Wie tijdens een college plotseling ongesteld wordt, en geen tampons of maandverband op zak heeft, hoeft niet meer naar huis te sprinten. De universiteit stelt vanaf nu gratis menstruatieproducten beschikbaar.
Volgens de Universitaire Studentenraad is er onder studenten van de Radboud Universiteit veel behoefte aan het beschikbaar stellen van gratis tampons en maandverband. ‘Onderzoek van het Armoedefonds wijst uit dat 10 procent van de menstruerende mensen soms geen geld heeft voor maandverband’, vertelt Isabelle Kik van de Universitaire Studentenraad. ‘Zij blijven daardoor thuis: dat is niet de bedoeling.’
Op initiatief van de Universitaire Studentenraad (USR) start de Radboud Universiteit daarom een pilot met gratis menstruatieproducten. De Vrije Universiteit, TU Delft en Universiteit Utrecht gingen de Nijmeegse universiteit daarin voor.
Beschikbaar voor iedereen
Tijdens de pilot, die tot eind 2022 loopt, zullen op vijf verschillende locaties, waaronder de Universiteitsbibliotheek en het Maria Montessorigebouw, de menstruatieproducten beschikbaar worden gesteld. Ze zijn te verkrijgen via de School Supply automaten – dat waren ze eerder ook al, maar nu zijn ze gratis. Daarnaast zijn op de toiletten van het Collegezalencomplex kastjes te vinden, gevuld met tampons en maandverband.
Volgens Kik is het een bewuste keuze om de menstruatieproducten in automaten beschikbaar te stellen, en niet bij bijvoorbeeld een receptie. ‘Hierdoor maken we de drempel zo laag mogelijk’, vertelt ze. Dezelfde automaten bevatten namelijk ook producten als kladblokjes en schrijfwaar.
Voor wie is het initiatief bedoeld? Kik: ‘In de basis is het voor mensen die zich geen sanitaire producten kunnen veroorloven. Maar mocht je een keer een tampon pakken omdat je die bent vergeten is dat natuurlijk ook geen probleem.’ Overigens zijn de producten niet alleen in vrouwenwc’s te vinden, maar ook in sommige mannenwc’s. ‘Het moet beschikbaar zijn voor iedereen die het nodig heeft. Dat kunnen bijvoorbeeld ook transmannen zijn’, zegt Kik.
Om de producten gratis beschikbaar te stellen wordt gebruikt gemaakt van een subsidie van het Radboud Studentenfonds.
Pieter schreef op 6 juli 2022 om 10:35
“menstruerende mensen”
Zucht…
Koen schreef op 6 juli 2022 om 20:50
Iets verder lezen: “Het moet beschikbaar zijn voor iedereen die het nodig heeft. Dat kunnen bijvoorbeeld ook transmannen zijn”
Pieter schreef op 7 juli 2022 om 14:36
Dus het woord “vrouw” gaan we dan maar schrappen, Koen?
Lekker belangrijk schreef op 7 juli 2022 om 16:23
Is dit echt het belangrijkste aan het bericht? Als je dat vindt, heb je volgens mij moeite hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden.
Pieter schreef op 8 juli 2022 om 11:33
Veel vrouwen ervaren activistisch taalgebruik als “menstruerende mensen” en “zwangere mensen” als ronduit beledigend, zij zien het als een ontkenning van hun vrouw zijn. Ik zou dat geen bijzaak willen noemen.
Sanne schreef op 8 juli 2022 om 15:44
Als vrouw vind ik het allemaal wel meevallen, maar bedankt voor je ongerustheid Pieter
Merel schreef op 9 juli 2022 om 16:19
Als vrouw ben ik naast vrouw ook nog mens. En dit mens is van mening dat je de energie die je stopt in je transfobie vermomt als ongerustheid voor vrouwen beter kan stoppen in het oplossen van problemen die vrouwen daadwerkelijk raken. Doe beter Pieter :).
Pieter schreef op 11 juli 2022 om 10:13
Ja hoor, daar is ie dan, de verdachtmaking van “transfobie”, je kon er op wachten, want het gebeurt altijd. Maar wat een kinderachtige manier om een discussie te voeren.
marianne van der klis schreef op 16 november 2023 om 08:47
hoe is deze proef verlopen en wat is het vervolg hierop geweest?