Titus Brandsma wordt dit voorjaar heiligverklaard. Dat maakte Paus Franciscus vandaag bekend. De heiligverklaring zal 15 mei plaatsvinden in Rome. Ter ere van de heiligverklaring verschijnt een nieuw boek over de voormalig priester, hoogleraar en rector magnificus van de Katholieke Universiteit Nijmegen.
Het hoge woord is eruit: nog dit voorjaar wordt Titus Brandsma heiligverklaard. Dat deelde Paus Franciscus vandaag mee in een vergadering met kardinalen. De heiligverklaring vindt plaats op zondag 15 mei, tijdens een officiële plechtigheid in Rome. Afgevaardigden van de Radboud Universiteit, de theologische faculteit en het Titus Brandsma Instituut zullen daarbij aanwezig zijn.
Martelaar
Brandsma (geboren te Bolsward, 1881) was priester en Karmeliet. Aan de Katholieke Universiteit Nijmegen was hij hoogleraar Wijsbegeerte en tijdens academisch jaar 1932-1933 was hij rector magnificus. In de Tweede Wereldoorlog verzette hij zich tegen de Duitse bezetter, onder andere door te weigeren NSB-advertenties op te nemen in rooms-katholieke dagbladen.
Begin 1942 werd Brandsma daarvoor gearresteerd, later dat jaar kwam hij om het leven in concentratiekamp Dachau. In 1985 verklaarde Paus Johannes Paulus II Brandsma zalig wegens zijn dood als martelaar, dit voorjaar volgt dus een heiligverklaring.
Aan de Radboud Universiteit staan ter ere van de heiligverklaring alvast enkele festiviteiten op de planning, zoals een academische plechtigheid en de onthulling van een nieuw plakkaat bij het standbeeld van de Karmeliet aan het CultuurCafé.
Bekend figuur
Ter ere van Brandsma’s heiligverklaring verschijnt het boek Titus Brandsma, van held tot heilige. Dat is geschreven door wetenschappers van het Titus Brandsma Instituut en de FTR-faculteit maar bedoeld voor een breed publiek. Er zijn onder andere hoofdstukken over Brandsma als hoogleraar en rector, Brandsma’s mystiek en zijn verzet tegen de Jodenvervolging.
‘Het was de bedoeling om verschillende facetten van Brandsma’s leven op een vernieuwende manier voor het licht te brengen’, vertelt Inigo Bocken, die als wetenschappelijk medewerker verbonden is aan het Titus Brandsma Instituut. Bocken nam het hoofdstuk over Brandsma’s intellectuele betrekkingen voor zijn rekening en werkt zelf aan nieuwe intellectuele biografie over Brandsma.
‘Brandsma wordt meestal als held gevierd’, zeg hij. ‘Dat is terecht, maar er zijn ook redenen waarom hij die rol kon spelen. Door de breedheid van zijn activiteiten, verbonden met een intellectuele diepte, was hij een opmerkelijk figuur. Hij was in zoveel verenigingen actief, van de katholieke Esperantistenbond tot de Friese natuurbeschermingsbond, dat hij een bekend figuur was.’
‘Titus Brandsma, van held tot heilige’ verschijnt bij Adveniat, telt 184 pagina’s en wordt via de reguliere boekhandels verspreid.