Grote eter stimuleert tafelgenoot
Funest voor de slanke lijn: een tafelgenoot die veel eet. Uit onderzoek van gedragswetenschapper Roel Hermans onder etende vrouwen blijkt dat ze elkaar aan tafel flink na-apen: de een eet meer als de ander flink opschept. Eet de tafelgenoot het bord niet leeg, dan eten vrouwen zelf ook minder en vinden ze die tafelgenoot bovendien minder aardig.
In een nagebootst café in het laboratorium van het Behavioural Science Instituut zette Hermans steeds vrouwenparen aan tafel. In totaal kwamen 85 vrouwen in de leeftijd van 17 tot 33 jaar naar het laboratorium. De proefpersonen wisten niet dat hun tafelgenoot een actrice was die instructies had gekregen om haar bord leeg te eten, de helft te laten liggen of nog een extra portie te nemen. Met verborgen camera’s keek de proefleider wat er gebeurde en hoeveel er gegeten werd.
Kopieergedrag
Vrouwen die een grotere portie kregen aangeboden, aten 35 procent meer dan de vrouwen die een kleine portie kregen aangeboden. En ze schepten vaker op als hun tafelgenoot dat ook deed. Ze pasten hun gedrag zowel aan de portie als aan het eetgedrag van hun tafelgenoot aan. Opvallend genoeg zeiden ze achteraf dat ze dat helemaal niet deden. Bijna tachtig procent van de proefpersonen zei dat ze net zoveel hadden gegeten als normaal en zich niet hadden laten beïnvloeden.
Volgens Hermans kun je, als je wilt afslanken, maar beter alleen aan tafel gaan. Hermans: ‘Maar dat is natuurlijk wel erg ongezellig. Het is denk ik voldoende als je je ervan bewust bent dat de mensen bij je aan tafel invloed uitoefenen op de hoeveelheid die je eet.’
Concurrentie
Maar pas op dat je ook weer niet te weinig eet. Uit Hermans’ onderzoek blijkt dat vrouwen die hun bord niet leeg eten zich weinig populair maken. De vrouwen met een tafelgenoot die haar bord niet leeg at, vonden haar achteraf minder aardig. Als mogelijke verklaring, noemt Hermans de concurrentiestrijd die tussen vrouwen heerst rondom eten. ‘Als de ander heel weinig eet, lijkt je eigen inname al snel heel groot en dat ervaren vrouwen doorgaans als niet prettig.’ Hermans heeft ook een studie onder mannen gedaan en hij weet: ‘Mannen letten wel een klein beetje op elkaar in dit soort situaties, maar niet zo extreem als vrouwen.’/Martine Zuidweg