Hazenkamp vreest invasie van studenten

10 dec 2014

Hoe moet het verder met het oude ROC-gebouw aan de Vossenlaan? De gemeente wil het gebouw in de Hazenkamp graag kwijt aan een projectontwikkelaar die het wil verbouwen tot kleine appartementen, voor onder anderen studenten. Maar de bewoners liggen dwars. ‘Dit zou desastreus zijn voor de sociale verhoudingen in de wijk.’

Het oude ROC-gebouw aan de Vossenlaan. Foto: Mathijs Noij
Het oude ROC-gebouw aan de Vossenlaan. Foto: Mathijs Noij

In 2008 kocht de gemeente Nijmegen het voormalige ROC-pand aan de Vossenlaan in de wijk de Hazenkamp voor 4,6 miljoen euro. Het plan om er een nieuwe onderwijsbestemming aan te geven bleek niet haalbaar, omdat zich geen nieuwe school aandiende. Daarop besloot de gemeente biedingen in overweging te nemen van kopers die er woningen van wilden maken.

De gemeente bereikte dit jaar een voorwaardelijk akkoord met projectontwikkelaar Stuworld – afgeleid van Studentenworld – dat naar eigen zeggen goede, betaalbare woonruimte biedt aan studenten uit binnen- en buitenland, starters en expats. Het wil het ROC-gebouw verbouwen en uitbreiden, zodat het plaats kan bieden aan 241 appartementen van zo’n dertig vierkante meter. Voorwaarde voor huurders is dat ze ouder zijn dan 23 jaar.

Karakter van de wijk
Radboud-hoogleraar Paul van Tongeren woont aan de Vossenlaan. Hij is een van de bewoners die grote bezwaren heeft tegen de ‘massaliteit en massiviteit’ van de verbouwplannen van Stuworld. Oftewel: tegen de grootte van het gebouw en het aantal kamers dat het zou bieden. Mochten de bouwplannen doorgaan, dan zou dat ‘een grondige verstoring van het karakter van de wijk’ betekenen. Van Tongeren: ‘Als in één keer 241 jonge mensen hun intrede doen in de wijk, zou dat een verdubbeling van het aantal bewoners in de nabije omgeving betekenen.’ Bovendien zijn de huidige bewoners gesteld op de rust van de Hazenkamp, die in het geding zou komen.

‘Ik leef van studenten en ben vóór wijken waarin studenten integreren en hun meerwaarde bieden’, vervolgt Van Tongeren. Maar je moet volgens de hoogleraar studenten wel de kans bieden om te integreren in de wijk. ‘Dat kan natuurlijk nooit door in een keer zo’n grote groep in de wijk toe te laten.’ Een veel betere bestemming zouden ouderenwoningen zijn. ‘De behoefte aan doorstroom van gewone huizen naar ouderenwoningen binnen de wijk is groot.’

Geen Hoogeveldt
Eric Mol is door Stuworld aangesteld als bemiddelaar tussen wijk, gemeente en Stuworld. Hij vindt de paniek van de bewoners niet terecht. ‘Er is geen sprake van plannen voor een tweede Hoogeveldt. Stuworld richt zich niet op studenten, eerder op pas-afgestudeerden die nog geen hypotheek kunnen krijgen.’ De behoefte aan de starterswoningen is volgens Mol heel groot. ‘Ja, natuurlijk verlies je daarmee een deel van het karakter van de wijk. Maar moet het gebouw dan leeg blijven?’

Instemming van de bewoners is voor Stuworld heel belangrijk, meent Mol. Tegelijkertijd ziet hij dat de wijk zich steeds harder afzet tegen de plannen. ‘Uiteindelijk ligt de bal bij de politiek’, zegt Mol. ‘De raad moet immers nog definitief beslissen of de bestemming van het pand gewijzigd wordt.’ Met andere woorden: wordt vervolgd, maar wanneer is de vraag. / Mathijs Noij

0 reacties

  1. Miepje schreef op 10 december 2014 om 08:36

    “Als in één keer 241 jonge mensen hun intrede doen in de wijk, zou dat een verdubbeling van het aantal bewoners in de nabije omgeving betekenen”. Ik zag net dat de wijk Hazenkamp meer dan 5000 inwoners heeft, dus de nabije omgeving is in casu dan blijkbaar een paar straten. Dat er dan sprake is van een verdubbeling is toch niet raar? Als dat niet kan, heeft heel Nederland toch een probleem, want dat is toch heel vaak bij nieuwbouw of herstructurering binnen een wijk? Het klinkt een beetje als hergebruik van de argumenten van de bewoners van Oranje. Alleen hebben die mensen te maken met een echte invasie. Daar ging het over de toestroom van 10 keer zoveel mensen als de oorspronkelijke inwoners. En daar gaat het over een heel dorp, waar dus de voorzieningen op berekend zijn. Dan vind ik dat die mensen een heel goed punt hebben. In Oranje zouden voorzieningen die bedoeld zijn voor 140 inwoners ineens gedeeld moeten worden met 1400 andere mensen. Dat kan natuurlijk niet. Maar gezien deze wijk toch al meer dan 5000 inwoners blijkt te hebben, dit gebouw eerder ook al een school was met waarschijnlijk veel meer dan 241 scholieren, zullen de voorzieningen in deze wijk dit echt wel aankunnen. De meneer legt de statistiek wel een beetje uit in zijn eigen voordeel, want relatief is het dus helemaal niet zo’n grote groep. Dit gebeurt elders dagelijks zonder problemen. Deze uitspraak vind ik dus inderdaad wel een beetje vreemd voor een man die inderdaad leeft van/met studenten en eerlijk gezegd een redelijk oppervlakkig en ongefundeerd argument voor een hoogleraar die zich bezig houdt met ethiek. Dus of de hoogleraar valt mij een beetje tegen, of de journalistiek is een beetje karig geweest met het selecteren van informatie. Ik hoop eerlijk gezegd het laatste.

  2. Frits Vaandrager schreef op 10 december 2014 om 10:06

    In de Hazenkamp wonen veel medewerkers van onze universiteit. Het is een rustige wijk met veel scholen, aantrekkelijk voor gezinnen met jonge kinderen. Iedere ochtend fietsen vele tientallen kinderen slingerend op hun fietsjes langs dit voormalige ROC-gebouw. De laatste jaren zie je het verkeer in de wijk steeds drukker worden, mede omdat de gemeente op elke vierkante meter die vrij is weer een appartementencomplex neer zet. Door de opeenstapeling van dit soort projecten wordt de wijk snel minder leefbaar voor kinderen: ze kunnen niet meer op straat spelen en mogen van hun ouders niet meer alleen naar school. In de plannen van de gemeente zou er een parkeergarage komen onder het ROC-gebouw met een uitrit precies bij een fietsroute van schoolgaande kinderen. Met deze nieuwe plannen wordt m.i. een grens overschreden.

    De laatste paar jaar zijn er veel nieuwe kamers en appartementen voor studenten bijgekomen in Nijmegen, en ike vraag mij sterk ad of er wel behoefte bestaat aan nog een gebouw er bij.

    Voordat dit foeilelijke ROC-gebouw werd neergezet was er op deze plek een voetbalveld. Mijn advies aan de gemeente is om het ROC-wangedrocht snel af te breken en het voetbalveld weer in ere te herstellen. Of willen we een wijk waar de kinderen niet meer buiten spelen maar de hele dag achter de computer zitten?

  3. RJ schreef op 11 december 2014 om 13:22

    Typisch geval van het NIMBY-effect. Ik zou van intellectuele mensen zoals Vaandrager en van Tongeren toch iets beters verwachten. Juiste de mensen die hun brood te danken hebben aan studenten doen hun best om deze niet in grotere getale in hun ‘ideale’ buurtje te hebben. In bijvoorbeeld de professorenbuurt is dit geenl probleem. Daarnaast gaan zowel Vaandrager als van Tongeren voorbij aan het gegeven dat de commerciële huisvester vooral ook starterswoningen wil bieden (gezien decommerciële prijzen zullen de woningen daar ook wel aantrekkelijker voor zijn dan voor studenten). Aan deze woningen is een groot tekort en dat is voor Nijmegen pure kapitaalvernietiging (want ex-studenten gaan ergens buiten Nijmegen wonen en eventueel ook werken). In plaats van lomp verzet kan de buurt beter in onderhandeling gaan over ruimtelijke maatregelen om overlast te voorkomen, zoals de plek van de uitrit van de parkeergarage, of over het aantal grotere/duurdere appartementen (zodat er meer starters in komen te wonen dan studenten). Het beeld wat nu ontstaat er is een van púúr egoïsme.

    • Frits Vaandrager schreef op 12 december 2014 om 09:17

      Mijn kinderen zitten al lang en breed op de middelbare school, dus voor hen speelt het probleem niet. Ik kom op voor een paar honderd jonge kinderen in de wijk.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!