Groen licht voor herinrichting letterenfaculteit
Even zag het er nog spannend uit, maar de Facultaire Gezamenlijke Vergadering heeft vanmiddag groen licht gegeven voor de plannen voor de herinrichting van de letterenfaculteit.
Er hing veel spanning in de lucht op de negende verdieping van het Erasmusgebouw. Zou de Facultaire Gezamenlijke Vergadering (FGV) niet instemmen met de plannen die op tafel lagen, dan was niet langer het faculteitsbestuur, maar het college van bestuur aan zet. ‘Wij geloven in deze plannen en we zijn van mening dat we ze kunnen uitvoeren’, zei decaan Margot van Mulken vastberaden aan het begin van de vergadering.
Vier uur later kon het faculteitsbestuur opgelucht ademhalen. Op de twee meest cruciale delen stemde de medezeggenschap in. Per 1 januari 2019 bestaat de faculteit letteren niet langer uit tien afdelingen, maar uit drie departementen: Taal en Communicatie, Moderne Talen en Culturen en Geschiedenis en Kunstgeschiedenis en Oudheid. Ook starten vanaf volgend collegejaar de bacheloropleidingen waarin minoren beter aansluiten op maatschappelijke vraagstukken.
Vertrouwen
Over de derde voorgestelde wijziging, de onderwijsuren, was meer debat. De medezeggenschap kon zich wel vinden in het principe van deze wijziging – een nieuw rekenmodel moet de werkdruk van docenten doen afnemen – maar niet in de uitwerking ervan. Met een meerderheid van een stem schonk de FGV ook op dit punt haar vertrouwen aan het faculteitsbestuur, dat wel beloofde om deze plannen nog beter uit te werken.
‘Ik ben heel gelukkig met de uitkomst, we kunnen de plannen nu verder uitrollen’, reageerde decaan Margot van Mulken. ‘Het was een spannende vergadering, maar ik ben blij met deze blijk van vertrouwen.’ Binnen twee jaar volgt een evaluatie van de nieuwe structuur.