De grootste uitslovers zitten bij medisch

19 jun 2017

Medisch studenten zijn de hardste werkers van de universiteit: 46 uur spenderen ze aan hun studie en ze hebben er ook nog een baantje bij. Bij managementwetenschappen ligt dat anders.

Studenten van de medische faculteit werken het hardst. Zij maken gemiddeld een stuk meer uren dan de gemiddelde student. De managementstudent doet het – relatief – rustig aan. Dat blijkt uit de Radboud Studenten Enquête, een tweejaarlijkse rapportage uitgevoerd door de universiteit. Studenten werden onder meer gevraagd naar het aantal uren dat zij besteden aan studie, betaald werk en vrijwilligerswerk.

Uit de enquête komt naar voren dat studenten gemiddeld 37 uur per week studeren. Tel je daar (vrijwilligers)werk bovenop, dan kom je op een totaal van 47 uur. Dat is dus inclusief bestuurswerk en een baantje bij de supermarkt.

‘Geneeskundestudenten zijn het hele jaar druk’

Medisch studenten zijn de hardste werkers van de universiteit: zij spenderen 46 uur aan de studie en werken daarnaast gemiddeld zeven uur. Volgens assessor (studentlid van het faculteitsbestuur) Ferhat Beyaz heeft dat onder meer te maken met het feit dat geneeskunde en tandheelkunde opleidingen zijn die toegespitst zijn op een beroep. Om een goede (tand)arts te worden is nu eenmaal veel praktijkoefening nodig. En, niet onbelangrijk, bij de medische opleidingen wordt aan de poort geselecteerd. Met de motivatie zit het dus over het algemeen wel goed: er heerst geen zesjescultuur. Beyaz wijst daarnaast op de lange werkweek die co-assistenten draaien.

Sinds de invoering van het nieuwe curriculum van de bachelor geneeskunde en biomedische wetenschappen in 2015 is het aantal uren dat studenten studeren niet gedaald. Sterker, dat is gestegen van 41 naar 46 (collegejaar 2013-14 ten opzichte van 2015-16). Het aantal contacturen is verlaagd, maar studenten zijn blijkbaar meer aan zelfstudie gaan doen. Wat meespeelt zijn de vele toetsmomenten door het jaar heen. Beyaz: ‘Studenten zijn daardoor het hele jaar druk.’

Lui

De curricula bij de managementfaculteit kennen juist veel piekmomenten. Volgens management-assessor Marten Porte is het voor studenten op zijn faculteit lastig een inschatting te maken van de gemiddelde werklast – die verschilt immers nogal per week. ‘Omdat de piekmomenten aan het eind van de kwartalen liggen, wordt de gemiddelde werklast wellicht laag ingeschat.’

Zijn studenten van de managementfaculteit lui? Nee, vindt Porte. ‘Studenten hier doen vaak iets naast hun studie, wat waardevol is voor hun latere carrière.’ Uit de cijfers blijkt inderdaad dat managementstudenten meer dan gemiddeld (on)betaald werk verrichten. Die uren compenseren echter bij lange na niet het aantal uren dat zij minder studeren.

De vraag is of dat erg is. Steeds vaker klinken signalen van studenten over een hoge werkdruk. De universiteit doet daarom onderzoek naar het welzijn van haar studenten. Porte: ‘De managementfaculteit biedt onderdak aan een paar opleidingen die de beste van het land zijn. Zolang de kwaliteit van het onderwijs maar in orde is, zie ik geen reden om op basis van deze uitkomsten conclusies te trekken.’

Werklast per faculteit
Create line charts

2 reacties

  1. Student schreef op 22 juni 2017 om 00:48

    Ik wil even aanstrepen dat zelfs de minst actieve studenten meer uren maken dan iemand die fulltime werkt.

  2. L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 22 juni 2017 om 13:10

    Waar kunnen we inzage krijgen in hoe de data zijn verkregen? Mogen studenten met een enquête voor de neus uit hun linkerduim een ruwe schatting zuigen? Of maken ze een gedetailleerde urenregistratie gedurende een representatieve studieperiode … dat is lastig bij FdM met die tentamenweekpieken. En in hoeverre ‘vervuilen’ de co-assistenten (makkelijk 5 dagen van 10 uur en ‘s-avonds nog wat napluizen in de literatuur = 55/week) de data voor bachelors GNK?
    @Student: denk je dat mensen die fulltime, lees 40 uur/week, werken niet alle uren productief zijn? En weet je niet dat mensen met een HBO/WO-opleiding misschine standaard en onbetaald eigenlijk als vanzelfsprekend zo’n 10 à 15% meer uren maken (44-46u)?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!