Grensoverschrijdend gedrag bij de Vierdaagsefeesten: ‘Er is nog nooit zoveel naar me geroepen en gesist’

31 jul 2023

Vorige week waren de Vierdaagsefeesten, een week vol gezelligheid. Maar het was niet voor iedereen alleen maar leuk. Vox-medewerkster Simone Vlug (22) en haar vriendin Stella werden zomaar vastgegrepen door een onbekende man. En ze blijken niet de enigen die te maken kregen met grensoverschrijdend gedrag.

Zondag 16 juli, dag twee van de Vierdaagsefeesten. Samen met een paar vrienden sta ik op het Koningsplein. Als ik me met een vriendin aan het einde van de avond door de menigte probeer te bewegen, grijpt een oudere man me plots bij mijn middel en drukt me dicht tegen zich aan. Hij heeft zijn armen om me heen geslagen en verder lopen gaat niet. Gelukkig laat hij me los als ik met mijn handen tegen zijn schouders duw. Vervolgens pakt dezelfde man mijn vriendin Stella* (23) bij het haar. Ook haar grijpt hij daarna stevig vast, Stella kan geen kant op.

Als we even later op een rustigere plek laten bezinken wat er is gebeurd, worden we boos.

‘Mijn eerste gedachte was “daar gáán we weer”,’ zegt Stella. ‘Zomaar vastgegrepen worden lijkt misschien niet zo erg, maar je weet niet wat iemand daarna van plan is. Op zo’n moment voel je je machteloos en bang. Ik was te verbluft om er wat van te zeggen, maar ik had eigenlijk keihard moeten schreeuwen wat die man aan het doen was.’

Naroepen en uitschelden

Het is voor Stella niet de eerste keer dat ze iets naars meemaakt tijdens de Vierdaagseweek. Vorig jaar werd ze vanuit het niets op haar mond gezoend door een onbekende man. Ook andere vrouwen gaven destijds aan last te hebben gehad van grensoverschrijdend gedrag. Naroepen, uitschelden, ongevraagd zoenen of beetpakken: het is niets nieuws. Veel vrouwen krijgen er mee te maken tijdens het uitgaan, bij uitstek rond de Vierdaagse. Meerdere studenten geven aan er, net als ik, ook dit jaar last van te hebben gehad.

‘Zoiets als dit verpest je hele dag’

Hoewel het vaker voorkomt bij vrouwen, zijn ook mannen slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag. Student Thijs Kersten (21) stond woensdag bij het optreden van Frans Bauer op de Waalkade. In het publiek werd hij zomaar aangeraakt door een vrouw die hij niet kende. ‘Ze gleed met haar handen over me heen en zette haar nagels in mijn nek’, vertelt hij. Thijs loopt weg van het concert. Hij vindt het lastig om erover te praten omdat hij, juist ook omdat hij man is, minder vaak serieus genomen wordt in dit soort situaties. ‘Zoiets als dit verpest je hele dag, de rest van de avond was ik steeds op mijn hoede.’

Niet alleen feestgangers, ook horecamedewerkers werden lastiggevallen. Politicologiestudente Robin Willink (22) werkte bijna de hele week op het terras van café Moenen, op de Grote Markt. Op donderdag werd ze uitgescholden voor ‘kankerhoer’ omdat ze weigerde alcohol te schenken aan enkele jongeren die geen identiteitsbewijs bij zich hadden. ‘Ik stond versteld. Zulk gedrag vind ik echt niet kunnen’, zegt ze verontwaardigd.

Gemiste kans

Ook Serena Dominguez (21), die bij verschillende bars werkte tijdens de Vierdaagseweek, maakte het nodige mee. ‘Sommige dingen kunnen echt niet door de beugel’, zegt ze. Als voorbeeld noemt ze dat ze door een onbekende over de bar heen bij haar armen gegrepen werd. Ook werd er meermaals tegen haar geschreeuwd. ‘Af en toe waren er mensen die probeerden bier te halen zonder te betalen. Als ik er wat van zei, werden ze boos’, voegt Serena toe. ‘Jammer dat er tijdens een week die leuk moet zijn zo vaak een naar sfeertje hangt.’

Stella vindt het jammer dat er zo weinig gedaan wordt om dergelijk gedrag aan te pakken. ‘Op de website van de Vierdaagsefeesten is niets te vinden over wat je kan doen bij grensoverschrijdend gedrag. Dat is een gemiste kans.’ Op de site staat wel informatie over de ‘ben je oké-campagne’ van kenniscentrum Rutgers, waar de organisatie zich achter schaart, maar een meldpunt ontbreekt.

‘De organisatie moet meer aandacht besteden aan grensoverschrijdend gedrag’

‘Door zo’n gebeurtenis ga je meteen met een ander gevoel de rest van de week in’, gaat Stella verder. ‘Het lijkt wel alsof mensen tijdens Vierdaagseweek denken dat het oké is om alle remmen los te gooien in zo’n week. Er is nog nooit zoveel naar me geroepen en gesist.’

Advies

Het advies van Stella? ‘De organisatie moet meer aandacht besteden aan grensoverschrijdend gedrag. Een campagne zou niet overbodig zijn, dat blijkt helaas maar weer. Het beste zou zijn als er ook een meldpunt komt waar intimidatie en wangedrag gemeld kunnen worden.’

De organisatie van de Vierdaagsefeesten was niet bereikbaar voor commentaar.

* De naam Stella is gefingeerd. De studente wil haar ervaringen delen omdat ze het belangrijk vindt dat er aandacht komt voor het probleem, maar wil dat niet onder haar eigen naam doen.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

5 reacties

  1. gerrit den Hartog schreef op 3 augustus 2023 om 13:09

    De organisatie van de 4 daagde zou eens met de organisatie van de zwarte cross moeten overleggen. Daar is dit jaar extra streng gecontroleerd én opgetreden tegen ellendelingen die grensoverschrijdend gedrag vertonen.

  2. Rupke (oren groter als het kupke) schreef op 11 augustus 2023 om 09:21

    Heel goed.
    Nu nog het beestje bij de naam durven noemen.
    We weten dit toch al tig jaren maar wat wordt er werkelijk aan gedaan door de overheid? Helemaal niks!
    Het is een gebrek aan beschaafde opvoeding bij steeds meer mensen in onze samenleving.

  3. CB schreef op 11 augustus 2023 om 09:31

    Serieus: is het tegenwoordig zo ingewikkeld of niet cool om gewoon je gezond boeren verstand te gebruiken en je gewoon te gedragen?! Kom op zeg.

  4. L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 21 augustus 2023 om 11:39

    Het schijnt dat teveel ethanol-houdende drank innemen mensen ontremt …
    dat betekent dat je dingen kan gaan doen die je in nuchtere toestand niet in je hoofd zou halen …
    ofwel flink aangeschoten zijn en (zie CB) ‘je gewoon gedragen’ zou wel eens een onmogelijke combinatie kunnen zijn.

  5. Mabel schreef op 16 september 2023 om 20:53

    Ik herinner me dit soort toestanden al uit de jaren 80 met de Vierdaagse. Het was niet fijn om als meisje door zo een menigte te lopen. Gaat wel verder dan de vierdaagse.
    Er is geen enkele vrouw die niet in haar leven op een bepaald moment seksueel getint is lastig gevallen. Het zit m doorgaans in hoe mannen naar vrouwen kijken . Dat duurt nog generaties lang voordat dat enigszins is uitgesleten .

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!