Grotius obstakel voor gehandicapten
Voor gehandicapte studenten en medewerkers is het Grotiusgebouw niet alleen dat ‘mooie, nieuwe gebouw’. Ze kunnen er niet zelfstandig naar binnen of moeten een eind omrijden.
Leuk, zo’n modern Grotiusgebouw. Alleen jammer dat je er met een rolstoel moeilijk in komt. ‘Er is geen rolstoeloprit aan de kant van de Aula’, meldt een klager die graag anoniem wil blijven. De weg naar de hoofdingang aan de andere kant van het gebouw is lang. Een leuning langs de trap aan de Aula-zijde ontbreekt eveneens. Onhandig voor wie slecht ter been is.
Sinds de opening van het Grotius deze zomer kreeg het Cluster Ondersteuning een aantal klachten van gehandicapte medewerkers en studenten.
Liften
Lucas de Jong, student Bedrijfskunde en sinds zijn vijfde blind, kent de weg door het Grotiusgebouw uit zijn hoofd. ‘Van tevoren heb ik de route naar mijn collegezaal geoefend met iemand van het blindeninstituut uit Grave. Maar ik vind de weg hier naartoe niet logisch. Als ik bij de bushalte aan de Erasmuslaan uitstap, moet ik schuin oversteken en dan de weg op. Daarna neem ik de stoep aan de linkerkant, maar die houdt halverwege op. Ga ik via de rechterkant, dan moet ik om een slagboom heen. Dat is niet handig.’
Als Lucas het Grotiusgebouw betreedt, heeft hij moeite zich te oriënteren in de brede entree, ‘maar dat heb ik in wel meer gebouwen’. Hij zoekt naar de lift, maar die zit niet op de meest logische plek. ‘Meestal is de lift dichterbij de trap,’ zegt Lucas, als hij op het knopje voor de lift drukt. De lift komt, maar voor Lucas is niet meteen duidelijk dat er twee liften zijn. De liftdeur naast hem gaat open, en sluit weer als er niemand instapt. Zo kan het wachten op de lift lang duren.
Verbeterpunten
Medewerkers van het Cluster Ondersteuning en het Universitair Vastgoed Bedrijf (UVB) maakten een rondje door het Grotiusgebouw om eventuele problemen te inventariseren. Michel ter Berg, adjunct-directeur van het UVB, erkent dat de toegankelijkheid van het Grotiusgebouw beter had gekund. ‘Er zijn zeker verbeterpunten, maar op dit moment is er geen financiering om die allemaal te realiseren. Een stuurgroep stelt nu vast waar de prioriteiten liggen.’
Een extra rolstoeloprit aan de kant van de Comeniuslaan zit er waarschijnlijk wel in, zegt Ter Berg. Helaas stuit de rolstoeler dan op een volgend obstakel: een draaideur waar je niet met wielen doorheen kan. Dat wordt dus alsnog een rondje rijden naar de voorkant. / Jasmijn Lobik
Kritische Rechtenstudent schreef op 6 januari 2015 om 12:50
‘Er zijn zeker verbeterpunten, maar op dit moment is er geen financiering om die allemaal te realiseren. Een stuurgroep stelt nu vast waar de prioriteiten liggen.’
Dit had wellicht een prioriteit moeten zijn toen het gebouw werd gerealiseerd. Hoe modern Grotius dan ook is, over sommige kernonderdelen (handicapvriendelijkheid is daar een van) is zeer slecht nagedacht. Gelukkig hangt er wel natuursteen aan de muur…
Iris schreef op 6 januari 2015 om 12:56
Niet eens geld om een trapleuninkje te maken? Ik geloof het niet
Samson schreef op 6 januari 2015 om 17:35
Grotius is gewoon een prestigeproject van een aantal mensen die willen laten zien hoe goed ze zijn. Net zoals als die burgemeesters van Parijs die de stad iets willen nalaten zodat zij herinnerd worden.
Hannes schreef op 8 januari 2015 om 11:59
Er moeten bij alle trappen rond het Grotius (rvs) leuningen komen. Die schijnen in de koker te zitten, volgens de directeur. Echt waar?