Herfstvakantie, maar lang niet voor iedereen

23 okt 2015

Volgende week geniet half Nederland van de herfstvakantie. Maar voor de Nijmeegse studenten gaat dat niet op – die hebben gewoon vakken of zelfs tentamens. Hoe zit dat? En waar zitten de grootste pechvogels?

Een deel van de Nijmeegse studenten kan volgende week een strandvakantie gaan boeken, terwijl de rest tentamens maakt. Foto: CC0 Public Domain.
Een deel van de Nijmeegse studenten kan voor volgende week een strandvakantie boeken, terwijl de rest tentamens maakt. Foto: CC0 Public Domain.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: studenten bij managementwetenschappen kunnen volgens hun jaarrooster gerust een last-minute naar de zon boeken. Die hebben een collegevrije week. Ook rechtenstudenten zullen het niet druk krijgen – er wordt slechts een enkel tentamen gegeven.

Hoe anders is dat op de bètafaculteit, waar maandag gewoon de tentamenweek start. Eerstejaarsstudenten hebben daar overigens afgelopen week een vrije week gehad. ‘Om even op adem te komen’, zegt Suzanne van der Meulen van het Onderwijsbureau aldaar. ‘De rest heeft gewoon doorgewerkt.’ Ook bij sociale wetenschappen staan er voor psychologiestudenten voor woensdag, donderdag en vrijdag allerlei tentamens op de rol. Pedagogiekstudenten beginnen juist met een nieuw onderwijsblok en hebben college. Ook bij letteren en filosofie, theologie en religiewetenschappen is het tentamenweek.

Op de medische faculteit staat ook doodnormaal een weekje met colleges in de planning. ‘Vakantie? Pas in december weer’, lacht iemand van het secretariaat. De studenten aldaar zijn het inmiddels gewend, zo blijkt na een belletje met de Studenten Organisatie voor Onderwijs en Studie (SOOS) aan de Faculteit der Medische wetenschappen. Het studentenbestuur van SOOS noemt de herfstvakantie achtereenvolgens ‘een non-discussie’, ‘raar’, en ‘niet zoals het hier gaat.’

Vakantie afgeschaft
Waar is toch die vakantie gebleven? Beleidsmedewerker Frans Janssen legt uit: ‘Een jaar of vijf geleden is die afgeschaft omdat het voor veel opleidingen niet meer in de planning paste. Studenten die volgende week wel vrij zijn, hebben waarschijnlijk de week erna tentamens, waardoor de collegevrije week in de voormalige herfstvakantie valt.’ / Tim van Ham

0 reacties

  1. Mats schreef op 23 oktober 2015 om 08:03

    “Studenten die volgende week wel vrij zijn, hebben waarschijnlijk de week erna tentamens, waardoor de collegevrije week in de voormalige herfstvakantie valt.”

    Typisch dan dat niet iedere opleiding een collegevrije week heeft voor de tentamenweek start..

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!