het was noodzakelijk. ‘De mensen hier zijn erg beleefd, en ik denk dat ze begrijpen hoe wij ons voelen’, zegt Peter. Hij denkt dat hun verblijf in Nederland tijdelijk zal zijn. ‘Maar wie weet.’ Een paar dagen geleden is zijn kleinzoon afgestudeerd van een Nederlandse middelbare school.

Wendy Naylor is de docent van de drie Oekraïners en hun klasgenoten. Zij werkt sinds 2021 bij Radboud In’to Languages, na over de hele wereld te hebben gewoond en lesgegeven. ‘Veel van de studenten in deze situatie zijn ontzettend gemotiveerd’, zegt ze. ‘Maar wat me over het algemeen opvalt bij deze groep is hoe vriendelijk ze zijn voor elkaar en hoe ze elkaar ondersteunen.’

Nog een cursus?

De online lessen vonden plaats tussen eind mei en midden juli. Maar het is nog niet zeker of er een tweede curus comt. ‘Het is moeilijk te plannen’, aldus Naylor. ‘Maar ik hoop de studenten te kunnen helpen met het opzetten van een eigen studiegroep zodat ze samen onafhankelijk kunnen oefenen, voor het geval we geen budget hebben.’

‘Wat me opvalt bij deze groep is hoe vriendelijk ze zijn voor en hoe ze elkaar ondersteunen’

Radboud In’to Languages was in eerste instantie van plan om de taalcursus te financieren door middel van een crowdfunding. Doordat het doel van 7000 euro niet gehaald werd – er werd slechts 1500 euro opgehaald – moest de cursus grotendeels gefinancierd worden het Radboud Fonds. Het geld dekte de lesuren, voorbereiding, feedback, faciliteiten en het lesmateriaal.

Op het moment van schrijven kunnen mensen nog steeds geld doneren aan het project. Volgens René Vermeulen van Radboud In’to Languages is een mogelijke toekomstige cursus nog niet besproken met het Radboud Fonds. Het is nog onduidelijk waarvoor het geld dat nu gedoneerd wordt gebruikt gaat worden.

*De volledige namen van de vluchtelingen zijn bekend bij de redactie.

 

 

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

2 reacties

  1. Leen Eelman schreef op 5 augustus 2022 om 23:32

    Ik heb een Oekrainse vluchteling in huis die een baan heeft in Amsterdam. Daar wordt voornamelijk Engels gesproken. Ze wil graag beter Engels spreken en verstaan, maar Oekrains en Russisch zijn haar moedertalen.
    Hoe kan zij Engels leren in Nederland zonder dat ze Nederlands spreekt

  2. dzemal schreef op 12 november 2023 om 19:25

    Beste Dhr /Mw

    ik begeleid een Ukraine vluchteling en die is opzoek in Den haag naar een Engelse les.Ik vraag mij af of jullie wat voor hem kunnen betekenen. met vriendelijke groeten dzemal celebic(kessler Stichting).

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!