Groningen wint Batavierenrace, net geen podium voor Nijmegen

01 mei 2022

Het universiteitsteam uit Groningen won zaterdag de 50ste lustrumeditie van de Batavierenrace. Eindhoven werd tweede en Wageningen ging met het brons naar huis. Het Nijmeegse RU/HAN-team greep net naast het podium.

Na twee jaar coronacrisis kon de studentenestafette van Nijmegen naar Enschede eindelijk weer fysiek doorgaan. Bij de finish op de campus in Enschede was het als vanouds: ronkende motoren, een juichende mensenmassa en krankzinnig uitgedoste atleten. Tom Hendrikse van het RUG/Hanze ACLO team kwam bij de mannen als eerste over de streep. Hij won daarmee ook de universiteitscompetitie voor Groningen.

‘Dit is fantastisch’, vertelt de ALO-student Hendrikse bij de finish. ‘Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Deze laatste etappe wilde ik heel graag winnen en dat is gelukt. De omstandigheden waren super en het ging ook best hard. Of ik het nog ga vieren vanavond? Dat weet ik nog niet. Een biertje zal het niet worden, want ik drink niet. Ik ga me nu storten op het NK Teams.’

Spannend

Groningen had bij de herstart op de Oude Markt in Enschede al een ruime voorsprong van bijna een half uur. Daaronder was het spannender. Wageningen, Nijmegen en Eindhoven vochten om het zilver. Uiteindelijk werd deze strijd in het voordeel van het universiteitsteam uit Eindhoven beslecht. In 2019, bij de laatste fysieke Bata, ging Nijmegen met de eindzege naar huis.

Het Nijmeegse RU/HAN-team, dat op de overwinning mikte, greep net naast het podium. UT-atletiekvereniging Kronos wist het algemeen klassement met een ruimte tijdsvoorsprong te winnen. De uitslag van de Batavierenrace is op moment van publiceren nog officieus.

Dit artikel van Jelle Posthuma verscheen eerder op UToday.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!