Zondag hebben in Amsterdam zo’n 25 mensen gedemonstreerd tegen de aanhoudende aanvallen op de academische vrijheid van de bekende Turkse Boğaziçi Universiteit. De steun voor de universiteit begint af te brokkelen, vrezen ze.
De academische vrijheid staat al langer onder druk in Turkije. Na de mislukte coup in 2016 sloot president Erdogan tientallen universiteiten en ontsloeg hij duizenden docenten en onderzoekers. Ze zouden terroristische propaganda verspreiden of lid zijn van de ’terroristische organisatie’ onder leiding van de geestelijke Fethullah Gülen.
Rubberkogels
Begin 2021 benoemde president Erdogan een politieke bondgenoot als rector van de Boğaziçi Universiteit. Meteen na zijn aanstelling braken er op de campus van de universiteit protesten uit die werden neergeslagen door de politie met inzet van traangas, rubberkogels en een waterkanon.
Ook een Nijmeegse link
Verschillende Nijmeegse wetenschappers en studenten hebben een verleden aan de Turkse Boğaziçi Universiteit. In 2021 deden twee wetenschappers hun verhaal tegen Vox. Bovendien werkt de Radboud Universiteit via de Europese Universiteit NeurotechEU samen met prestigieuze Turkse Universiteit. ‘We volgen de ontwikkelingen en we zijn continu in gesprek met onze collega’s aan Boğaziçi’, zei projectleider Tansu Celikel daar destijds over.
Na aanhoudende protesten werd de omstreden rector een half jaar later ontslagen. Maar na de komst van zijn opvolger ging het volgens de demonstranten op de Dam nog sneller bergafwaarts met de academische vrijheid.
Reorganisaties
Kritische studenten werden gearresteerd en disciplinair gestraft, wetenschappers mochten geen les meer geven en er vonden allerlei grote reorganisaties plaats.
De initiatiefnemers van de demonstratie in Amsterdam willen de moed niet opgeven. Ze blijven aandacht vragen voor de studenten en wetenschappers van de Boğaziçi Universiteit en hopen op betere tijden.