Halvering eerstejaars bij opleiding psychologie
Vorig jaar nog werd megabioscoop Cinemec in Lent geboekt voor de eerstejaarscolleges psychologie. Dit jaar ziet de opleiding een diepe val in de aanmeldcijfers. ‘Zulke schommelingen zijn onwenselijk’, zegt opleidingsdirecteur Ruud Meulenbroek.
Zelden waren de extremen zo groot als bij de studie psychologie. Liefst 700 eerstejaars zaten afgelopen jaar in de collegebankjes, waarvan driekwart dankzij de aanwas uit het buitenland die instroomde in de Engelstalige bachelor. Die Engelstalige opleiding startte vorig jaar, overigens ook voor tientallen Nederlandse studenten die een studie in het Engels wilden volgen.
Volgende week is de bioscoop niet meer nodig: 370 studenten staan in de startblokken, zo’n 70 procent voor de Engelse variant, 30 procent voor de Nederlandstalige opleiding. De duikeling is het gevolg van de numerus fixus. De nauwelijks te behappen aanwas vorig jaar noopte de studie om voor de instroom dit jaar de grens te trekken bij 550 eerstejaars.
Numerus Fixus
‘Alle psychologiestudies in de grensstreek kampen met de negatieve effecten van de numerus fixus’, zegt opleidingsdirecteur Ruud Meulenbroek. Het probleem van de selectie was het grote aantal buitenlandse studenten dat alsnog voor een studie elders koos, ook nadat de selectie in Nijmegen met goed gevolg werd afgelegd.
Meulenbroek wil de numerus fixus inruilen voor een ander systeem, waarbij belangstellenden nog wel een toetsing ondergaan. ‘Maar zonder een fixus, die schrikt kennelijk toch te veel af’, zegt Meulenbroek. In 2019 kan het nieuwe systeem pas ingaan, voor volgend jaar geldt nog de fixus, opnieuw met een limiet van 550 eerstejaars.
Gat in begroting
‘De schommelingen die we nu doormaken zijn onwenselijk’, zegt Meulenbroek. Het vorig jaar opgeroepen extra personeel om de Engelstalige werkgroepen te verzorgen, zat voor het grootste deel in een flexibele schil, waarvoor bovendien het komend jaar extra taken voorhanden zijn. ‘De financiële gevolgen zijn moeilijker om te managen.’
De halvering van het aantal eerstejaars slaat op termijn een gat in de begroting. Meulenbroek wijst erop dat de instroom vorig jaar weliswaar voor extra inkomsten zorgt, maar ook veel investeringen vroeg om de kwaliteit van het onderwijs op het gewenste peil te krijgen. Het is een puzzel, verzucht hij, ‘die we samen met het universiteitsbestuur proberen op te lossen’.