Heeft Nijmegen straks een kameroverschot?

26 aug 2014

Het is zover, de kamernood is per dit collegejaar ten einde. Kan de vlag nu uit? Wel voor studenten die een goedkopere kamer willen, maar particuliere huiseigenaren zullen de ontwikkeling met argusogen bekijken. SSHN-directeur Max Derks: ‘Zij zouden zomaar met leegstand te maken kunnen krijgen.’

Foto: Joachim Beckers, creative commons
Foto: Joachim Beckers, creative commons

Met de oplevering van het nieuwe Doornroosje, plus de oplevering van voormalig meisjespensionaat Mariënbosch, voegt de Nijmeegse studentenhuisvester SSHN het komend collegejaar achthonderd studentenkamers toe aan zijn aanbod. ‘Alle studenten die een kamer zoeken, en niet te kritisch zijn, zullen er tijdens het nieuwe collegejaar een kunnen vinden’, zegt Max Derks, SSHN-directeur.

De SSHN komt zijn afspraken met de gemeente Nijmegen na. Vijf jaar geleden beloofde het 1250 kamers bij te bouwen. Na de oplevering van Talia (boven Doornroosje) en Mariënbosch zijn ruim 6500 SSHN-kamers te huur. In de particuliere sector zijn dat er nog bijna twee keer zo veel: elfduizend.

Niet op kamers
Studenten die op dit moment hard op zoek zijn naar een kamer, zal het vreemd in de oren klinken, maar het is de vraag of al deze kamers de komende jaren gevuld kunnen worden. Met het sociaal leenstelsel in aantocht, is de verwachting dat een deel van de studenten niet meer op kamers zal gaan. Derks: ‘Elk jaar wordt een prognose gemaakt van de verwachte kamerbehoefte. Hierin is vooralsnog geen rekening gehouden met de afschaffing van de studiefinanciering. Terwijl dat mogelijk wel effect zal hebben.’

Derks vermoedt dat dit ‘hier en daar wat leegstand’ met zich mee zal brengen. Maar dat probleem zal zich voornamelijk voordoen bij particuliere verhuurders, omdat de SSHN kamers aanbiedt met een goede prijs-kwaliteitverhouding, meent Derks. Met andere woorden: huisjesmelkers krijgen het moeilijk, SSHN-kamers blijven gewild. ‘Daar zal niemand rouwig om zijn’, zegt Derks, die het woord huisjesmelker zelf niet in de mond wil nemen.

Prognoses
Kences, de branchevereniging van studentenhuisvesters, publiceert elk jaar prognoses van de behoefte aan studentenwoningen. Mede op basis daarvan maken gemeenten en huisvesters hun beleid. Kences-directeur Vincent Buitenhuis zegt dat in de komende prognose voor het eerst een scenario geschetst zal worden waarin rekening gehouden wordt met het sociaal leenstelsel.

Er zijn aanwijzingen dat het sociaal leenstelsel de vraag naar kamers zal doen dalen. In een onderzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken geeft 10 procent van de studenten aan niet te gaan studeren met een sociaal leenstelsel, 55 procent zegt langer thuis te blijven wonen of zelfs helemaal niet op kamers te gaan. Na het onderzoek zijn de plannen overigens wel ten gunste van de student aangepast.

Wethouder Bert Frings (wonen) denkt niet dat Nijmegen te maken krijgt met lege studentenkamers. ‘Uit demografisch onderzoek blijkt dat tot 2020 de behoefte aan kamers groeit.’ Hij erkent dat het sociaal leenstelsel de vraag kan verkleinen. Na de oplevering van Doornroosje en Mariënbosch liggen er dan ook geen nieuwe bouwplannen klaar. Hij wacht de nieuwste prognoses af alvorens nieuw beleid te maken. / Mathijs Noij

0 reacties

  1. Josse de Voogd schreef op 28 augustus 2014 om 12:07

    De ruimte die vrijkomt in de particuliere sector kan gevuld worden door de steeds grotere groep starters zonder woonruimte. Ook de sociale woningbouw zit muurvast en de trek naar de stad zet zich voort.

  2. Waarschuwing: ‘Leegstand bij SSHN’ | Vox magazine schreef op 2 oktober 2014 om 14:46

    […] mogelijkheid tot kiezen, meent Van der Doelen. Diezelfde boodschap verkondigde SSHN-directeur Derks eerder ook al. Maar omdat de SSHN een goede prijs-kwaliteitverhouding hanteert voor kamers, vallen de klappen […]

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!