Handtekeningenactie tegen het gebruik van bladblazers bij SSH&-panden

03 jun 2022

Er moet een einde komen aan het gebruik van bladblazers bij complexen van het SSH&. Dat is de eis van een petitie ingediend door Joyce Haringa, die zich ergert aan het gebruik van de bladblazer bij haar stadspand en bij complex Mariënbosch. De SSH& zegt een afweging te maken tussen veiligheid, groenonderhoud en natuurbehoud.

‘Bladblazers zijn schadelijk voor mens en milieu. Ze zorgen voor geluidsoverlast, slechtere luchtkwaliteit, doden insecten en verpesten het bodemleven.’ Zo begint de petitie van Joyce Haringa op petities.nl met daarbij de oproep aan de SSH& om het gebruik van bladblazers rond studentencomplexen te stoppen.

Voor Haringa was de maat vol toen ze aan het werk was samen met haar vriend in zijn studio in het Mariënbosch-complex en ze gestoord werden door bladblazers. ‘Het gaf veel overlast en maakte me echt boos’, vertelt Haringa. ‘Ik kan het wel melden bij de SSH&, maar ik denk niet dat de kans groot is dat ze er dan iets mee doen. Vandaar dat ik een petitie ben gestart. Als die veel wordt ondertekend, geeft dat wellicht wat meer gewicht aan de oproep.’

Ecosysteem

Naast het storende geluid voor de bewoners maakt Haringa zich zorgen over het effect op de natuur als de bladeren worden weggeblazen. ‘Bladblazers ontwrichten het ecosysteem en jagen insecten en andere dieren weg die onder de bladeren leven’, aldus Haringa.

Bij Mariënbosch betreft het vooral het opruimen van de bladeren op de verhoogde grasdijk. Haringa: ‘Ik snap dat ze de paden vrij maken, maar waarom die grasdijk? Je kunt je ook afvragen waarom ze dat gras zo vaak maaien.’

Haringa woont zelf in een stadspand van de SSH& waar twee keer per jaar tuinonderhoud wordt gedaan, ook inclusief bladblazers. ‘Terwijl in ons voortuintje een worteldoek ligt met steentjes erop.’

Onveilig

Moniek Bens, manager wonen van de SSH&, geeft aan dat de verhuurder een afweging moet maken tussen veiligheid, onderhoud en effecten op de natuur. ‘We moeten rekening houden met bewoners. Die willen een schone leefomgeving en het moet niet onveilig worden met gladde voetpaden. Het bedrijf dat voor ons het tuinonderhoud doet, laat de bladeren soms liggen en haalt ze soms weg, met bladblazers of harken. Het gras kan gaan rotten als je het er te lang laat liggen. Aan de bosrand laten we het wel liggen.’

Haringa hoopt ondertussen dat de petitie meer wordt ondertekend, de teller staat nu op 86. In gesprekken merkt ze dat haar ergernis wordt gedeeld. Het momentum zal echter pas in de herfst terugkeren als de vallende bladeren weer weggeblazen kunnen worden.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

8 reacties

  1. Peter schreef op 8 juni 2022 om 12:53

    Moniek Bens,

    Wat maakt het uit dat blad gaat ‘rotten’? Dat is een natuurlijk proces wat ook nog eens goed is voor de bodem. Zo is natuur.

    Het is je reinste onzin om geld en mankracht te spenderen aan bladblazers in een boomrijk gebied.

  2. Pim schreef op 8 juni 2022 om 16:37

  3. Bert verbruggen schreef op 8 juni 2022 om 22:13

    Ik ondersteun dit van harte. We hebben te maken met een bladblazer terreur. Ik probeer al jaren de HAN in ieder geval over te stappen op elektrische blazers. Ook ProRail is dol op blad blazers. Overbodig, vervuilend, slecht voor het milieu, en dat door organisaties die zeggen zo milieubewust te zijn. Hypocriet dus.

  4. Ruud Abma schreef op 9 juni 2022 om 11:53

    Ooit werd hij gezien als vooruitgang, de bladblazer. Het verplaatsen van blad gaat weliswaar niet sneller dan met de hark en is veel minder rustgevend, maar de bladblazer is een mijlenver hoorbaar signaal van de industriële overwinning op de ongeorganiseerde natuur. Een luidruchtig symbool dat aan kracht zou verliezen als het elektrisch zou worden aangedreven of, wat God verhoede, toch maar weer zou worden vervangen door de hark…

  5. L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 9 juni 2022 om 12:46

    Gewoon de student-bewoners samen hun tuinonderhoud laten regelen en uitvoeren. Prima voor de saamhorigheid om elkaar al klussend te leren kennen.
    En een bezuiniging voor de SSH& die aan nieuwe studentenwoningen ten goede kan komen.

    • Bart schreef op 9 juni 2022 om 17:02

      Ben je wel eens nagegaan of dit een zgn ‘kijktuin’ is of een tuin voor de bewoners?
      Als het een ‘kijktuin’ is kan de verhuurder geen servicekosten voor tuinonderhoud in rekening brengen.
      Meestal schroeven verhuurder onnodig onderhoud drastisch terug als ze de kosten niet in rekening kunnen brengen bij hun huurders..
      Meer info vind je op de website van de Huurcommissie

  6. Senna schreef op 3 januari 2023 om 18:09

    Vandaag een klacht ingediend bij de gemeente Nijmegen. Mijn feedback: vanaf half negen ’s ochtends tot circa 16 uur bladblazers rondom het SSHN pand Westerhelling. Het verstoort het studeren, ramen kunnen niet open, rustig wandelen tussen studeren lukt niet. Om het niet strategisch blazen (komen meerdere malen bij hetzelfde punt) maar niet te benoemen. Dit alles leidend tot veel spanningen gezien de naderende tentamens. Mijn verzoek aan de gemeente was: laat ze halve dagen blazen en meld wanneer de bladblazers waar komen. – Een uur en 15 minuten na indienen klacht (om 17:35 uur) is mijn klacht al afgehandeld en ongegrond verklaard. Een mail met ‘no reply’, geen ondergetekende afdeling, geen melding van recht op bezwaar maken, geen uitleg over welke ‘normen’ er worden bedoeld. Conclusie: pak het zelf op of met buurtgenoten.

    Mogelijk is dit wat er wordt bedoeld met van het kastje naar de muur sturen. Na uitsluiting energietoeslag, het leenstelsel, mogen studenten ook niet meer rustig bijkomen van al het overwerk of in een keer een tentamen halen. Ik voel mij niet serieus genomen met deze zeer vage ‘afhandeling’ die blijkbaar binnen no time intern kon worden overlegd (voor het avondeten om precies te zijn). Waar moet ik het verder oppakken? SSHN en gemeente wijzen naar elkaar?

    Over 40 jaar ga ik een onderzoek opzetten waarin ik zal kijken naar de mate van gevaar van deze situatie. Mij is onbekend of het hier om korte termijn schade of lange termijn schade gaat. Vaag, vaag, vaag –> niet bepaald gebaseerd op het wetboek dit.

    Gemeente Nijmegen
    U
    Geachte heer/mevrouw ‘anoniem’,

    Graag willen wij u informeren over de voortgang van melding ”#00000′.
    De melding is ingedeeld in de categorie: Overlast / geluid / overige geluidsmeldingen
    Toelichting:

    Melding Afgewezen
    We nemen uw melding niet verder in behandeling. Er is geen sprake van een gevaarlijke situatie en de situatie voldoet aan de normen. Vindt u toch dat er iets extra’s nodig is? Misschien kunt u het zelf of met uw buurtgenoten oppakken.

    Met vriendelijke groet,
    Gemeente Nijmegen

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!