Heilig worden: hoe doe je dat?
Voormalig Nijmeegs rector Titus Brandsma is goed op weg om heilig te worden verklaard. Maar hoe doe je dat eigenlijk, heilig worden? Door de eeuwen heen ontwikkelde het Vaticaan een heuse procedure ter heiligverklaring. Een poging tot samenvatting in acht stappen.
Meteen de belangrijkste voorwaarde om heilig verklaard te worden. Niet altijd zo evident als het lijkt.
2. Een smetteloos imago hebben
Een heiligverklaring is niet weggelegd voor boeven en schurken. Al meteen na iemands dood moeten mensen denken: deze man of vrouw was heel bijzonder. Die ‘faam van heiligheid’ moet ook lang daarna blijven doorwerken.
‘Dood ben ik pas, als jij mij bent vergeten’, zong Bram Vermeulen. Voor wie heilig wil worden, geldt het omgekeerde. Wanneer iemand jaren na zijn of haar dood nog steeds wordt aanbeden, kan het bisdom een onderzoek instellen ter heiligverklaring.
4. Een (rijke) ambassadeur hebben
Een zalig- en heiligverklaring kost niet enkel veel tijd, maar ook een smak geld. Een persoon of instantie die de zaak bepleit en de proceskosten betaalt, is een must voor de kandidaat-heilige.
Een goed imago volstaat niet om heilig te worden. Alle teksten die iemand ooit heeft geschreven, worden streng onder de loep genomen. Vrienden en familie worden ondervraagd. Bij de minste twijfel over iemands goedheid, wordt het hele proces afgeblazen.
Wie heilig wil zijn, moet zalig worden verklaard. Daarvoor is een wonder nodig, vrijwel altijd het herstel van een ongeneeslijk zieke na bidden tot de kandidaat-heilige. Tien onafhankelijke dokters onderzoeken de genezing en theologen bekijken of de aspirant-sint verantwoordelijk was. Een commissie van kardinalen en bisschoppen brengt daarna advies uit aan de paus.
Proficiat, u bent zalig verklaard en mag voortaan vereerd worden in het eigen bisdom. Om in de hele wereld vereerd te worden, heeft u enkel nog een tweede wonder nodig. Dat geldt ook voor martelaren. Herhaal daarom de vorige stap.
8. In een goed blaadje staan bij de paus
Gods wegen zijn ondoorgrondelijk, maar dat geldt evenzeer voor de paus. Enkel hij beslist of en wanneer een misviering met heiligverklaring plaatsvindt op het Sint-Pietersplein in Rome. De redenen van zijn optreden zijn onbekend: die behoren tot de geheimen van het Vaticaan.
Goed op weg: Titus Brandsma
Karmeliet en priester Titus Brandsma behoorde tot de eerste lichting hoogleraren van de Radboud Universiteit. Vanaf 1923 was hij hoogleraar in de wijsbegeerte en in de mystiek, in collegejaar 1932-1933 zelfs rector magnificus. Omdat hij zich tegen het nazisme verzette, werd Brandsma op 19 januari 1942 opgepakt. Op 26 juli 1942 overlijdt hij in Dachau.
“Omdat hij stierf als martelaar, werd Titus Brandsma meteen zalig verklaard”, vertelt Anne-Marie Bos van het Titus Brandsma Instituut. Vervolgens had Brandsma nog één wonder nodig om heilig verklaard te worden. Dat is er ondertussen.
Bos: “In 2004 had een pater-karmeliet in Florida een huidkanker die was uitgezaaid naar zijn hoofd en nek. Zijn levensverwachting was zo minimaal dat het een wonder is dat die man vandaag, veertien jaar later, nog leeft. Dat heeft hij te danken aan de verering van Titus Brandsma.”
Een commissie van artsen in Florida heeft al verklaard dat het een wonder is dat de man nog in leven is. Het dossier ligt nu in het Vaticaan. “De verwachting is dat de drie commissies binnen een half jaar hun onderzoek hebben afgerond”, aldus Bos.
Vervolgens is het aan de paus om te beslissen of en wanneer Brandsma wordt heiligverklaard. Bos: “Als het zover is, dan komt er een groot feest.”
Rupke (oren groter dan het kupke) schreef op 25 december 2018 om 15:18
Kom op man, we leven bijna in 2019.
Geloven is niet van deze tijd.