Heetste plek: het Spinozagebouw

02 jul 2015

Met 36 graden en een brandende zon is het buiten niet uit te houden vandaag. Maar hoe is het in de gebouwen op de campus? Vox zocht het uit en kwam tot de conclusie: mijd het Spinozagebouw.

Foto: littleskittle, Creative Commons
Foto: littleskittle, Creative Commons

Fietsers banen zich een weg over de campus. Geconcentreerde blikken, ze willen hun inspanningen tot een minimum beperken. Er is vandaag geen gezicht te zien zonder op z’n minst een dun laagje zweet op het voorhoofd. Veel universiteitsmedewerkers hebben een ventilator op hun werkplek geïnstalleerd. Is het met deze hitte wel uit te houden op de campus?

Het Universitair Vastgoed Bedrijf (UVB) kondigde begin deze week al aan dat de temperatuur in de gebouwen op de campus flink kon stijgen. Op veel locaties zou de koeling bij aanhoudende warmte slechts tot zes graden onder de buitentemperatuur kunnen zakken. Dat betekent dat de thermometer binnen vandaag de 30 graden aan zou moeten tikken.

Foutje
Het blijkt mee te vallen. In het Huygensgebouw is het in de gang op de bovenste verdieping weliswaar een sauna, op de werkplekken is het prima uit te houden. Gisteren was dat wel anders, vertelt een medewerkster. Toen zat er een foutje in het koelsysteem waardoor er warme lucht de kantoren in werd geblazen. Lekker dan.

Maar nu is het dus wel uit te houden. Datzelfde geldt voor de Universiteitsbibliotheek. ‘Zolang ik alles gewoon dicht houd hier, is er niks aan de hand’, zegt de portier. Opvallend genoeg blijkt het zelfs bovenin het Erasmusgebouw mee te vallen met de hitte. Bloedstollend heet is het nergens. Behalve in het Spinozagebouw dan.

In de lange gang langs de binnentuin beneden is het al te merken. In het DE-café is het vrijwel uitgestorven, en met reden. Vooral de koffiedames hebben het zwaar. Hete koffie zetten in een ruimte waar het toch zeker 30 graden is, ga er maar aan staan.

Een van de dames staat Vox te woord. Klam van het zweet, kijkt ze geërgerd de verlaten ruimte in. ‘Ik zou wel willen weten wat de Arbo hiervan vindt’. Gelukkig zit haar dienst er bijna op. / Pim Muller

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!