Heeft de Eerste Kamer nog wel nut?

16 mrt 2015

Woensdag zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten waarmee we ook indirect de Eerste Kamer kiezen. Waarom gaat dat zo omslachtig? En is die Eerste Kamer überhaupt nog nodig? Drie ‘Nijmeegse’ Eerste Kamerleden zullen het je vanmiddag vertellen tijden het Actualiteitencollege van het Soeterbeeck Programma en Vox.

VOXcollegebijdeboterham(640x480px)-01

Toen in december de Zorgverzekeringswet sneuvelde in de Eerste Kamer, klonken er vooral vanuit VVD-kringen verontwaardigde geluiden. Krijgt de Eerste Kamer niet te veel macht? Is de Senaat niet overbodig?

Sophie van Bijsterveld, hoogleraar Religie, recht en samenleving en senator namens het CDA, vindt van niet. In tegendeel: ‘Ik zou niets kunnen bedenken dat ik zou willen veranderen aan de Eerste Kamer. VDD en PvdA leken het bij de formatie geen probleem te vinden dat ze geen meerderheid in de Eerste Kamer hadden. Dan moet je een verhoogde risico incalculeren dat wetsvoorstellen kunnen sneuvelen. Dat is de Eerste Kamer niet te verwijten. Dat de Zorgverzekeringswet het niet haalde, lag aan gebrek aan steun bij coalitiegenoten zelf. Dat kan gebeuren.’

Van Bijsterveld vindt het daarnaast niet handig dat de coalitiepartijen tijdens de formatie op veel onderwerpen aan positieve uitruil hebben gedaan. Jij krijgt je kinderpardon, als ik het leenstelsel krijg – dat werk. ‘Daarmee creëer je zelfs binnen de coalitie onoprechte, kunstmatige steun. Wanneer een plan met veel draagvlak en compromissen uit de Tweede Kamer in de Senaat belandt, dan is de natuurlijke kans dat het er door komt gewoon stukken groter.’

Verkiezingen
De Eerste kamer is een politiek orgaan en dus klinkt er regelmatig de vraag waarom we onze senatoren niet zelf en rechtstreeks kunnen kiezen. Er zijn volgens Van Bijsterveld goede redenen om dat niet te doen. ‘In de Eerste Kamer zitten doorgaans geen mensen die een politieke carrière nastreven. Het zijn professionals uit het onderwijs, de wetenschap, de zorg. Het senatorschap is een parttime functie. Hierdoor hebben wij een andere blik dan de Tweede Kamerleden. Wanneer je rechtstreeks verkiesbaar bent als Eerste Kamerlid, moet je actief campagne voeren en jezelf gaan profileren. Dan word je meer politicus, meer doublure van een Tweede Kamerlid. Wij vullen de Tweede Kamer juist aan omdat we van een afstandje en op een andere manier naar wetsvoorstellen kijken en dat moet wat mij betreft zo blijven.’ / Tim van Ham

Het Actualiteitencollege met Radboud-senatoren Sophie van Bijsterveld, Esther-Mirjam Sent en Tineke Strik is vanmiddag van 12.45 – 13.30 uur in de hal van het Erasmusgebouw.

0 reacties

  1. Gordon Freeman schreef op 16 maart 2015 om 11:51

    Zouden Senator & Prof Esther-Mirjam Sent , Prof & Senator Sophie van Bijsterveld en Senator en rechten docent Tineke Strik tijdens dit Soeterbeeck actualiteitencollege ook eventjes de volgende vragen willen beantwoorden:

    Hoe heeft U als Senator & Professor/docent geprobeerd om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen terwijl U voor het wetsvoorstel “studievoorschot hoger onderwijs” stemde ?

    In hoeverre denkt U dat U, samen met Uw 17* Old Boy’s netwerk collega’s die tevens voor deze wet stemden, het vertrouwen van de kiezers in de onafhankelijkheid van de Eerste Kamer te hebben ondermijnd ?

    Graag individueel te beantwoorden, alvast bedankt

    * http://www.pearltrees.com/freeman/studievoorschot-onderwijs/id13575146

    http://bitly.com/Urgent_Evoke (voor nadere uitleg)

  2. Marcel schreef op 19 maart 2015 om 12:32

    Hieruit klinkt een machtsdenken. De 1e kamer is niet politiek bedoeld, willen we soms net zo onbestuurbaar worden als de VS.
    De 1e kamer dient de 2e kamer te behoeden voor de waan van de dag.
    Als een meerderheid van het volk, de 2e kamer dus, voor een
    wetsvoorstel is, waarom zou dat in de 1e kamer kunnen worden tegenhouden alleen door politieke achtergrond. De professionals van de 1e kamer dienen de voorstellen op inhoud te toetsen als het ware los van hun politieke achtergrond. De politieke afkomst moet er voor zorgen dat ze een goede afspiegeling zijn van de NEDERLANDSE BEVOLKING, dat word nog wel eens vergeten.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!