Het nieuwe Doornroosje

29 jan 2014

Na de zomer betrekt Doornroosje de nieuwbouw bij het centraal station. Vox bekeek de toren waar de schone slaapster binnenkort wakker wordt van het rumoer van 1100 bezoekers. Ook namen we een kijkje in de studentenflat van de SSHN, gebouwd bovenop het nieuwe Doornroosje.

[slideshow_deploy id=’28275′]

Het nieuwe Doornroosje is flink groter dan het oude vertrouwde pand aan de Groenewoudseweg. In de grote zaal (met balkon) passen 1100 bezoekers, in de kleine zaal kunnen 400 mensen. De capaciteit van de kleine zaal is ongeveer net zo groot als de grote zaal van het huidige Roosje.
Het programma-aanbod wordt daarom breder. Doornroosje blijft de stijlen boeken die ook nu op het podium te zien zijn, maar gaat ook van de extra ruimte gebruik maken om grotere acts binnen te halen.

Ed Spaargaren laat het nieuwe pand zien. Hij is medewerker van Doornroosje en verantwoordelijk voor de begeleiding van de bouw. Voor hem komt een langlopend project ten einde: al met al is Spaargaren nu al twaalf jaar betrokken bij de nieuwbouw. In maart zijn de bouwploegen eindelijk klaar. ‘Maar dan is er voor ons nog genoeg te doen’, zegt hij. ‘Dan gaan we de akoestiek testen, de audio-apparatuur uitzoeken.’ Roosje streeft ernaar  in september de deuren te openen.

Tijdens de rondleiding valt vooral de schaalgrootte op. Alles is groot: een volwassen man kan bijvoorbeeld met gemak door de ventilatieschachten kruipen. Maar omdat zelfs in deze enorme nieuwe ruimte vierkante meters kostbaar zijn, is er toch nagedacht over ruimtebesparing. Er is bijvoorbeeld een ingenieus liftsysteem ingebouwd om het laden en lossen te vergemakkelijken. De rode lift (zie foto’s) is in staat een hele vrachtwagen met oplegger op te tillen en draait het gevaarte  in de lucht 180 graden, zodat de vrachtwagen weer vooruit het pand uit kan rijden.

Talia
De Nijmeegse studentenhuisvester SSHN bouwt bovenop Doornroosje tien verdiepingen met in totaal 347 kamers. Het complex gaat Talia heten. Achter iedere voordeur in het complex zitten vier kamers (een enkele uitzondering daargelaten, in sommige moeilijke hoeken zitten clusters met twee of drie kamers), ieder vijftien vierkante meter groot. De bewoners delen een huiskamer met een buitenruimte.

Wanneer zijn de kamers te betrekken? ‘We hopen dat de eerste studenten er in juli in kunnen’, zegt Max Derks, directeur van de SSHN. Handig, zo vlak voor de start van het collegejaar. Nu is er enige inschrijftijd nodig en zullen er dus vooral ouderejaarsstudenten doorstromen naar Talia, maar die laten dan ook een kamer achter voor de aanstaande eerstejaars.

Een deel van de kamers is gereserveerd voor buitenlandse studenten. ‘Die kamers worden ook gemeubileerd’, aldus Derks. De andere kamers komen bij het reguliere aanbod. Derks: ‘Inschrijftijd is dan doorslaggevend. De helft van de eenheden gaat naar studenten die al bij de SSHN huren. Dat doen we om doorstroom te krijgen in ons bestaande bezit. De andere helft wordt alleen op basis van (gezamenlijke) inschrijftijd verhuurd. Studenten kunnen zich als groep van vier aanmelden, het is de bedoeling om bekenden bij elkaar te plaatsen.’ Daarna werkt de SSHN volgens coöptatie: als een bewoner vertrekt, kiezen de achterblijvers een nieuwe huisgenoot.

Hoeveel gaan de kamers in het nieuwe complex kosten, qua huurprijs? Derks: ‘Er is wel een idee voor de kale huurprijs, maar we moeten nog kijken naar de servicekosten en andere bijkomende kosten. Dus dat kunnen we nog niet zeggen.’ / Mark Merks

0 reacties

  1. Roos schreef op 30 januari 2014 om 18:44

    Capaciteit van huidige Roosje ligt toch echt op 650.
    Dit artikel doet lijken dat ieder 4-kamer appartement een ‘buitenruimte’ heeft… Bedoel je niet gewoon het gezamenlijke dakterras voor alle bewoners?

    • mark schreef op 31 januari 2014 om 09:08

      Er had inderdaad moeten staan ‘als de grote zaal van het huidige Roosje.’ Nee, ik bedoel niet het gezamenlijk dakterras. In de clusters waar ik binnengelopen ben (willekeurig een paar op verschillende verdiepingen) werd grenzend aan de huiskamer een klein privéterras aangelegd.

  2. Nieuwe kamers in de Gouverneur en Sterrebosch | Vox magazine schreef op 14 juli 2014 om 10:50

    […] De SSHN zit niet stil deze zomer. Derks: ‘Allereerst leggen we de laatste hand aan Talia. Daar komen rond de 350 wooneenheden. Wanneer de huurders daar precies in kunnen, is nog niet […]

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!